Fakta og vurdering
Medicinsk etik – en lærebog
Bogen »Medicinsk etik – en lærebog«, forfattet af Thomas Ploug og Søren Holm, er en opdateret og værdifuld lærebog rettet mod sundhedsprofessionelle, særligt lægestuderende og læger. Den adskiller sig fra tidligere værker ved at fokusere på aktuelle etiske udfordringer, især inden for teknologi og kunstig intelligens (AI). Forfatterne er to erfarne skribenter med en særlig baggrund inden for bioetik og data-/AI-etik. De har begge været medlemmer af Det Etiske Råd og har omfattende forsknings- og undervisningserfaring.
Bogen er struktureret i tre dele. Første del giver en grundlæggende introduktion til centrale etiske teorier som kantiansk pligtetik, utilitarisme og dydsetik. Anden del fokuserer på lægens værdier og pligter, herunder pligten til at gøre godt, undgå at gøre skade og respektere patientens autonomi.
I teksten inddrages relevante dokumenter såsom lægeløftet, Genève-deklarationen og uddrag fra sundhedsloven. Efter hvert afsnit finder du en kort opsummering, som enten kan bruges til repetition eller kan fungere som en hurtig genvej til af friske hukommelsen op for den garvede læser. Når de grundlæggende etiske begreber således er på plads, udfolder resten af bogen sig. Tredje del behandler centrale problemstillinger som reproduktionsetik, dødshjælp, beslutningskompetence og prioritering i sundhedsvæsenet. De afsluttende kapitler afspejler forfatternes ekspertise med fokus på forskningsetik og AI.
Bogen skiller sig især ud, når den tager fat på nutidens etiske udfordringer i sundhedsvæsenet, såsom den hurtige teknologiske udvikling og samfundets skiftende værdierAndreas Højring, praktiserende læge
Bogen er skrevet i et præcist, klart og tilgængeligt sprog. Den indeholder såvel stikordsregister som litteraturfortegnelse. Den er velformuleret og opdateret i forhold til aktuelle debatter og lovgivning, f.eks. omkring abort.
Bogen skiller sig især ud, når den tager fat på nutidens etiske udfordringer i sundhedsvæsenet, såsom den hurtige teknologiske udvikling og samfundets skiftende værdier. Det er her, den for alvor udmærker sig. Dog indeholder bogen ingen cases til diskussion, og den kan på nogle områder virke lidt kortfattet. Man forstår dog, at forfatterne har måttet begrænse sig – det er trods alt en lærebog og ikke en debatbog.
Alt i alt er bogen en velkommen og nødvendig opdatering inden for medicinsk etik.