Skip to main content

Ny aftale: Region overtager nattevagter i lægevagten

PLO-Midtjylland og Region Midtjylland har indgået en aftale om en modernisering af lægevagten. Aftalen indebærer bl.a., at regionen overtager driftsansvaret for nattevagten, et uændret antal konsultationssteder samt flere videokonsultationer.

Arkivfoto
Arkivfoto

Bodil Jessen, boj@dadl.dk

11. jan. 2023
6 min.

De praktiserende læger i det midtjyske har fået opfyldt et stort ønske i den ny lægevagtsaftale, som sent mandag aften den 9. januar blev indgået mellem Region Midtjylland og PLO-Midtjylland. De to parter er nemlig blevet enige om, at regionen fra 1. marts 2024 overtager driftsansvaret for lægevagten mellem klokken 23 og 08 alle ugens dage.

»Det betyder meget for os, at vi får samlet flere lægeressourcer i dag- og aftentid frem for om natten, så vi får bedre tid til at tage os af patienterne i vores praksis. Og så tror vi på, at det kan være med til at øge rekrutteringen til almen praksis og fastholde læger til lægevagten«, siger Henrik Idriss Kise, formand for PLO-Midtjylland.

Henrik Idriss Kise, formand for PLO-Midtjylland. Arkivfoto: Martin Dam Kristiensen.

Fakta

Den nye vagtaftale

I de kommende 14 måneder skal regionen endeligt fastlægge, hvordan akutordningen for patienter med behov for lægehjælp om natten skal skrues sammen. Regionen og de praktiserende læger har som fælles mål, at patienter som udgangspunkt skal behandles af egen læge i dagtid. Det understreges, at lægevagten er et tilbud til patienter, der ikke kan afvente lægehjælp, til egen læge åbner igen.

»Vi vil støtte op om arbejdet og arbejde sammen med regionen i det omfang, det bliver nødvendigt, og vi vil også opfordre vores kolleger til at søge nogle af de stillinger, der kommer, når organisationen bliver regional. Vi har kun interesse i, at det kommer til at køre godt – det er jo vores patienter, det handler om«, siger Henrik Idriss Kise.

I aftalen understreges det, at det ifølge overenskomsten skal være muligt at kontakte sin egen læge mellem klokken 8 og 16, samt at alle praktiserende læger mindst én dag om ugen skal tilbyde konsultationer efter klokken 16.

»Der kommer lidt mere fokus på vores tilgængelighed, og jeg forventer, at den nye ordning vedrørende nattevagterne vil betyde, at vi får lidt mere travlt i dagtid. Men vi har jo så heller ikke nattevagterne mere«, siger han.

Aftalen indebærer et uændret antal konsultationssteder – 11, hvoraf de fem er på akutsygehuse, mens de øvrige er på mindre sygehuse og konsultationssteder. Færre konsultationssteder var ikke et fokus for PLO.

»Vi er trygge ved at arbejde på konsultationsstederne, hvor vi har god assistance, og det har fungeret godt i 12 år. Region Midtjylland er en stor region med mange hjørner, og vi har ingen interesse i at gøre os utilgængelige«, siger Henrik Idriss Kise.

»Det betyder meget for os, at vi får samlet flere lægeressourcer i dag- og aftentid frem for om natten, så vi får bedre tid til at tage os af patienterne i vores praksis«.Henrik Idriss Kise, formand for PLO-Midtjylland

For PLO-Midtjylland var det et ønske, at den ny aftale moderniserede lægevagten. Der mangler fortsat noget, lyder det fra Henrik Idriss Kise, men sporet er lagt, og der er en bevægelse i gang

»Der udestår stadig noget, blandt andet at skabe bedre rammer for de mest pressede praktiserende læger, så de kan blive vagtfri. Derudover er der psykiatrien og samarbejdet med kommunerne – men nu har vi sat ord på det, og alt peger fremad«, siger en fortrøstningsfuld Henrik Idriss Kise. Han understreger:

»Vi har kun ros til regionen for forhandlingsprocessen. Det har været konstruktivt, der har været et fagligt fokus og en ordentlig tone, som danner en god basis for et fortsat godt samarbejde med at rulle aftalen ud«.

Aftalen er godkendt af bestyrelsen i PLO-Midtjylland og blev i aftes præsenteret på et medlemsmøde, hvorefter den bliver sendt til afstemning. Aftalen skal ligeledes endeligt godkendes af regionsrådet i Region Midtjylland.

Fra regionen lyder følgende udtalelser i en pressemeddelse:

»Den nye aftale er resultatet af et langt forhandlingsforløb med en tæt og konstruktiv dialog. Begge parter har været optaget af at bruge sundhedsvæsenets ressourcer bedst muligt, og det fælles fokus har været medvirkende til, at vi kom i mål«, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Formand for Samarbejdsudvalget for Almen Praksis, regionsrådsmedlem Thrine Rimdal Nørgaard (V) siger:

»Som borger skal du kunne være tryg, hvis du bliver akut syg. Den tryghed sikres med den nye aftale, hvor vi f.eks. bevarer muligheden for sygebesøg i hjemmet og opretholder lægevagtskonsultationer 11 steder i regionen«.