Skip to main content

Dansk Psykiatrisk Selskab: Vi skal skrue voldsomt op for rekrutteringen

De seneste fem år er de yngre lægers søgning til psykiatrien steget, og ved sidste ansøgningsrunde blev alle H-stillinger besat undtagen en enkelt. Det er i sig selv godt, men ikke nok, mener bestyrelsesmedlem i DPS Rasmus Handest. Gennemsnitsalderen for psykiatere er 59 år, og rigtig mange nærmer sig dermed pensionsalderen.
Rasmus Handest. 1. reservelæge på Psykiatrisk Center Amager. Bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab. Bestyrelsesmedlem i Foreningen af Yngre Psykiatere. Foto: Privat.
Rasmus Handest. 1. reservelæge på Psykiatrisk Center Amager. Bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab. Bestyrelsesmedlem i Foreningen af Yngre Psykiatere. Foto: Privat.

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

27. maj 2021
4 min.

Problemet med mangel på speciallæger i psykiatrien er velkendt, og i nogle regioner er situationen ret så kritisk. Samtidig er der dog også gode nyheder: Siden 2016 er der sket en ændring, så flere og flere unge ønsker at uddanne sig inden for psykiatrien. Ved seneste ansøgningsrunde blev alle H-stillinger på landsbasis besat undtagen en enkelt, og det var det bedste resultat, siden udviklingen vendte.

»Vi måtte endda afvise adskillige kvalificerede ansøgere, og denne udvikling er naturligvis glædelig. Det er bare slet ikke nok«, siger 1. reservelæge Rasmus Handest. Han sidder i bestyrelsen for Dansk Psykiatrisk Selskab, hvor han først og fremmest arbejder med rekruttering og fastholdelse. Og han er bekymret for, hvordan det vil gå i fremtiden.

»Udviklingen med flere unge, der søger psykiatrien, er naturligvis med til på sigt at rette op på situationen. Og vi kan godt klappe os selv på skulderen, for vi har gjort en stor indsats for at sikre bedre rekruttering. Problemet er bare, at gennemsnitsalderen blandt psykiaterne er 59 år, og at mange dermed de kommende år går på pension. Det er rigtig meget viden, der dermed forsvinder. Unge uddannede psykiatere kan jo af gode grunde ikke have den samme erfaring, som de ældre har, og som de har bygget op over 20-30 års praksis«, siger Rasmus Handest.

Dimensionsplanen

Han peger på, at regeringens tiårsplan for et løft af psykiatrien yderligere vil udstille manglen på psykiatere.

»Der skal lægges et højere ambitionsniveau, og det er i sig selv godt. Men som det er nu, så kan vi ikke leve op til Sundhedsstyrelsens aktuelle anbefalinger, f.eks. at patienter på lukkede afdelinger dagligt skal ses af en speciallæge eller en læge, der er i sidste del af hoveduddannelsen«, siger Rasmus Handest.

Med den store afgang, der kan forventes de kommende år på grund af alder, skal der gøres noget drastisk, mener han.

»Vi har skrevet til Sundhedsstyrelsen, at vi er nødt til at skrue voldsomt op for tilgangen, hvis vi skal kunne kompensere for afgangen. Så selv om udviklingen er vendt, skal vi fortsat satse på rekruttering«, siger Rasmus Handest, der blandt andet er bekymret for tallene i dimensionsplanen for speciallæger. Her har blandt andet Dansk Psykiatrisk Selskab kritiseret, at tallet kun var 60 for psykiatrien, og at det bør hæves.

»Der har været luftet mange gode intentioner vedrørende et løft af psykiatrien, men det er ofte vanskeligt at få øje på konsekvenserne af dette i dagligdagen. Vi frygter, at dimensioneringsplanen bliver endnu et eksempel på dette, men nu afventer vi foreløbig et nyt udspil fra Sundhedsstyrelsen«, siger Rasmus Handest.

Fastholdelse

I Dansk Psykiatrisk Selskab har de også fokus på, hvordan yngre læger kan fastholdes i uddannelsen. Nogle steder oplever man under uddannelsen, at presset er så stort på grund af mangel på psykiatere, at man vælger at forlade psykiatrien. Her har de yngre læger selv peget på, hvad der skal til, for at de kan fastholdes, fortæller Rasmus Handest.

»Yngre Læger lavede i 2018 en undersøgelse af, hvad der var afgørende for fastholdelse. Her svarede en tredjedel, at det var sandsynligt, at de ville forlade den regionale psykiatri inden for tre år. Det, der var afgørende for, at man kunne fastholde lægerne, var et godt uddannelses- og arbejdsmiljø. Det vil være lettere at holde på dem, hvis man sikrer, at de kontinuerligt kan blive dygtigere. Det er også vigtigt, at forholdene er, så man kan give patienterne en ordentlig behandling. Så det er noget af det, vi kan give videre i arbejdet for fastholdelse«, siger Rasmus Handest.

Faktaboks

Dansk Psykiatrisk Selskab om Uddannelse og rekruttering