Skip to main content

Dårlig timing at fjerne psykiatri fra KBU

Situationen i Regionspsykiatrien Vest er endnu et wakeupcall, og det er blandt andet rigtig dårlig timing at droppe KBU-stillinger i psykiatrien fra 2022, mener lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Phuong Le Reisinia.
Phuong Le Reisinia: »Mange års krise og problemer med rekruttering i psykiatrien løses jo ikke på få år. Men det ser lyst ud nu, hvor en del yngre læger er på vej, og hvor flere medicinstuderende vælger psykiatrien«. Foto: Region Midtjylland.
Phuong Le Reisinia: »Mange års krise og problemer med rekruttering i psykiatrien løses jo ikke på få år. Men det ser lyst ud nu, hvor en del yngre læger er på vej, og hvor flere medicinstuderende vælger psykiatrien«. Foto: Region Midtjylland.

Kurt Balle Jensen kurt@ps-presse.dk

14. apr. 2021
6 min.

Der er flere gode nyheder, når det gælder interessen for at uddanne sig inden for psykiatrien. Og de gode nyheder er tiltrængte, for manglen på speciallæger er stor i specialet over det meste af landet. Senest har Regionspsykiatrien Vest måttet sige farvel til syv regionsfunktioner, der fremover skal varetages fra Skejby. Årsag: Kun to fastansatte speciallæger, resten er vikarer og ni ledige stillinger.

»Heldigvis er der en del yngre læger på vej i Vest og også andre steder«, siger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Phuong Le Reisinia.

»Der er ingen tvivl om, at tendensen i dag er øget interesse for at uddanne sig inden for psykiatrien. Hos os har H-stillingerne de seneste to år været besat bortset fra nogle få i Vest og dem, vi deler med Region Nordjylland. For fem år siden var halvdelen ikke besat, så det er jo i sig selv en god nyhed«, siger Phuong Le Reisinia.

I regionen har de målt på effekten af, at ti procent af KBU-stillingerne på anden del går til psykiatrien.

»Det viser sig, at næsten hver fjerde vælger at gå videre i specialet i en introstilling, så det har været en god kilde til rekruttering. Derfor er det rigtigt ærgerligt, at nu, hvor vi står på dalens bund, stoppes denne ordning fra forårssemesteret 2022, og psykiatrien skrives ud af KBU. Det er rigtig dårlig timing, og jeg håber virkelig, at det laves om. Heldigvis arbejder Lægeforeningen og vores formand jo aktivt for, at problemerne i psykiatrien bliver løst, og her er nogle lavthængende frugter, som bør plukkes«, siger Phuong Le Reisinia.

Også på et andet felt håber hun, der sker noget. Da blandt andet Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab kritiserede dimensionsplanen for speciallæger, trak Sundhedsstyrelsen den tilbage, og Phuong Le Reisinia ser gerne, at tallet hæves fra 60 til 80.

»Men man skal se på fordelingen og ikke lave den vanlige fordeling til hver af de tre uddannelsesregioner. Behovet er forskelligt«, siger hun.

Fødekæden

Der skal spilles på flere strenge, og den situation, Regionspsykiatrien Vest er kommet ud i, og som også mere eller mindre opleves andre steder, kan ikke være kommet som nogen overraskelse, mener den lægefaglige direktør.

»Nej, det er noget, der har hobet sig op over tid. Man skal jo se udviklingen over et 15-årigt perspektiv og hele tiden huske fødekæden. Dem, der mangler at komme ind, kommer jo ikke ud i den anden ende, og det er ikke tidligt nok at reagere, når manglen på speciallæger i psykiatrien er der. Der skal reageres, når de første introstillinger ikke besættes, fordi tidsperspektivet er så langt. Så set i bagklogskabens lys er det nogle fortidens synder, vi nu ser resultatet af over hele landet. Det er slemt hos os, men de andre regioner er lige så hårdt ramt. Det eneste sted, hvor det er nogenlunde, er hovedstaden, hvor jeg kom fra for to år siden. Men her er der også problemer, fordi speciallægerne ikke er jævnt fordelt«, siger Phuong Le Reisinia.

Mangler midtergruppen

Resultatet af årene med for lille søgning til psykiatrien er, at der mangler en midtergruppe på 50-60-årige. Flere unge har søgt i de seneste år, men kan ikke dække huller på grund af manglende indtag i de sidste 15 år. Imens bliver de ældste pensioneret.

