»Diagnostisk Center skal jo hjælpe os med de patienter, der har diffuse symptomer, og som ikke falder inden for en kræftpakke. Før vi henviser til centeret, skal vi have blodprøver og CT af patientens brystkasse, mave og bækken. Hvis de to undersøgelser ikke giver anledning til, at vi kan lægge mistanken ned eller sende patienten til et bestemt speciale, har vi mulighed for at sende patienten til Diagnostisk Center«, forklarer Dennis Staahltoft, der er bestyrelsesmedlem i PLO.
Han tilføjer:
»Når deres funktion er at hjælpe os med at fange sjældne sygdomme på baggrund af diffuse symptomer, synes jeg ikke, det er mærkeligt, at der bliver henvist en del patienter, som så senere viser sig ikke at fejle noget alvorligt«.
Psykiatrien
De praktiserende lægers problem med afviste henvisninger varierer fra sygehus til sygehus og inden for specialerne. Det har blandt andet Region Syddanmark påvist i rapporten »Kortlægning af sygehusenes støtte til almen praksis 2021«.
Og i sommer kunne flere medier på baggrund af aktindsigter fortælle, at der er stor forskel på antallet af tilbageviste henvisninger fra region til region og fra somatik til psykiatri – med sidstnævnte som det helt store smertensbarn. Men også inden for psykiatrien forsøger regionerne sig med løsninger, der kan hjælpe de praktiserende læger.
De tre vestdanske regioner har således alle indført såkaldte § 66-ordninger, hvor privatpraktiserende psykiatere kan hjælpe praktiserende læger med en hurtig vurdering og forslag til behandling af deres patienter. Målgruppen er primært patienter med let til moderat depression eller angst.
Dennis Staahltoft er glad for muligheden for at få hjælp til sine patienter fra de otte praktiserende psykiatere, der har ydernummer i Region Nordjylland. Men træerne vokser ikke ind i himmelen, og i september i år blev han så frustreret over § 66-ordningen, at han skrev et læserbrev til Nordjyske med overskriften: »Er det slut med at henvise patienter«?
Baggrunden for læserbrevet var, at Dennis Staahltoft havde fået afvist to unge patienter i hospitalspsykiatrien med den begrundelse, at patienterne først skulle ses af en praktiserende psykiater gennem § 66-ordningen. Efter at patienterne var blevet set i speciallægepraksis, var konklusionen i begge tilfælde, at patienterne skulle henvises til hospitalspsykiatrien.
»Jeg synes, § 66 er en rigtig god ordning, hvis den bliver benyttet til det, den er beregnet til. Men hvis den bliver brugt som syltekrukke, som jeg oplevede, er det spild af tid. Hvis jeg har vurderet, at en patient hører hjemme i hospitalspsykiatrien, skal man jo ikke bruge en af de få § 66-tider til at få en praktiserende psykiater til at sige det samme«, siger Dennis Staahltoft.
Men kunne man ikke tænke, at du kunne tage fejl, og at en psykiater ville være bedre til at vurdere, hvor patienten bedst får hjælp?
»Det mener jeg ikke, for så fratager man mig min henvisningsret og min specialistrolle. Som speciallæge i almen medicin er jeg jo specialist i visitation. Det er det, vi almenmedicinere er uddannet til«.
Regina Dejgaard, der er vicekontorchef i Det Nære Sundhedstilbud i Region Nordjylland, oplyser, at regionen er i færd med en evaluering af § 66-ordningen på baggrund af svar fra både praktiserende læger og praktiserende psykiatere. Selvom evalueringen ikke er færdig, står det allerede nu klart, at både psykiatere og praktiserende læger overordnet set er positive over for samarbejdet. Region Nordjylland har nu besluttet at udvide ordningen og fordoble antallet af tider hos psykiaterne, fordi kapaciteten har været for presset, ligesom der er planer om at indføre et bookingsystem, så det bliver mindre bøvlet for de praktiserende læger at bestille tider.
En presset region
Med jævnlige mellemrum bliver danskernes helbred kortlagt i Den Nationale Sundhedsprofil. Af den nyeste udgave fremgår det, at Region Sjælland er indehaver af den triste rekord som den region, hvor den største andel af borgerne har langvarig sygdom. Regionen har også den største andel multisyge. Som sundhedsøkonom Jes Søgaard har formuleret det i Altinget, har Region Sjælland »de sygeste borgere og det svageste sundhedsvæsen«. Og i DR’s undersøgelse af de afviste henvisninger i sommer fremgår det ligeledes, at der er forholdsvis mange tilbageviste henvisninger i Region Sjælland.
Men det skyldes ikke, at man lader stå til. Siden sommeren 2020 har Region Sjælland og PLO-Sjælland haft en længere arbejdsproces med henblik på at forbedre henvisningsvejledninger og stille realistiske krav til indholdet af henvisninger, så de er operationelle i en travl hverdag for både almen praksis og sygehuse.
Arbejdsgrupper inden for kirurgi, ortopædkirurgi, reumatologi samt psykiatri har udarbejdet konkrete forslag til justeringer af henvisningskravene og til forbedringer af samarbejdet – alle grupper er færdige bortset fra ortopædkirurgi, hvor arbejdet fortsat er i gang, oplyser Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO-Sjælland.