Skip to main content

Filmanmeldelse: DRUK

Filmen forskønner både brugen af alkohol ved at forherlige alkohols emanciperende virkning, men skildrer også alkoholens fatale aspekter. I denne dikotomi får Thomas Vinterberg vist rusmidlets indbyggede dilemma, skriver anmeldere og praktiserende psykiatere Pia Glyngdal og Anne Grethe Birch Pedersen.
Foto: Kino.dk
Foto: Kino.dk

Pia Glyngdal praktiserende psykiater pia.glyngdal@dadlnet.dk. Anne Grethe Birch Pedersen praktiserende psykiater agbp@centrumpsyk.dk.

30. sep. 2020
3 min.

»Den, der kun ta’r spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt«, lyder det i Piet Heins Gruk. Thomas Vinterberg har tydeligvis forstået begge dele til fulde, idet han også i filmen ”Druk” formår at behandle et tragisk emne med stor humor og momentane forløsninger.

De fire hovedpersoner er placeret i det pæne borgerskab som gymnasielærere. De har hver deres udfordringer; den centrale hovedperson, spillet af Mads Mikkelsen, har mistet livsgnisten. De fire venner vælger – på videnskabelig basis – at eksperimentere med i alle dagtimerne at have en alkoholpromille på 0,5. Alle fire – men især vores hovedperson – gennemgår en metamorfose med glæde, entusiasme og positiv feedback fra omgivelserne. Men ak, 0,5 ‰ er ikke nok. Firkløveret vælger bevidst at øge promillen, med negative konsekvenser til følge.

Filmen illustrerer udbredelsen af overdreven alkoholindtagelse i Danmark. De unge drikker af lyst – et overgangsritual. De fire voksne tager rationelle argumenter i brug for at opnå alkoholens forløsende effekt. Det er en styrke ved filmen, at den ikke kommer med letkøbte forklaringer på årsager til misbrug, men blot beskriver forløb og konsekvenser ved eksperimenteren med alkohol. Vi ser rusens og misbrugets følelsesregister: eufori, glæden i fællesskabet, benægtelsen, vreden ved hindringer og risikoen for total deroute.

På den ene side forskønner filmen brugen af alkohol ved at forherlige alkohols emanciperende virkning. På den anden side har vi den ærlige titel ”Druk”, og vi ser alkoholens fatale aspekter. I denne dikotomi får Thomas Vinterberg vist rusmidlets indbyggede dilemma.

Filmen er særdeles anbefalelsesværdig. Det er godt håndværk. Som læge for patienter, der har et misbrug, kan filmen være en øjenåbner, da man ser, hvor svært det kan være at stoppe op. Som læge – med et misbrug – kan man måske genkende sig selv.

Der er allerede uddelt én spansk filmpris til de fire hovedrolleindehavere. Flere priser er nok på vej.

Faktaboks

Fakta