Det bliver bedre
Forbedringerne skal nok komme, hvis man skal tro de erfaringer, som Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust har gjort sig i Storbritannien.
”EPIC er et fremragende system. Vi havde en masse udfordringer, mens vi implementerede det, men de handlede meget om at skulle forandre vores hospitaler. Mennesker bliver meget fortrolige med den adfærd, de kender. Vi kunne have fået større succes tidligere, hvis vi havde udøvet mere forandringsledelse”, sagde overlæge Afzal Chaudhry, som også er medicinsk it-ansvarlig for bl.a. hospitalets EPIC-baserede it-system, til ugeskriftet.dk 23. januar.
Han pegede desuden på, at der er ”betragtelige sikkerhedsfordele” i systemet. Og det er faktisk et argument, som bl.a. overlæge Jakob Greve Carlsen på Akutafdelingen i Køge køber.
Godt nok er han stærkt irriteret over et andet problemfelt end medicinering, nemlig patienternes historik, som skal tastes ind.
”Meningen er, at alle mulige informationer om patienterne skal lægges ind, så man – med tiden – kan få et overblik over deres sygehistorie. Men det tager lang tid. Og her i starten er oplysningerne så upræcise. Tag en patient, som for 20 år siden fik fjernet appendix. Det kan man ikke rigtig få lagt ind, for det skal være med datoer og eksakt diagnose, så det kan vi være nødt til at skrive ret uspecifikt. Det er ikke lige det, systemet er til, så det tager længere tid”, siger han.
Men samtidig erkender han, at historikken kan være vigtig.
”Absolut. Når først oplysningerne ligger der, kan man trække en masse data. Der vil være en masse god statistik, man kan bruge forskningsmæssigt. Men i den daglige praksis og specielt i Akutafdelingen bliver det umuligt, når der sidder 22 patienter og venter på at se en læge”.
Og så er vi henne ved den indsigt, som mange læger er nået til, nemlig at SP i højere grad er et kvalitetsudviklingsværktøj end et klinisk værktøj. Som Jakob Greve Carlsen siger:
”Helt sikkert. Når der er gået noget tid, og man har haft tid til at lægge alt ind, så kan man bruge det til SÅ meget”.
Den effekt er allerede ved at indfinde sig.
"Vi sender f.eks. alle prøvesvar til Slagelse til mikrobiologerne, og så kommer der måske svar om, at der er bakterier i blodet eller urinen. Der er mange patienter, som vi sender hjem, og så kommer der svar efter nogle dage. Dem har vi ikke hidtil reageret på, medmindre mikrobiologen har ringet og sagt, at der er altså bakterier, og vi er nødt til at kalde patienten ind. Så dem har vi aldrig fanget. De er bare kommet igen af sig selv, hvis de f.eks. har fået feber", siger han.
"Dem fanger vi nu en del af. Det er nok den største forskel. Det er en hjælp".