Skip to main content

Bent Hansen: Prioriteringsforslag kommer snart

Danske Regioner kommer om kort tid med et udspil til, hvordan prisen inddrages, når Danmark vurderer nye lægemidler, behandlinger og metoder.

Illustration: Datagraf.
Illustration: Datagraf.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. jan. 2016
3 min.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), siger i dag til Altinget, at organisationen ikke er langt fra at kunne præsentere et udspil til prioritering i sundhedsvæsenet, der tager højde for pris. Ifølge det elektroniske nyhedsbrev er der tale om 2-3 uger.

”Vi har nogle modeller, vi arbejder med, og jeg håber, at vi inden alt for lang tid er enige om at spille ud”, siger Bent Hansen i et interview med Altinget.

På Danske Regioners og Lægeforeningens fælles konference i går om prioritering i sundhedsvæsenet sagde Bent Hansen i sine afsluttende bemærkninger, at arbejdet fremover efter Danske Regioners mening bør hvile på fire principper:

”For det første kontinuitet. Man kunne overveje, om KRIS og RADS inden for medicin – om den struktur udvides til noget bredere end medicin. Man kunne overveje, om mediko skal med”, sagde han.

Dernæst nævnte formanden faglighed og økonomi.

”Den faglige dokumentation skal være i orden, og ud over effekt og kvalitet skal vi så også have den mulighed og forpligtigelse at sætte dem i forhold til omkostningerne”, sagde han.

Politisk uafhængighed var det tredje princip.

Og til sidst kom ”patientinddragelse”.

”Det er de fire principper, vi tager med herfra for at skabe en platform, der er bredere og stærkere”, sluttede Bent Hansen.

I forbindelse med det seneste valg lagde såvel Venstre som Socialdemokraterne afstand til ideen om prisprioritering, men det vil ikke være nogen hindring for, at regionerne etablerer et system, siger Bent Hansen til Altinget.

Folketinget behøver nemlig ikke inddrages, og selv om det var tilfældet, mener Bent Hansen at have fri bane.

”Vi har selvfølgelig en kontakt, så når vi lægger noget frem, er der en rimelig accept af det. Ikke at det skal godkendes, men en rimelig accept af, at det er nok er ret fornuftigt”, siger han til Altinget om dialogen med Christiansborg.

Lægeforeningen er positiv

Lægeforeningen er tilhænger af et egentligt prioriteringsinstitut og er inde på samme tanker som Danske Regioner om at bygge ovenpå de eksisterende prioriteringsmekanismer.

”Lægeforeningen (har) længe arbejdet for at samle den ekspertise, som i dag er placeret i blandt andet RADS, KRIS og Institut for Rationel Farmakoterapi i et fælles uafhængigt og fagligt tungt lægemiddelinstitut, der kan inddrage pris i sine analyser", siger foreningens formand Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse.

"Vi er i øvrigt med på, at instituttet - hvis der er opbakning til det – kan beskæftige sig med behandlinger mere bredt”, siger han og minder om, at det også er vigtig at se på processen - den skal i Lægeforeningens optik være så åben og inddragende som muligt.

Læs også: Prioriteringskonference: Dansk model, tak!

Læs også: Markant flertal går ind for prioritering i sundhedsvæsenet