Fakta og vurdering
Håndbog i Psykologisk tryghed – tør vi? Tør vi lade være?
Psykologisk tryghed er med rette »det nye sort«. Veldokumenteret, som en nøglefaktor for at skabe trygge og velfungerende team, som kan levere høj kvalitet og innovation i sundhedsvæsenet.
Harvard-professor Amy Edmondson har med sin banebrydende forskning og dygtige formidling sat begrebet højt på dagsordenen, når vi taler ledelse, samarbejde og udvikling. Begrebet appellerer bredt, men mange kæmper med at omsætte til praksis. Der kan som bekendt være langt fra teori til praksis. Fra de inspirerende foredrag, artikler og arbejdsmiljøkonferencer til hverdagen i et presset sundhedsvæsen – for hvordan skaber man egentlig trygge og velfungerende arbejdsfællesskaber i praksis?
I »Håndbog i psykologisk tryghed – tør vi? Tør vi lade være?« præsenterer den erfarne krisepsykolog, foredragsholder og stifter og udviklingsdirektør i Institut for Belastningspsykologi begrebet i en yderst praksisrelevant og letlæst håndbog. Bogen er skrevet fra et belastningspsykologisk ståsted og er målrettet fagpersoner, som har psykisk krævende job. Den kan anvendes både af ledere, arbejdsmiljøgrupper, i almen praksis og af team, som ønsker at styrke den psykologisk tryghed i sundhedsvæsenet.
I bogen er Edmondsons seneste bøger kortfattet refereret. Pointerne om psykologisk tryghed perspektiveres konkret og virkelig levende gennem tekst, illustrationer, nøglebudskaber, refleksionsøvelser og et øvelseskatalog til implementering.
Gennem prolog og ti korte kapitler beskriver Høgsted, hvad psykologisk tryghed i arbejdsfællesskaber er. Nænsomt og lettilgængeligt foldes begrebet ud, for opgaven er på ingen måder nem – den er kompleks og, som generalmajor Jette Albinus skriver i forordet, »faktisk ret svær«. Gennem de følgende kapitler skinner Høgsteds dybe psykologiske indsigt og erfaring tydeligt igennem.
Med bogen ønsker Høgsted »at være solidarisk med dig og din gruppes frygt, men tale til jeres mod«, når hun deler viden om psykologiske fænomener på en tilgængelig og anerkendende måde. Missionen lykkes, og som læser føler man en venlig og erfaren hånd i ryggen. Vi introduceres til, hvad psykologisk tryghed er og lige så vigtigt ikke er, hvordan trygge vs. utrygge grupper agerer, om frygten for fejl, de gængse autonome nervesystemsreaktioner og kognitiv bias, som er på spil, når mennesker arbejder sammen i grupper – en guldgrube af perspektiver samlet særdeles relevant.
Kapitel fire er yderst veloplagt med fokus på ledelsens rolle og konkrete greb. Høgsted peger på lederens særlige rolle som kulturbærer og tryghedsambassadør. Lederens egen menneskelighed må i spil. Det er menneskeligt at være i tvivl og at fejle, og når ledere tør stå ved dette, også i lederrollen, har det en positiv effekt.
Pointerne fra Edmondsons bestseller om »Den frygtløse organisation« refereres 1:1 i kapitlet og perspektiveres elegant til konkrete øvelser i bogens afsluttende øvelseskatalog. Kapitlet henvender sig til ledere på alle niveauer, og øvelserne er lige til at gribe.
Om vi så tør? Tør vi lade være? I håndbogen får vi kun det nødvendige, krydret med relevante referencer til dem. som vil i dybden med de enkelte fænomener.
Håndbogen henvender sig bredt og praksisrelevant, hvilket er en stor styrke i en tid med »information overload« af alt det »rigtige«, vi kan gøre som ledere og medarbejdere i sundhedsvæsenet. Den forfriskende, venlige og praktiske tilgang giver effektfuldt inspiration til konkret handling – og mod.