Skip to main content

Dilemma: Hvem skal vaccineres - den gamle, den lungesyge eller den kræftsyge?

90 procent af de praktiserende læger er nu løbet tør for pneumokokvacciner, viser PLO-rundspørge, og lægerne over hele landet mangler dermed nu både vacciner mod pneumokoksygdom og mod influenza. Det er et ubehageligt dilemma, hvor de skal prioritere, hvilke af deres patienter i målgruppen der skal vaccineres, og hvilke der ikke skal. »Jeg bryder mig ikke om det«, siger læge, som nu står i den situation.
Christian Rosendal og Thomas Søgaard er begge praktiserende læger, der mangler vacciner mod influenza og pneumokoksygdom (foto: Privat)
Christian Rosendal og Thomas Søgaard er begge praktiserende læger, der mangler vacciner mod influenza og pneumokoksygdom (foto: Privat)

Bodil Jessen boj@dadl.dk

30. okt. 2020
7 min.

Det var ikke sådan, Christian Rosendal havde planlagt at afslutte besøget på et af Koldings plejehjem den fredag i oktober. Han var på plejehjemmet for at tilse to af sine patienter og gennemføre den årlige gennemgang af medicin og helbredsstatus og give dem en influenzavaccination. Men sådan skulle det ikke gå.

»Vi var løbet tør for vaccine, så jeg kunne ikke vaccinere dem, som jeg plejer at gøre. Den situation har jeg aldrig før prøvet at stå i«, siger Christian Rosendal, der i 16 år har været praktiserende læge ved Lægerne Petersbjerggaard i Kolding.

Han er en af de mange praktiserende læger, som har oplevet at løbe tør for influenzavaccine og nu også pneumokokvaccine på et tidspunkt, hvor de ikke har fået vaccineret de ældre og sårbare patienter i målgruppen.

»Det er da træls«, som Christian Rosendag konstaterer. »De har en berettiget forventning om at blive vaccineret, og det er bestemt heller ikke rart at skulle forklare det til de pårørende. Det er jo ikke, fordi vi kan udskyde og helt undgå dødens komme, men vi ønsker at gøre, hvad vi kan for, at de har det så godt som muligt, indtil de skal herfra«.

Efter besøget på plejehjemmet, oprettede han et opslag på Twitter om sin kedelige oplevelse ved besøget på plejehjemmet.

 

Træls oplevelse...for første gang i mine 16 år som praksislæge kan jeg idag ved årlig gennemgang heller IKKE tilbyde denne hånds ejer influenza vaccination.
Kan vi ikke håndtere prioriteringen bedre?#tänkefterföre især i en #pandemitid @Heunicke @SSI_dk @SSTbrostrom pic.twitter.com/wWdqF7u1k8

— Christian Rosendal (@ChrisRos66) October 23, 2020

 

For Christian Rosendal og hans kolleger er det en uvant situation. I lægehuset i Kolding har de altid haft godt styr på deres kronikere og deres gamle, og de plejer typisk at vaccinere 350 årligt mod influenza. I år har de vaccineret 430 og har været nødsaget til at sige nej til adskillige og aflyse andre.

 

I sidste uge løb de tør for pneumokokvaccine, og ifølge Berlingske kommer der først nye leverancer – 260.000 vaccinedoser – til februar. Siden april er 752.000 danskere blevet vaccineret mod pneumokoksygdom, skriver avisen.

I alt 89 procent af de praktiserende læger svarer i en stikprøve i PLO’s facebookgruppe, at de allerede er løbet tør for pneumokokvacciner, otte procent har vacciner til 1-2 uger, mens tre procent har nok til resten af sæsonen.

For influenzavaccinen er det 75 procent, der allerede er løbet tør for vaccine, 21 procent løber tør for vacciner i løbet af 1-2 uger, mens fire procent har vacciner nok til resten af sæsonen.

Underlig prioritering

Statens Serum Institut (SSI) har i år bestilt 1,6 millioner doser influenzavaccine mod normalt en million doser. På grund af coronaepidemien forventede SSI, at 75 procent af målgruppen af ældre, sårbare og sundhedspersonale i år skulle vaccineres mod normalt 50 procent.

Men befolkningens lyst til at blive vaccineret har været så overvældende, at der kun gik lidt over en uge, før Sundhedsstyrelsen måtte henstille til, at vaccinationerne skulle forbeholdes målgruppen af ældre, sårbare og sundhedspersonale.

Efterspørgslen er så stor på verdensplan, at SSI ikke venter at få flere vacciner hjem, og de praktiserende læger har været nødt til at melde udsolgt på et tidspunkt, hvor de langtfra har fået vaccineret de ældre og sårbare patienter, som sædvanligvis bliver vaccineret mod influenza.

