Skip to main content

Efter ti års diskussion bliver den lægelige ledelse på sygehusene styrket

Ny overenskomst mellem Overlægeforeningen og regionerne sætter tyk streg under lægelig ledelse på sygehusene. Det sker med indførelsen af et nyt hierarki på i hvert fald de store afdelinger, med en cheflæge og et antal ledende overlæger, der skal bistå.
Foto: Sygehus Lillebælt
Foto: Sygehus Lillebælt

Anne Steenberger as@dadl.dk

25. feb. 2021
4 min.

Det lange ord stillingsstrukturreform, der har spøgt i ti år, bliver nu til virkelighed. Det sker efter at Overlægeforeningen og Regionernes Lønnings- og Takstnævn tirsdag fik en overenskomstaftale i hus. Og det markerer et nyt landskab blandt sygehusenes mange overlæger.

Begge parter har ønsket en reform og nu er enderne altså mødtes og en aftale er landet, som formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, er rigtig glad for, blandt andet fordi det betyder, at den lægelige ledelse på sygehusene bliver styrket.

”Det er dejligt, at vi nu har kunnet lande den reform på et fornuftigt niveau. Med aftalen gennemfører vi en markant styrkelse af den lægelige ledelse på afdelingerne, som kan sikre udvikling og bedre kvalitet i behandlingen,” siger Lisbeth Lintz.

Hun fortsætter:

”Der er et behov for at styrke den lægelige ledelse i hospitalsvæsenet, især fordi ledelsesspændet i dag er blevet alt for stort. Nogle er ledende overlæger for kæmpestore afdelinger med langt over 100 læger og dermed med stort personaleansvar. Nogle er ledende overlæger for afdelinger, der strækker sig over tre matrikler. Det betyder, at god nærværende ledelse er blevet mere og mere vanskelig at udføre. Man skal have MUS-samtaler og strategiske ledelseopgaver og så videre. Det er næsten umuligt.”

Lisbeth Lintz peger på, at det afspejler sig i rekrutteringen til stillinger som ledende overlæger, der har været meget vanskelig i en årrække. Med den nye aftale vil det hjælpe. Ledelsesspændet bliver mere overskueligt, siger hun.

Nye funktioner

Aftalen indebærer ingen nye titler, men man skal vænne sig til, at der knytter sig nye funktioner til titlerne.

”Den nye struktur er i tråd med udviklingen i øvrigt, med større sygehuse og afdelingssammenlægninger. Nu får vi cheflæger for bordenden og så er der de ledende overlæger. De er ansvarlige for sektioner, afsnit, forskning, uddannelse m.m. Dermed får vi en tidssvarende ledelsesmæssig organisation,” siger Lisbeth Lintz.

Øverst på en afdeling vil altså være cheflægen. Det er de nuværende ledende overlæger, som træder ind i den funktion, og de skifter altså titel til cheflæge. De, der hidtil har haft den titel, er allerede i stort omfang konverteret til lægefaglige direktører eller vicedirektører, siger Lisbeth Lintz.

Næst i hierarkiet kommer de ledende overlæger. De vil altså fortsat eksistere, men det er de overlæger, der i dag er specialeansvarlig overlæge, der skifter navn til ledende overlæge. Den gruppe bliver samlet set større og på større afdelinger vil der være flere af dem.

De ”nye” ledende overlæger skal bistå cheflægen og kan have både organisatoriske og faglige ledelsesopgaver. De kan fx varetage den faglige eller strategiske ledelse af afsnit eller sektioner, de kan også være ansvarlige for forskning, uddannelse eller kvalitet.

”Vi ændrer ledelsesspændet, så det bliver mere overskueligt at være den, der fremover hedder cheflæge. Med de nye ledende overlæger bliver der et ledelseslag under den nye cheflæge, som tager sig af særlige områder. Det kan fx være ledelse af en funktion eller et sengeafsnit, eller det kan være for uddannelse, forskning eller kvalitet og så også selve specialet eller fagområdet, man bliver ansvarlig for,” siger Lisbeth Lintz, der understreger, at der vil være forskelle på, hvordan man de enkelte steder organiserer sig med de nye ledelseslag.

”Afhængigt af, om det er en stor eller lille afdeling, eller hvor specialiseret, den er, kan man have et behov for at oprette en stilling som ledende overlæge. Dem kan der være adskillige af i en afdeling.”

Hvordan vil den menige overlæge – og de yngre læger- kunne mærke en forskel med den nye struktur?

”Især på store afdelinger vil de kunne mærke, at der bliver tilstedeværende konkret ledelse. Man vil vide at man har sin – nye – ledende overlæge tættere på.”

Man tænker på de nye som mellemledere, er de det?

”Nej. For det er en leder på ret højt niveau, og overlægerne under dem er faglige ledere. RLTN ville gerne have et hierarki i ledelsesstrengen og så synes vi, at dette er ret præcist. Der vil være forvirring i starten,. Men vi skal nok vænne os til det.”

Prisen for denne del af OK-aftalen skal de yngste overlæger betale. Regionerne har fået igennem, at fra den 1. april 2022. hvor denne overenskomst træder i kraft, bliver nyansatte overlæger ansat på et nyt løntrin, hvor de får 30.000 kr. mindre om året i grundløn i tre år – før de automatisk stiger til varig grundløn.

Faktaboks

Antal overlæger i aktuelle tal