Med endnu en lægevagtsaftale i hus i Region Syddanmark står det nu klart, at regionerne kommer til at stå for driftsansvaret for nattevagterne i fire ud af landets fem regioner. I Region Nordjylland forhandles der fortsat.
Torsdag kunne PLO-Syddanmark og Region Syddanmark offentliggøre en aftale, hvor driftsansvaret for lægevagten alle dage i tidsrummet kl. 23-08 overgår til regionen. Overdragelsen sker 1. februar 2024. Aftalen kommer godt en uge efter, at PLO-Midtjylland og Region Midtjylland indgik en aftale om lægevagten, hvor regionen ligeledes overtager driftsansvaret for nattevagterne.
»Vi er meget glade for, at vi er endt med at få en god aftale for os og patienterne. Alt er godt i dag«, siger en glad Birgitte Ries Møller, formand for PLO-Syddanmark, da Ugeskrift for Læger fanger hende på telefonen.
Hvad kommer det til at betyde for de praktiserende læger i Region Syddanmark, at I ikke længere har driftsansvaret for nattevagterne?
»Uh, det gør, at vi kan sove roligt om natten og passe vores klinikker i dagtid. Det er en kæmpe lettelse for os. Målet med aftalen er, at vi skal kunne passe vores klinikker i dagtid«, siger Birgitte Ries Møller.
Det understreges da også i parternes fælles pressemeddelelse, at der med aftalen vil »være en god adgang til de praktiserende læger i dagtiden for patienter med behov for hjælp samme dag, så belastningen i lægevagten efter kl. 16.00 nedbringes«.
Ifølge Birgitte Ries Møller banede aftalen i Region Midtjylland vej for aftalen i Region Syddanmark.
»Vi ventede på Region Midtjylland. Region Syddanmark ønskede, at der skulle være en tilbagefaldsklausul i vores aftale, som ville betyde, at vi skulle tage nattevagterne igen, hvis vi ikke indgik en ny aftale om tre år. Det ønskede vi ikke, og da det så lykkedes at få en aftale om nattevagterne i Region Midtjylland uden en tilbagefaldsklausul, så undgik vi den også«, fortæller hun.
Fokus på arbejdsmiljø
PLO-Syddanmark har fået flere af deres ønsker til en ny lægevagtsaftale igennem, heriblandt en akutknap, flere videokonsultationer samt øget brug af hjælpepersonale i lægevagten.
»Det betyder meget, at vi ikke længere skal være alene – især på de små konsultationssteder. Når vi fremover ser patienter, vil der også være en sygeplejerske. Det giver os mere tryghed i arbejdet, og vi ved, at det betyder især meget for vores yngre kolleger. Samtidig betyder sygeplejerskernes hjælp, at vores arbejde kan gøres hurtigere og mere effektivt«, siger Birgitte Ries Møller.
Hun understreger, at PLO-Syddanmark har haft et stort fokus på at forbedre arbejdsmiljøet i lægevagten, da de ved, at det har stor betydning for, om de yngre kolleger vil deltage i vagterne.
»Mange af de yngre læger kører sygebesøg, og vi håber også, at de i højere grad vil byde ind på vagterne, fordi de med den ny aftale får et fast tillæg på 2.100 kr. pr. vagt, så al indtægt på vagten ikke er på akkord. Samme ordning fik de i Region Midtjylland«.
Med akutknappen sikres det, at akut syge patienter – ved at trykke på knappen – kan komme hurtigt igennem på vagttelefonen og ikke skal vente på, at lægen først taler med patienter med ikkehastende problematikker. Det sker i erkendelse af, at mange opkald til lægevagten godt kan vente, til egen læge har åbent – men at det på trods af mange kampagner ikke er lykkedes at få ændret henvendelsesmønstret.
»Sådan er det moderne menneske – uanset, hvor meget vi prøver at opdrage folk til at lade være med at ringe til lægevagten, hvis de ikke har brug for akut lægehjælp, så lykkes vi ikke med det«, som Birgitte Ries Møller tørt konstaterer.
Hvis patienter misbruger akutknappen og trykker på den i forbindelse med ikkehastende problematikker, må vagtlægen afvise patienten og bede vedkommende om at ringe igen på den almindelige vagttelefon.