Det er netop den situation, som Christian Rosendal har stået i.

»Jeg synes, det er underligt, at man ikke har prioriteret den sårbare gruppe fra starten, så man havde sikret, at de havde fået tilbud om vaccination, inden man gav det frit til alle mulige andre. Det er jo altid de ressourcestærke, der er hurtigst ude«, siger han.

Der er dog håb forude i Kolding, for Christian Rosendals lægehus har fået en aftale med et lokalt apotek om at købe 100 af deres vaccinedoser.

»Det er dejligt at opleve, at vi kan hjælpe hinanden. Nu skal vi så finde ud af, hvem der skal have dem. Jeg er endnu ikke nået dertil, hvor jeg skal prioritere mellem en 50-årig beboer på et plejehjem og en 70-årig, men jeg kan da se, at det meget nemt kan blive et problem for os«, siger han.

Ubehageligt dilemma

Hos Lægerne i Jyllinge har dette års influenzasæson givet anledning til ubehagelige dilemmaer, som de normalt ikke står i, når patienterne skal vaccineres.

Lægehuset blev i starten af oktober kimet ned af patienter, der ønskede at blive vaccineret mod influenza. På et normalt år vaccinerer Lægerne i Jyllinge 450-500 årligt, men i løbet af de første uger af oktober i år vaccinerede de 850 patienter. Nu er lægehuset også løbet tør for pneumokokvaccine.

»Selvom vi havde købt ekstra influenzavacciner ind i år på grund af coronaepidemien, har det langtfra været nok. Indtil videre har vi aflyst mindst 200, der allerede havde booket tid til influenzavaccination, og vi har derudover afvist mange, der har ønsket at bestille tid til vaccination. Det er noget rigtig, rigtig møg«, siger Thomas Søgaard fra Lægerne i Jyllinge.

Lægehuset har indtil videre kun vaccineret patienter i målgruppen, men hvis de havde vidst, at der ville opstå mangel på vacciner, ville de have prioriteret hårdere i målgruppen, så for eksempel raske 66-årige ikke var blevet vaccineret i de første uger, oplyser Thomas Søgaard.

»Så ville vi hellere have givet vaccinerne til de patienter, som er mere sårbare på grund af alder og sygdom, men det vidste vi jo ikke – og det vidste patienterne heller ikke. De var i god tro, da de bestilte tid til vaccination, for sundhedsmyndighederne havde jo opfordret til, at de alle blev vaccineret«.

Hvordan tager patienterne det, når I må aflyse deres planlagte vaccinationer?

»Der har jo været en del om det i medierne, og det hjælper lidt, for folk har godt hørt om problemerne. De ærgrer sig, og de er frustrerede over, at de ikke kan blive vaccineret, men patienterne er gennemgående fair over for os. De ved godt, at det ikke er vores skyld«.

I lægehuset i Jyllinge håber de, at det kan lykkes dem at få flere vaccinedoser, så flere af de ældre og sårbare patienter kan blive vaccineret. De har netop købt 50 vaccinedoser fra en god lægekollega, der havde nogle i overskud.

Men det stiller dem i et ubehageligt dilemma, fordi der nu skal prioriteres mellem patienterne. Thomas Søgaard skitserer situationen således:

»Vi skal sidde og vurdere, hvilke af vores patienter vi synes, der skal have vaccinerne. Hvem er mest syg, hvem har mest gavn af vaccinen, eller hvem har mest restlevetid? Umiddelbart vil man måske sige, at vi skal prioritere de mest syge, de svageste og de ældste, men hvis man skal være lidt kynisk, er det jo også dem med kortest restlevetid. Skulle vi i stedet prioritere nogle, der efter alt at dømme har flere gode leveår i sig? Det er nogle meget ubehagelige valg. Vi risikerer jo, at de patienter, vi ikke vaccinerer, får influenza og dør af det. Vi kan komme til at stå og vælge mellem en kræftpatient og en lungesyg patient. Jeg bryder mig ikke om det«.

Flere regioner melder også om, at de ikke kan vaccinere alle de sundhedsansatte, der ønsker vaccination mod influenza, oplyser DR.

Ugeskrift for Læger har forsøgt at få SSI til at svare på, hvorfor tildelingen af vacciner ikke er blevet styret strammere, så målgruppen af ældre og sårbare og sundhedspersonale havde fået tilbudt vaccinen, før den blev givet fri på det åbne marked til bl.a. arbejdspladser og virksomheder. Men SSI er ikke vendt tilbage.

Faktaboks

Fakta