Skip to main content

Region Midtjylland: Sådan får vi flere til at vælge psykiatrien

Regionen har med succes satset på fire områder i rekrutteringen til psykiatrien. Det betyder, at næsten alle stillinger i hoveduddannelsen nu besættes i modsætning til tidligere, og at der må søges dispensation, så regionen kan oprette flere introstillinger, end den er normeret til. Det betyder også voksende interesse for at uddanne sig i de såkaldte yderområder.
Lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Phuong Le Reisinia. Foto: Region Midtjylland.
Lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Phuong Le Reisinia. Foto: Region Midtjylland.

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

27. maj 2021
4 min.

For få år siden blev kun omkring halvdelen af H-stillingerne i psykiatrien i Region Midtjylland besat. Nu besættes næsten alle. For få år siden meldte for få sig til den særlige sommerskole, der skulle give unge medicinstuderende interesse for at søge psykiatrien. Nu er de overtegnet. Og hvor det før kneb med at skabe tilstrækkelig interesse for introstillinger i psykiatrien, må regionen nu for egen regning og på dispensation oprette flere, end regionen ellers får tildelt.

»Ja, det er en kæmpe rekrutteringsindsats, som alle i psykiatrien har bidraget til – vi har været og er fortsat på en fælles mission«, siger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Phuong Le Reisinia.

Hvad er der sket? Hvad har regionen gjort for at rekruttere flere, og hvad gør den for også at få læger under uddannelse ud i de såkaldte »yderområder«?

»Under studietiden bor de fleste unge jo inden for Ringvejen i Aarhus, og derfor søger man efterfølgende også jobs på universitetshospitalet«, siger Phuong Le Reisinia.

»Alligevel kan vi se, at der sker noget. Vi har for eksempelvis en del yngre læger i Vest i Herning, og de har et godt sammenhold. Og når yngre læger trives godt på uddannelsen, selv om de er langt væk fra universitetshospitalet, fortæller de jo vidt og bredt om det og trækker andre til. Det er den positive dominoeffekt, vi gerne vil have«, siger den lægefaglige direktør.

Hun opridser fire områder, hvor man i regionen med succes har sat ind, så interessen for at søge psykiatrien er vendt.

1: Charmeoffensiv

»Alle medicinstuderende skal som bekendt ud i klinikophold i mange specialer for at snuse til det og for at se, om det er det, de gerne vil arbejde med efter endt uddannelse. Når de er hos os, kører vi noget af en »charmeoffensiv«. Vi tager os rigtig godt af dem. De får mulighed for at se en masse, de får lov til at arbejde selvstændigt og får ansvar. De får på alle måder et godt indblik i, hvordan det er at arbejde i psykiatrien«, fortæller Phuong Le Reisinia.

Det er her, interessen skal vækkes. Psykiatrien har meget at byde på, den er i konstant udvikling, og netop i disse år er der fokus på hele området og på behandlingsmuligheder i psykiatrien. Alt det får de unge medicinstuderende indblik i, og der gøres bevidst en indsats for at gøre klinikopholdet til en god oplevelse. Der investeres tid i det, fordi det betragtes som vigtigt.

2: Sommerskolen

Sommerskolen er en uge med fuldt program, hvor interesserede medicinstuderende får et indblik i arbejdet i psykiatrien. Der er både undervisning og sociale oplevelser. Patienter kommer og fortæller om den behandling, de har fået. Psykiatere kommer og fortæller og underviser, og det er med bidrag fra både professorer, overlæger og yngre læger i gang med uddannelsen. Der er ture i biografen, hvor der vises psykiatrirelaterede film, og der er udflugter og fester.

»Der var ikke nok, der tilmeldte sig i starten, men vi stablede kurset på benene alligevel. Det var ikke specielt populært, men vi holdt fast. Nu er det populært og overtegnet. Der er plads til 25, men sidst var der tilmeldt 34 på trods af COVID, og vi fandt plads til alle«, fortæller den lægefaglige direktør.

Andre regioner har taget sommerskolerne op, men det var Region Midtjylland, der lagde ud med det. Og erfaringerne er gode.

3: Forskning

De medicinstuderende i klinikophold får mulighed for at snuse til forskning i psykiatrien, og mange vender tilbage med ønske at lave en forskningsopgave - det er rimeligt populært, fortæller Phuong Le Reisinia.

»Vi skal sørge for vejledere, og det kræver tid og kræfter. Men det er noget, vi prioriterer, og vi tror på, at investeringen er givet godt ud«, siger hun.

4: Vikariater

Som det fjerde indsatsområde nævner hun vikariaterne. Regionen udbyder bevidst mange vikariater til medicinstuderende, så de ad den vej kan lære arbejdet i psykiatrien at kende og opleve mangfoldigheden. Det kan for nogle være en øjenåbner, så de vælger psykiatrien.

Erfaringerne siger da også, at det netop er kendskab til psykiatrien, der er afgørende. Derfor er den lægefaglige direktør ked af, at psykiatrien efter alt at dømme forsvinder fra KBU fra næste år.

»Vi har jo oplevet, at hver fjerde gik direkte fra en KBU-stilling til en introstilling i psykiatrien. Det har været et rigtigt godt rekrutteringsgrundlag, at 10 procent af KBU-stillingerne på anden del gik til psykiatrien, og vi ser meget gerne, at denne ordning fortsætter. Det er der behov for«, siger Phuong Le Reisinia.

LÆS OGSÅ: 

»At skrive psykiatrien ud af KBU er et angreb på ligheden i sundhedsvæsnet«

Dansk Psykiatrisk Selskab: Vi skal skrue voldsomt op for rekrutteringen

Tre yngre lægers vej ind i psykiatrien