6.30: Vækkeuret ringer. Der er altid smæk på hos os om morgenen ligesom hos mange andre børnefamilier. Men vi har alligevel mere ro på for tiden, da jeg ikke skal ud ad døren kl. 6.55, som når jeg skal i klinikken.
8.00: Rolig aflevering i vuggestuen. Vi har en på et år og en på fem år, og det er dejligt i de her måneder at kunne aflevere dem. Min mand og jeg kører sammen ind til byen. Jeg bliver sat af ved Domus.
8.30: Dagens første møde er med forperson for Yngre Læger Helga Schulz, direktør i Yngre Læger Lars Mathiesen og vores juridiske konsulent, Jacob Goldschmidt. Jacob er advokat med speciale i arbejdsret. Han hjælper os med interne anliggender, men også i sager, hvor medlemmer skal repræsenteres eksternt. Som næstforperson i Yngre Lægers bestyrelse og medlem af Yngre Lægers forhandlingsdelegation har jeg meget tæt kontakt med Helga om stort og småt i Yngre Læger, og mødet har som sådan ikke noget at gøre med forhandlingerne. Men det, at jeg er frikøbt, giver stor fleksibilitet, og vi kan derfor holde mødet i dagstid, hvorimod jeg i min kliniske hverdag nok havde lagt det om aftenen.
9.30: Jeg har nu en times tid til at forberede næste møde. Overenskomstforhandlingerne foregår typisk over to måneder, og der foregår rigtig meget »bag kulissen«. Vi mødes i alt tre gange til politiske forhandlinger, men imellem udveksles og arbejdes der på højtryk med at lave tekster og paragrafændringsforslag. Det er der, vi er nu. Vi har fået sendt nogle papirer over bordet af Danske Regioner, som jeg nærstuderer, så jeg er klar til at drøfte det internt med vores forhandlingsdelegation. Danske Regioner ønsker mere fleksibilitet fra arbejdsgiverside. Det ønsker vi også fra arbejdstagerside. Vores opgave er så at tage deres udkast og se, om det er noget, vi kan se os i, og hvordan vi kan få enderne til at mødes. Det er et langt sejt træk, men også det, der gør det hele rigtig spændende.
11.00: Dagens andet møde er med Yngre Lægers forhandlingsdelegation. Der er lige indgået forlig på statens område, og på mødet drøfter vi, hvilken betydning det har for vores medlemmer. Forliget handler især om løn, og løn er også vores vigtigste krav ved OK24. Staten lægger niveauet for lønstigningerne i regionerne og kommunerne. Nu er der aftalt en ramme på 8,8% i staten. Det indeholder en markant lønstigning for hoveduddannelseslæger i staten. Det er et rigtig godt resultat. Det kan man ikke lige se af de 8,8 procent, og på den måde gemmer der sig nogle forbedringer, der betyder, at aftalen er mere værd for medlemmerne end de 8,8%. På mødet i Yngre Lægers forhandlingsdelegation taler vi om, hvordan vi får de ting med over i forhandlingerne med regionerne. Vi er planlagt til at have sidste forhandlinger i næste uge, og vi er derfor gået ind i den intense slutfase. Vi bruger tre timer på at gøre status på alle vores kravsområder. I denne overenskomstforhandling har vi især fokuseret på fleksibilitet, arbejdstid og afdelingslæger. Der er kommet en del forskning de seneste par år, der viser, at man i videst muligt omfang skal forsøge at begrænse arbejdet om natten. Så det er vi i gang med at se, om vi kan understøtte i overenskomsten. Derudover har vi rejst et krav om seniorvilkår, da vi ser ind i en fremtid, hvor afdelingslægen er en slutstilling for vores medlemmer. Derfor skal de sikres helt, til de går på pension.
14.00: Forperson for overenskomstudvalget Søren Helsø, direktør for Yngre Læger Lars Mathiesen, Helga og jeg holder dagens tredje møde. Der har lige været valg til delegerede i Lægernes Pension. Vi drøfter processen indtil nu og lægger plan for, hvordan vi forbereder os til generalforsamlingen i april.
15.00: I går så det ud til, at dagen ville være slut nu, men der er netop kommet et ekstra virtuelt møde kl. 16.30. Vi er så heldige at bo meget tæt på bedsteforældre, og i dag kan mormor hente begge børn og have dem, indtil jeg har fri. Under forhandlingerne bliver man nødt til at være fleksibel i forhold til møder, for de kommer tit i kalenderen med kort varsel.
16.30: Jeg er kommet hjem. Slapper lige af en halv times tid og er nu klar til det ekstraordinære møde. Det er i Lægeforeningens AC-udvalg. Udvalget består af repræsentanter fra FAS’ forhandlingsdelegation, vores forhandlingsdelegation og observatører fra PLO og Lægeforeningen. Det er i dette forum, at vi udveksler information om forhandlinger på tværs af organisationerne. Vi bliver informeret om det statslige forlig og drøfter det.
17.30: Dagens sidste møde er slut, og jeg kører over til min mor og henter børnene. Vi har et par timer sammen, inden de skal i seng. Jeg lægger som regel computer og telefon væk og forsøger at være 100% til stede. Vi spiser rester og lader al opvask og oprydning stå, til efter børnene er puttet i seng.
20.00: Børnene sover. Vi rydder det værste op og rammer sofaen med 110 km/timen. Både min mand og jeg arbejder ofte om aftenen, så vi prioriterer at sætte os ned og snakke og slappe af.
21.00: Jeg svarer på de mails, der er kommet i løbet af dagen og følger op på de opgaver, jeg tog ansvar for at løse.
21.30: Forsøger at nedbringe mit Netflix-forbrug og er i stedet begyndt at læse bøger. Er i gang med en spændende bog om psykiatrien skrevet af en læge. Det er et nytårsforsæt, jeg har, det med at læse mere. Vi får se, hvor længe det holder.
22.00: Jeg har et godt sovehjerte, og det er ikke særlig foreneligt med livet med små børn, så jeg forsøger at gøre mit for at maksimere min søvn. Derfor er jeg oftest i seng kl. 22 i hverdagen. Godnat, og tak, fordi I fulgte med.
Efter færdiggørelsen af denne udgave af 'Et døgn med' er der indgået OK-aftale mellem YL og regionerne.
Læs mere om aftalen på ugeskriftet.dk og på Yngre Lægers side om OK24.