»De to kurver krydser hinanden nu, og det giver et lavpunkt, hvorefter det ser ud til at gå stille og roligt fremad. Derfor er der også grund til at se positivt på fremtiden, men det er nu, vi skal holde fast og blandt andet sikre, at de unge stadig kan opleve arbejdet i psykiatrien gennem KBU-stillinger«, siger Phuong Le Reisinia.

Og hvorfor er der så større søgning til psykiatrien? Det skyldes flere ting, som kan bruges til at fastholde udviklingen, mener den lægefaglige direktør.

»Rekrutteringen har vendt, fordi vi har arbejdet meget fokuseret med det. Vi har lavet sommerskole for medicinstuderende, og vi har taget af os ekstra godt af studerende, når de var i klinikophold hos os. Vi har ladet dem lavet forskningsopgaver i psykiatrien for at gøre dem interesseret, og vi har udbudt sommervikariater. Interessen kommer, når de studerende oplever arbejdet i psykiatrien, og vi har måttet søge dispensation for at oprette flere introstillinger. Det er jo rigtig glædeligt«, siger Phuong Le Reisinia.

Hun mener også, at den stigende interesse for psykiatrien skyldes noget i tiden:

»Engang var der jo ingen, der ligefrem fortalte om indlæggelse på grund af psykiske problemer; det var ikke, som hvis man skulle have en ny hofte. Nu står kendte og ukendte frem og fortæller ærligt om, hvordan de har haft det psykisk skidt, og hvordan de blev hjulpet. Der er sket en langsom afstigmatisering af psykiatrien og psykiske lidelser, og der er i pressen og i samfundet som sådan en stigende interesse for det mentale. Der er fokus på, hvor mange der sygemeldes med depression, angst og stress/mistrivsel, og det er ikke længere et tabu, tværtimod er der en erkendelse af, at krop og psyke hænger sammen, og at man skal have fokus på det hele menneske«, siger Phuong Le Reisinia.

Positiv dominoeffekt i Vest

Hun håber nu på en form for positiv dominoeffekt i Vest. Det er ikke nogen nyhed, at det er sværere at rekruttere, jo længere væk man er fra universitetsbyerne.

»Sådan er det over hele landet, Herning er mere ramt end Skejby, Esbjerg er mere ramt end Odense, og Brønderslev er mere ramt end Aalborg. Medicinstuderende bliver ældre, de stifter familie, og når de er færdige med KBU-forløbene, rejser de tilbage til universitetsbyerne. Måske tror de også, at det kun er der, det sker, og der udviklingsmulighederne er. Men sådan er det jo ikke. Nu skal vi opbygge og gøre Vest robust med ny ledelse og med nye rammer i Gødstrup. De yngre læger vil få god sparring og supervision både lokalt og fra kollegerne i Skejby, og har de det godt og har spændende udfordringer, kan det hurtigt vende og blive en positiv dominoeffekt, hvor flere tiltrækkes. For første gang har vi haft fire ansøgere til to kombinationsstillinger i Vest i foråret 2021, og flere H-læger har tilkendegivet, at de vil fastansættes i Vest efter endt speciallægeuddannelse. De vil gerne være med til at opbygge den nye psykiatri i Gødstrup«, fortæller den lægefaglige direktør.

Der skal gøres en indsats i Vest, men det skal der også andre steder i regionen. Der skal bygges videre på erfaringerne fra de seneste år, hvor flere får interesse for at arbejde i psykiatrien, og så skal der på landsplan arbejdes på flere felter, blandt andet med en ændring af dimensionsplanen og med fastholdelse af psykiatrien i KBU’en, mener Phuong Le Reisinia. Men tiden er med psykiatrien. Det bliver mere og mere attraktivt at arbejde i et speciale, der i stigende grad har samfundsmæssig bevågenhed, og hvor behov for psykiatriske udredninger og behandlinger er øget, mener hun.

LÆS OGSÅ

Psykiatrioverlæge i Aarhus: »Der vil jo gå noget tid på vejen mellem Skejby og Gødstrup«

Regionspsykiatrien Vest presset i knæ

Faktaboks

Phuong Le Reisinia