Bliv lidt længere
I perioden fra januar 2022 til januar 2023 har 203 af landets cirka 3.400 praktiserende læger valgt at sælge deres ydernummer – se grafik. Cirka 40% af dem går direkte på pension efter salget.
Men gennemsnitsalderen på 60,5 år ved salg dækker over et vidt aldersspænd. Den yngste er 38 år, og den ældste er 80 år. To ud af tre er over 60 år, når de sælger.
Det er ikke overraskende især blandt de ældre, fra 65 år og opefter, at hovedparten går på pension efter salget. Det ser til gengæld mere broget ud, når man ser på, hvad den yngre gruppe under 60 år foretager sig, når de har solgt deres ydernummer. Hovedparten af de yngre er der ikke informationer om, eller deres beskæftigelse hører under kategorien »andet«, mens en mindre gruppe af de yngre bliver ansatte læger, vikarer i almen praksis eller vagtlæger.
Opgørelsen tager dog ikke højde for, hvis en praktiserende læge efter at have solgt sit ydernummer senere køber et nyt. Læger kan f.eks. sælge deres ydernummer, fordi de har oplevet konflikter i praksis, som Ugeskrift for Læger tidligere har beskrevet, men det kan også skyldes, at de alligevel ikke ønsker at være praktiserende læge.
»Vi ved jo, at det forekommer, at læger sælger en praksis for at købe sig ind i en anden – det kan være på grund af samarbejdsproblemer i den tidligere praksis, eller fordi de flytter til en anden del af landet. Og så kan der være nogle læger, der sælger deres ydernummer, fordi de efter nogle år i praksis finder ud af, at det alligevel ikke er noget for dem at være praksisejer, men at de hellere vil arbejde i en akutmodtagelse, et misbrugscenter eller andet«, siger Jørgen Skadborg.
Bemærkelsesværdigt er det dog, at PLO’s opgørelse viser, at 48% af de 60-64-årige vælger at gå direkte på pension, efter de har solgt deres ydernummer.
»Det er dem, jeg godt kunne tænke mig at holde lidt mere på. Det har en stor værdi for både samfundet og deres patienter, hvis de bliver ved i nogle flere år. Der er skruet op for uddannelseskapaciteten, og der er lys forude, men vi har brug for at få kollegerne til at blive hængende lidt længere, hvis vi skal holde almen praksis kørende, indtil vi får uddannet flere speciallæger i almen medicin«, siger Jørgen Skadborg.
Hvad kan lette presset på de ældre læger, så de udskyder salget af praksis?
»Hovedbudskabet er, at vi har brug for, at de bliver hængende lidt længere tid. Og vi ser gerne, at det bliver nemmere at få nedsat arbejdsbelastningen i sin praksis i nogle år, så man ikke føler, at man er nødt til at sælge praksis og så leve af vikararbejde de sidste år af arbejdslivet. I lægedækningstruede områder kan man jo have delepraksis i op til seks år, og så ser vi gerne, at alderskravet til generationsskifteaftaler sænkes til 60 år«, siger Jørgen Skadborg.
Alderskravet til generationsskifteaftaler efter OK22 § 23.2 var oprindeligt 62,5 år, men er nu steget til 64 år, da det følger den generelle stigning i folkepensionsalderen, udregnet som folkepensionsalderen fratrukket 3 år.