Skip to main content

Tre yngre lægers vej ind i psykiatrien

»Derfor valgte vi psykiatrien«. Tre yngre læger i psykiatrien i Region Midtjylland fortæller, hvorfor de har valgt, som de har valgt, og hvorfor de gerne vil have et fremtidigt arbejdsliv ved Regionspsykiatrien Vest i Gødstrup.
De tre yngre læger vil alle gerne arbejde i psykiatrien på det nye hospital i Gødstrup.   Foto: Arkivfoto, Region Midtjylland
De tre yngre læger vil alle gerne arbejde i psykiatrien på det nye hospital i Gødstrup. Foto: Arkivfoto, Region Midtjylland

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

27. maj 2021
6 min.

De er alle tre under uddannelse i psykiatrien, og de er eksempler på, at flere vælger dette speciale. De er også eksempler på, at ikke alle yngre læger absolut gerne vil være på et af de store universitetshospitaler. Alle tre er parate til og vil gerne arbejde på det nye hospital i Gødstrup ved Herning. Men hvorfor har de valgt, som de har valgt?

Selvavathany Sivagurunathan er færdig som speciallæge om et års tid. Hun har under sin uddannelse været i en kombineret stilling, hvor hun prøver lidt af det hele. Først nogle år i Vest, så i retspsykiatrien i Skejby og nu er hun på klinik for depressioner under psykiatrien i Skejby, hvor hun skal være resten af sin H-uddannelse.

1. reservelæge Selvavathany Sivagurunathan. Foto Region Midtjylland.

»Jeg har hele tiden vidst, at jeg på en eller anden måde ville arbejde med noget med hjernen«, fortæller Selvavathany Sivagurunathan.

»Hjernen har altid fascineret mig. I en periode var jeg på neurologisk for at lære om sygdomstilstande fra andre vinkler, men da jeg skulle vælge H-uddannelse, blev det psykiatrien. Jeg var glad for neurologi, men jeg valgte psykiatrien, fordi jeg kunne mærke, at det var det, jeg brændte for«, siger Silvia Sivagurunathan.

For hende er det ikke afgørende at få en arbejdsfremtid på et af de store universitetshospitaler. Hun har tværtimod fastholdt sine relationer til Vest og ser sin fremtid der.

»Jeg arbejder på nedsat tid i Skejby og er et par gange om ugen i Herning. Jeg bor i Vestjylland, og jeg har det godt med mine kolleger i Vest og vil gerne arbejde der, når jeg er færdig som speciallæge. Jeg vil gerne være med til videreudvikle Vest og bygge noget nyt op i Gødstrup og synes, at fundamentet er til det. Vi har et godt indbyrdes forhold i gruppen af yngre læger, som der kan bygges videre på«, siger Selvavathany Sivagurunathan.

For hende har det været vigtigt, at hun under uddannelsen har kunnet være med til at påvirke og præge sin arbejdsplads. Der lyttes til de yngre læger, og vejen til ledelsen har været kort. Det gælder også vejen til den lægefaglige direktør og hospitalsdirektøren.

»Sådan har jeg oplevet det generelt i Region Midtjylland, også da jeg var i retspsykiatrien. Yngre læger søger jo hen, hvor der er et fællesskab, hvor man kan være med til at påvirke og hvor man får udfordringer. Det betyder noget. Og i Vest har vi jo til den sidste H-stillingsrunde haft flere kandidater, så der blev lavet ekstra forløb.

»Her ser vi alle patientgrupper«

Reservelæge Torbjørn Lien Kjær. Foto: Region Midtjylland.

Reservelæge Torbjørn Lien Kjær har under sit medicinstudie arbejdet i ortopædkirurgi og havde sin KBU-stilling i intern medicin. Et job under studiet blev imidlertid afgørende for hans valg.

»Jeg har prøvet nogle forskellige ting, men jeg har hele tiden haft psykiatrien som noget, jeg syntes var spændende. Da jeg så som medicinstuderende fik et lægevikariat i psykiatrien i Glostrup, var jeg solgt. Det var det, jeg ville. I Glostrup har de et kæmpestort forskningscenter, og jeg kunne jo se, at der sker rigtig meget på området i disse år. Det var enormt inspirerende. Der er så mange muligheder i psykiatrien. Psykisk sygdom rammer unge, gamle og i alle samfundslag. Hele samfundet er repræsenteret. Psykiatrien favner enormt bredt, og det synes jeg er spændende«, siger Torbjørn Lien Kjær.

