Content area

|

Anmeldelse: Bogen er et videnskabeligt indblik i håndarbejdets gavnlige virkninger for vores mentale og fysiske helbred

Craft-psykologi er psykologien bag menneskers passionsbårne engagement i skabelsen af noget materielt, hvor både processen og produktet er belønninger. Bogen er yderst nyttig for læger i relation til patienter med eksempelvis stress, skriver anmelder og læge Lærke Egefjord.
Cover: Forlaget Mailand
Forfatter(e)
Lærke Egefjord, læge, forfatter & billedkunstner

Mange af os husker nok dronning Magrethes nytårstale i 2017, hvor hun slog et slag for, at vi foretog os noget unyttigt – her gav hun eksempler på sin egne mangfoldige kreative aktiviteter og lavede så afslutningsvist en sløjfe ved at bemærke, at »det nok slet ikke var så unyttigt endda«

Efter at have læst bogen »Craft psykologi. Sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk« tyder det på, at dronningen har fat i noget både rigtigt og vigtigt, ikke bare som tidsfordriv, men også som redskab til at øge sundheden, både psykisk og fysisk.

Bogens forfatter Anne Kirketerp har samlet sine og andres resultater fra en række års forskningsarbejde om craft-psykologi, hvilket der er kommet en indbydende, letlæst og ikke mindst informativ bog ud af. For eksempel lægger bogen ud med et resumé af de mest relevante forskningsbaserede resultater og slutter med en klar konklusion inden for de forskellige områder, som bogen berører.

Helt konkret handler bogen om, hvilke psykologiske mekanismer der kommer i spil, når vi bruger vores hænder, hvad enten vi strikker, hækler, syr eller er i gang ude i værkstedet.

Bogen tager afsæt i begrebet craft-psykologi, hvilket der er kommet en indbydende, letlæst og ikke mindst informativ bog ud af. Kirketerp er ophavskvinde til bogen i kraft af sin baggrund som bl.a. forskningsleder på VIA University College, udviklingsleder på Center For Innovation og Entreprenørskab på Aarhus Universitet, underviser på en række uddannelser og ekstern lektor på Aarhus Universitet,.

Helt kort er craft-psykologi psykologien bag menneskers passionsbårne engagement i skabelsen af noget materielt, hvor både processen og produktet er belønninger. Gennem hele bogen belyser Kirketerp en række teorier og undersøgelser, som viser, hvorfor craft er sundt for menneskers mentale og fysiske helbred. Vidste du for eksempel, at der er lavet forskning med mennesker, der laver keramik, som har vist, at hjernens kapacitet opbygges af komplekse udfordringer som craft?

Helt centralt i bogen er også teorien om flow. Vi kender sikkert alle til at sidde fordybet i et projekt og glemme tid og sted, og det er netop den følelse af flow, som kan opnås gennem craft og dermed være en vej til meningsfuld selvforglemmelse.

Bogen synes højaktuel i denne coronatid, hvor mange af os pludselig har haft tid (og lyst) til at komme i gang med det kreative projekt, som har ventet i skuffen i årevis. Og måske har nogle af os allerede mærket det både afstressende og meningsfyldte i at lave noget med hænderne på egen krop. Med denne bog i hånden er der videnskabsligt bevis på, at det bestemt ikke bare er ligegyldigt tidsfordriv.

Og bogen må siges at falde på et tørt sted, for mens der er skrevet hundredvis af bøger om motions gavnlige virkning, findes der stort set ingen om, hvordan håndarbejde og håndværk kan få både hjerterytme og nervesystem til at falde til ro.

Bogen kan bruges af læseren selv, men bestemt også som nyttig viden i relation til patienter, som kæmper med eksempelvis stress.

Fakta

Forfatter: Anne Kirketerp
Forlag:
Forlaget Mailand
Udgivelsesdato:
2020
Sider:
170
Vejl. pris:
245 kr.
Vurdering:
5 ud af 5

LÆS MERE

Anmeldelse: »Bogen henvender sig til alle pårørende til personer med alvorlig sygdom«

Anmeldelse: »Podcasten er et forbilledligt eksempel på engageret, diskuterende, faglig substantiel formidling«

Filmanmeldelse: DRUK

Anmeldelse: »En original, alsidig og spændende udstilling om fortidens store epidemier«

Blad nummer: 

Right side

af Sarah Wåhlin-Jacobsen | 12/08
2 kommentarer
af Sebastian von Huth | 09/08
2 kommentarer
af Philippe Adam Grandjean | 08/08
5 kommentarer
af Rune Jacobsen | 06/08
5 kommentarer
af Anna Sofie Bech | 02/08
4 kommentarer
af Lars Bønløkke | 01/08
13 kommentarer
af Henrik Ib Nielsen | 01/08
2 kommentarer
af Jamila Stephanie Hussein Eriksen | 01/08
2 kommentarer