Den eneste mulighed
Aflyst planlagt aktivitet – og de deraf følgende lange ventelister – er i den grad et centralt emne i den offentlige debat. Men der er ikke andre måder at løse de akutte problemer på, siger Thomas Juul Sørensens kollega på Ortopædkirurgisk Afdeling på Rigshospitalet cheflæge Claus Munk Jensen.
Afdelingen er gået fra at have 62 til lige nu at have 31 sengepladser, men tanken er ikke igen at kommer på 62 senge. Optimering med kortere patientforløb og nye operationsteknikker betyder, at der nok skal 36-37 senge til for at have den nødvendige kapacitet, vurderer han.
»Vi har altid kunnet tage imod de patienter, der er akutte. Der opfylder vi vores forpligtelser, men det går så ud over vores planlagte patienter. Vi har haft en periode med nedsat kapacitet i sengeafdelingen på grund af sygeplejerskemangel, og det er klart, at kapacitetsmangel rammer de elektive patienter. Men at lukke flere senge er den eneste måde, man kan sikre ressourcer til god behandling af de patienter, der er indlagt. Det øger så ventelisten – på nogle områder er vi oppe på ventetider på to-tre år – men der er ikke andet at gøre. Vi prioriterer patienterne hele tiden, så nogle af dem, der næsten ikke er syge, kommer til at vente rigtig længe«, siger Claus Munk Jensen og tilføjer, at tingene bider sig selv i halen, fordi ventelisteafviklingen har været begrænset af netop manglende sengepladser.
Dødfrustrerende
Men hvad så med patientsikkerheden midt i kapacitetsmanglen? I undersøgelsen fra Lægeforeningen erklærer 55% af lægerne, at de er enige eller meget enige i, at patientsikkerheden er udfordret på deres sygehus. Kun 5% erklærer sig helt ubekymrede. Og tilsvarende siger 52%, at de er bekymret for patientsikkerheden på deres egen afdeling på grund af den travlhed, der præger hverdagen.
Ingen af de tre cheflæger på SUH Køge og Rigshospitalet er generelt bekymret for patientsikkerheden, men, for der er et men eller flere …
»Vi er meget opmærksomme på det. Vi har observeret, at der løbes hurtigere, og at der ikke i samme grad som før er tid til omsorg og samtale, men overordnet er det patientsikkert, hvad der foregår. I ekstreme situationer med stor overbelægning eller mange akutte syge prøver vi som nævnt at aflyse planlagt aktivitet for at skabe os den nødvendige ro og tid til patienterne«, fortæller Thomas Juul Sørensen, SUH Køge.
I Region Sjælland er SUH netop blevet pålagt en besparelse på 68 mio. kr. Thomas Juul Sørensen mener ikke, at »besparelsen er så stor, at den for alvor udfordrer hverken vores kapacitet eller patientsikkerhed«. Men:
»Det er klart, at en besparelse ikke giver hverken mere kapacitet eller mere patientsikkerhed, og den rammer særligt hårdt på SUH i år, da vi i øjeblikket ligger på en ret høj overproduktion i forhold til indeksåret 2019. Vi har f.eks. i 2022 haft næsten 10% højere aktivitet i afdelingen end i sidste målbare år, som var før COVID i 2019. Når man så samtidig laver mere og skal fjerne budgetmidler, så bliver det lidt udfordrende og giver ikke den store mening«, siger han.
På Rigshospitalet husker Claus Munk Jensen perioden med sygeplejerskemangel og højt sygefravær:
»Vi har haft UTH’er på grund af manglende personale og patienter, der fik forkert medicin, fordi personalet havde for travlt. Man skal selvfølgelig tage det meget seriøst, når personalet kommer og siger, at nu går den ikke længere, nu er det uansvarligt. Og det er jo noget, vi stadig gør: Hvis tingene ser ud til at blive for presset, må vi aflyse en operation, så vi ikke kommer ud i en situation, hvor det kan gå ud over patientsikkerheden. Det må vi acceptere som et vilkår – selvom det selvfølgelig er dødfrustrerende at skulle ringe til en patient, der har gået og ventet et eller to år«, siger Claus Munk Jensen.