Gider vi?
Med omikronvarianten i fuldt firspring og en tvivlsom vaccineeffekt i forhold til at forhindre smitte var Anh Thao Nguyen Andersen og hendes mand ikke helt sikre på, at det var umagen værd at få deres sønner vaccineret.
Men i dag er den ældste på otte år færdigvaccineret mod COVID-19, og den yngste, som lige er fyldt fem år, har netop fået sin første vaccination.
»Vi har ikke været skråsikre, men vi har været trygge ved vaccinerne hele vejen igennem. Som læge og som forælder tænker jeg, at så længe børnevaccinen er relevant godkendt til alderen og anbefalet af myndighederne, så er jeg okay tryg ved den«, siger Anh Thao Nguyen Andersen, der bor i Middelfart med mand og børn.
Hun arbejder i øjeblikket i en uklassificeret stilling i pædiatrien på sygehuset i Aabenraa og er i gang med at søge HU i pædiatri.
Når Anh Thao Nguyen Andersen endte med at vælge børnevaccinerne til, skyldes det ikke mindst, at en pakke med sygdom, smitteopsporing og isolation ikke står øverst på ønskesedlen. Også selvom hun godt er klar over, at vaccinerne muligvis ikke beskytter så godt mod smitte. Men som hun siger:
»En reduceret risiko er stadig en reduktion. Og det betyder noget for os«.
Det handler ikke kun om at undgå indlæggelseskrævende sygdom. Det handler om at undgå COVID-19 i det hele taget.
»For vores familie handler det om noget så lavpraktisk som at nedsætte risikoen for sygdom. Selvom man ikke bliver indlagt, kan man jo stadig godt blive syg og ligge med høj feber og leve af æblejuice i en uge eller to. Jeg orker ikke sygdom, isolation og nedlukninger. Det har også konsekvenser for børnene og påvirker dem psykisk. Hvis vi kan gøre vores for at nedsætte den samlede smitte i samfundet – som vurderet og anbefalet af myndighederne – så gør vi gerne det«.
Små risici
Som læge i pædiatrien har Anh Thao Nguyen Andersen et førstehåndsindtryk af, hvordan COVID-19 og vacciner kan påvirke børn. Hun har oplevet enkelte tilfælde af multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C), og hun har vurderet en del børn med COVID-19 – de fleste kan sendes hjem igen som hovedparten af børn med infektionssygdomme. Hun har også set vaccinerede børn, som var omkring børneafdelingen »obs allergi«. Men hvor der ikke var noget.
»Jeg synes ikke, at mine lægelige erfaringer fra pædiatrien har påvirket min beslutning om at lade mine egne børn vaccinere. Det handler også om, at det er meget små risici, man vejer mod hinanden. Der er meget lille risiko for, at børnene bliver alvorligt syge af COVID-19, men der er jo endnu mindre risiko for vaccinebivirkninger«, siger hun.
Anh Thao Nguyen Andersen er aktiv i »Spørg en læge om coronavirus« på Facebook, og i gruppen går lægerne som udgangspunkt ud fra sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Men det er ikke det samme som, at de altid anbefaler, at 5-11-årige skal vaccineres mod COVID-19.
»Vi er 200 forskellige læger, og som med al anden lægekunst skal vejledningen være relevant for den enkelte. Nogle spørgere skriver om angst for bivirkninger eller om børn, der er bange for nåle. Vi vejleder om, hvordan man kan gøre oplevelsen bedre for børnene, men vi har det ikke sådan, at børnene skal vaccineres for enhver pris. Det kan være for svært, og vi respekterer forældrenes egne valg«, siger Ahn Thao Nguyen Andersen og tilføjer:
»Og så bruger vi en del tid på at rydde ud i misinformation, sejlivede myter og misforståelser«.
Læger og forældre
Debatten om børnevacciner bølger frem og tilbage mellem læger, og Anh Thao Nguyen Andersen følger godt med.
»Jeg tror, jeg gør det samme som mange andre lægeforældre. Jeg læser andre lægers faglige input og relevant litteratur, men jeg tror ikke, at jeg som enkeltperson kan få mere viden og et bedre overblik, end Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har. Jeg er lidt på vagt over for de læger, som er meget skråsikre og udvælger enkeltstående data, som bakker dem op. For det er et meget komplekst område, når forskellene er så små, og det gør ikke beslutningen nemmere, at forskningen foregår, samtidig med at vaccinerne rulles ud«.
Anh Thao Nguyen Andersen siger, at hun godt kan forstå de forældre, der har truffet et andet valg om vaccination af deres børn, end hun selv har gjort. Fordi det tit kan føles mere grænseoverskridende at tilvælge noget, og man derfor er mere tilbøjelig til at ønske 110 procent vished. Men hun påpeger, at det at fravælge en godkendt og anbefalet vaccine også er et valg.
»Det kan godt være, at vi er læger, men vi er også forældre, og alle forældre vil det allerbedste for deres børn. Men lige nu er forskellene mellem det ene og det andet valg så små, så det kan være svært at vide, hvad der er det allerbedste for ens barn. Og i virkeligheden kan det måske være lige meget. Det handler nok om, hvad man føler sig bedst tilpas med som forælder, og hvilken type forælder man er«.
Læs mere:
COVID-vacciner af lægens børn: »Jeg kan ikke se den store mening med det«
Læger uenige om COVID-vacciner til børn