Han mangler to et halvt år, før han er færdig som speciallæge, og lige nu arbejdet han på sengeafsnittet for patienter med affektive lidelser i Herning. Når han er færdig, vil han gerne fortsætte med at arbejde i Vest.

»Vores region gør meget for, at man skal være en del af helheden. Al den forskning, der kommer ud fra Skejby, bliver formidlet ud til os. Allerede nu har jeg godt samarbejde og god kontakt med kolleger andre steder. Så det er for mig ikke afgørende, om man er et stort sted. Faktisk kan jeg godt lide at være et lille sted som her i Herning. Her ser vi alle patientgrupper. De store steder bliver det meget hurtigt specialiseret i underspecialer, men her får vi lov til at se hele spektret, og vi kan følge det samlede patientforløb fra indlæggelse, til de udskrives og overgår til ambulant behandling«, siger Torbjørn Lien Kjær.

Han oplever, at der er mange muligheder for udvikling. Hvis man er interesseret i forskning, får man muligheden, og selv om der måske fysisk er længere til professoren, er man jo ikke afskåret fra kontakten med ham eller hende, som Torbjørn siger.

Skarpe hjerner – varme hjerter

Reservelæge Mads Frandsen. Foto: Region Midtjylland.

Reservelæge Mads Frandsen var overbevist om, at han skulle være børnelæge. Det var hans plan, da han startede på medicinstudiet. Men sådan kom det ikke til at gå.

»Det var lidt tilfældigt. Jeg blev læsemakker med en kvinde, der havde læst psykologi, og det blev jeg smittet lidt af. Da jeg var i klinik i psykiatrien under studiet, blev jeg grebet af arbejdet og arbejdsmetoden. Det kunne jeg godt se mig selv i. Jeg kunne godt lide fordybelsen i den enkelte patient, hvor man kommer hele vejen rundt. Jeg kunne også godt lide det pragmatiske, hvor patienter, der var meget syge, i første omgang bare skulle have det til at fungere. Jeg blev lidt fascineret af hele denne måde at arbejde på i psykiatrien, så jeg besluttede, at jeg ville søge dette speciale i min KBU-stilling«, fortæller Mads Frandsen.

Han blev rigtig glad for det under arbejdet i KBU-stillingen og fortsatte i psykiatrien i introstilling.

»Ja, og så er det jo bare fortsat slag i slag. Min KBU og introstilling var i Horsens. Det var halvandet år, og herefter søgte jeg så en H-stilling i Herning med neurologidelen i Holstebro. Jeg er fortsat i Herning og skal så have de sidste halvandet år i Skejby fra om et halvt års tid. Så i august 2023 er jeg færdig som speciallæge«, siger Mads Frandsen.

Han kan huske, at han under studiet mødte Region Midtjyllands kampagne »Skarpe hjerner, varme hjerter«, som på en eller anden måde påvirkede ham.

»Kampagnen viste, at der jo er rigtig meget lægearbejde i psykiatrien, meget videnskab. Men også en stor del pragmatik, det der med at have hjertet med i det. Her kom der unge psykiatere på universitetet, enten nogle, der var færdige eller nogle, der var under uddannelse. Jeg kunne se mig selv i det. Jeg så nogle unge psykiatere, og de var meget cool, sådan ville jeg også være …«

Mads Frandsen vil gerne til sin tid arbejde med uddannelse og dermed også medvirke til at styrke uddannelsen.

»Her er det jo så vigtigt at være et sted med mange yngre læger under uddannelse, og det er der jo netop her i Vest. Jeg har fået mulighed for at tage en master i medicinsk pædagogik, som jeg snart skal i gang med. Det betaler regionen, og det er flot, at man får den mulighed. For mig er det vigtigt. Jeg kan fint se mig selv som uddannelsesansvarlig overlæge i Gødstrup på et eller andet tidspunkt«, siger Mads Frandsen.

LÆS OGSÅ

»At skrive psykiatrien ud af KBU er et angreb på ligheden i sundhedsvæsnet«

Dansk Psykiatrisk Selskab: Vi skal skrue voldsomt op for rekrutteringen

Region Midtjylland: Sådan får vi flere til at vælge psykiatrien