Skip to main content

Fra KBU til afdelingslæge i samme region

Region Sjælland arbejder på at tilbyde unge læger strømlinede forløb fra KBU over intro- og hoveduddannelse til en startstilling. Desuden skal internationale samarbejder lokke læger til.

Region Sjælland vil gerne tilbyde samlede uddannelsesforløb fra KBU til hoveduddannelse med udsigt til en fastansættelse bagefter.
Region Sjælland vil gerne tilbyde samlede uddannelsesforløb fra KBU til hoveduddannelse med udsigt til en fastansættelse bagefter. (Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

14. feb. 2017
3 min.

Region Sjælland arbejder på at etablere samlede regionale forløb for unge læger, der skal føre dem gelinde gennem KBU over introstilling til hoveduddannelsesforløb i regionens sundhedsvæsen. Bagefter venter en stilling som afdelingslæge.

Det siger sundhedsfaglig chef i Region Sjælland Preben Cramon til sjællandske.

Ifølge avisen ønsker regionen en status som friregion, ligesom det kendes fra frikommuner, som vil give den mulighed for at forsøge sig med alternative metoder.

”Vi vil gerne kunne tilbyde, at læger, der gerne vil tage deres basisuddannelse her, også kan få en introduktionsstilling bagefter. Dernæst vil vi gerne give håndslag på et hoveduddannelsesforløb, og vi vil også gerne love et job som afdelingslæge bagefter”, siger Preben Cramon til avisen.

Jeg mener, der er for mange af hoveduddannelsesforløbene, der slutter i København. Jeg vil have, at de skal slutte her. Direktør for Nykøbing F sygehus, Arne Cyron

Ganske vist er det muligt, at en del af forløbet skal ske på et af universitetshospitalerne, så lægerne kan få de aspekter med, som kun findes dér, men ellers skal hele forløbet koncentreres i regionen selv.

”Vi vil gerne tilbyde et samlet, længerevarende forløb, der vil gøre det attraktivt at slå sig ned i området for en ung læge med familie – i stedet for at hoppe rundt over hele landet”, som Preben Cramon forklarer det.

Endelig er der endnu en lokkemekanisme i omløb: udlandsophold som en integreret del af uddannelsesforløbet. Det kunne f.eks. være i USA.

”Hvis vi kan tilbyde tre måneder på en topafdeling inden for eksempelvis kirurgi, kan en speciallægeuddannelse hos os blive meget attraktiv”, mener Preben Cramon.

"Uddannelsen skal slutte her"

Regionen er i øjeblikket ved at fælde tankerne ned på papir, som så skal forelægges Sundhedsstyrelsen.

Det bagvedliggende rationale er at imødegå de rekrutteringsproblemer, som hospitaler og almen praksis i store dele af Region Sjælland oplever.

Her falder ideerne godt ind.

”Vi vil gerne arbejde for, du får hele forløbet fra intro til hoveduddannelse og videre til afdelingslæge, så du ved, hvad du har at forholde dig til. Vi har fagligheden til det, og det burde kunne give tryghed over nogle år”, siger direktør for Nykøbing F Sygehus, Arne Cyron.

”Vi har allerede fået flere forløb, f.eks. har vi fået både pædiatri og gynækologi med i almen blok i Nykøbing F, så du nu kan få hele blokken bortset fra psykiatri”, siger han.

Hans kongstanke er især, at uanset om forløbene inkluderer ophold på universitetshospitaler i f.eks. København eller Odense, så skal de slutte i Region Sjælland.

”Jeg mener, der er for mange af hoveduddannelsesforløbene, der slutter i København. Jeg vil have, at de skal slutte her. Lægerne får ikke mindre læring af den grund, og så kan det være, at nogle af dem vil blive her”, siger han.

Hvad synes du om ideen om udlandsophold?

”Hvis man måske kan få to gange tre måneder, hvor vi kan tilbyde noget exceptionelt, og lægen dermed kan løfte fagligheden for sig selv og den afdeling og det sygehus, vedkommende er på, så kan jeg godt forestille mig, at nogle kunne være interesserede i det. Men jeg har den holdning, at det ikke er EN ting, der skal gøres – det er mange ting. Så jeg vil ikke prioritere, men en af tingene kunne godt være udlandsophold. Faglighed betyder rigtig meget som lokkemiddel”.

Læs også: Knæk lægemanglen: Ansæt en professor

Læs også: KBU og intro i udkanten skal dispensere fra femårsfristen

Læs også: Stemmer fra udkanten