Skip to main content

Forbedringer af medicinmodulet i Sundhedsplatformen udskudt

Det udskældte medicinmodul i Sundhedsplatformen bliver ikke forbedret før i 2019, og det vækker bekymring hos lægerne.

Camilla Rathcke er formand for Yngre Læger. Foto: Lars Just
Camilla Rathcke er formand for Yngre Læger. Foto: Lars Just

Anders Heissel, ah@dadl.dk

14. aug. 2018
4 min.

Sundhedsplatformens medicinmodul har flere gange været genstand for hård kritik, og forventningen fra Region Hovedstaden var også, at der skulle ske markante forbedringer inden årets udgang.

Men i en indstilling til politikerne i regionens forretningsudvalg, der mødes i dag, tirsdag, beder embedsmændene nu politikerne godkende, at ikke alle medicineringsproblemer kan løses inden årets udgang. Og det vækker opsigt hos Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

”Når vi nu har ventet siden maj 2016 på, at medicinmodulet skal virke ordentligt, så er det bekymrende, at vi skal vente yderligere. Problemet er, at der er betydelig risiko for fejl i medicineringen bl.a. i doseringen, når man f.eks. skal indlægge eller udskrive patienter, men også undervejs i deres forløb, og også i de ambulante forløb. Det er svært at sige, hvor mange fejl der sker, men der er en betydelig risiko for fejl”, siger hun.

Samlet set er udskydelsen og den meget tid, der er gået allerede, også et signal om, at systemet er svært at rette til, og at der kan være lang vej til et optimalt fungerende system, hvis det overhovedet bliver muligt, siger YL-formanden.

”Udskydelsen tegner et billede af, at det ikke er muligt at lave hurtigere ændringer, så Sundhedsplatformen bliver anvendeligt på kort tid. Nu har vi haft systemet i 2,5 år og med denne yderligere forsinkelse, som dog siges at være pga. LPR3, kan jeg blive lidt bekymret for, om Sundhedsplatformen nogensinde kommer til at virke optimalt. Vi venter stadig på at kunne få se forbedringerne i hverdagen med patienterne, og jeg forventer ikke, vi skal vente længere end til marts 2019,” siger hun.

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen kalder det ærgerligt, at forbedringerne bliver udskudt.

"Vi har i lang tid ventet på forbedringerne, og så er det frustrerende at skulle vente endnu længere. Omvendt er det bedre, at kvalitet og sikkerhed prioriteres over tidsplaner. Hvis udskydelsen betyder, at systemet fungerer, som det skal, når det tages i brug, så er det positivt. Vi har jo desværre mange erfaringer med det modsatte, når det gælder sundhedsplatformen,” siger Lisbeth Lintz.

Hun peger især på, at medicinmodulet er afgørende for lægerne:

"Vi forventer, at medicinmodulet er i orden, når det bliver opdateret. Er det ikke det, må politikerne drage de nødvendige konsekvenser. Vi kan ikke blive ved med at udskyde og vente på forbedringer. På et tidspunkt er der nogle politikere, der skal trække en streg i sandet. Der er mange af vores medlemmer, der er frustrerede over systemet, der jo burde understøtte vores arbejde fremfor at være en barriere," siger hun.

Udskydelsen tegner et billede af, at det ikke er muligt at lave hurtigere ændringer, så Sundhedsplatformen bliver anvendelig på kort tid. Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

Presset skal ikke øges

Forsinkelselsen bliver begrundet i, at den store og planlagte opdatering af Sundhedsplatformen til november netop er blevet udsat i tre måneder. Og så giver det ifølge regionen ikke mening at ændre i medicinmodulet i Sundhedsplatformen, når Sundhedsplatformen skal ændres igen til februar 2019.

Og det får embedsmændenene til at konkludere følgende:

”Administrationen vurderer, at SP drifts- og udviklingsorganisation allerede er presset, og at det er forbundet med risiko for kvalitetstab at øge presset på organisationen i form af særligt gennemførelsen af flere ændringer af Sundhedsplatformen.”

Regionen har planlagt 36 forbedringer af medicinmodulet, men af dem vil kun 14 blive gennemført i efteråret, 17 vil blive udskudt til februar, mens fem vil blive gennemført i løbet af 2019, noterer regionen i gennemgangen af sagen.

”Ulempen ved at udskyde implementeringen til februar 2019 er, at nogle af de planlagte forbedringer på medicineringsområdet forsinkes tre måneder. Det er derfor undersøgt, om forbedringerne kan bygges i den eksisterende version. Leverandøren har oplyst, at det ikke er muligt, blandt andet som følge af, at design, udvikling, byg og test næppe kan gennemføres inden februar 2019. Til gengæld kommer der andre 14 forbedringer i oktober 2018 uafhængig af opgraderingen (fx stoppes unødige misvisende advarsler og forbedringer på scanning af medicin). Der er 17 forbedringer, der udskydes til februar 2019. Ydermere leveres 5 forbedringer i løbet af 2019.”

Læs også: Sundhedsplatformen giver medicinproblemer i Region Sjælland