Gigtlæge vil forske i cannabis
Selv velbehandlede gigtpatienter kan have smerter, som de kendte midler ikke virker på. Derfor vil reumatolog Oliver Hendricks nu udforske mulighederne i cannabis.
Selv velbehandlede gigtpatienter kan have smerter, som de kendte midler ikke virker på. Derfor vil reumatolog Oliver Hendricks nu udforske mulighederne i cannabis.
Reumatologerne har rige muligheder for at behandle patienterne for selve deres gigtsygdomme. Også med succes. Men det betyder ikke nødvendigvis, at patienterne bliver smertefrie. Faktisk gælder det for rigtig mange, fortæller overlæge Oliver Hendricks, Kong Chr. X’s Gigthospital i Gråsten.
»Medicinsk har der været fokus på at få inflammationen og betændelsesprocessen på plads. Det er vi blevet rigtig gode til, men hvis man som kvalitetsindikator ser på, om de smertemæssigt er velhåndterede, så har en ud af tre ikke inflammation, men de har stadig smerter«, siger han.
»Så smerten er tilsyneladende ikke kun begrundet i noget inflammatorisk, men har også en neuropatisk komponent«.
Kan I ikke behandle smerterne nu?
»Vi etablerer de smerteregimer, som er legitime i min verden – paracetamol, NSAID og evt. modificeret morfin. Men på trods af det har de stadig smerter«.
Så nu, hvor Folketinget har vedtaget en forsøgsordning med medicinsk cannabis – og penge til »øget viden« om stoffet, som det formuleres – har Oliver Hendricks besluttet sig for at søsætte et egentligt forskningsprojekt, der skal handle om cannabis’ eventuelle virkning hos disse gigtpatienter, specifikt dem, der lider af leddegigt og rygsøjlegigt.
Designet af studiet vil også være sådan, at en eventuel effekt kan isoleres til hhv. cbd, som er et af de ikkeeuforiserende cannabisstoffer, og thc, som derimod er et af de euforiserende indholdsstoffer i planten.
»Jeg vil gerne anlægge en mere differentieret betragtning af cannabis – hvad kan de enkelte elementer?«, siger han.
Oliver Hendricks er i øjeblikket på fundraisingstadiet. Lykkes finansieringen, vil projektet falde på et tørt sted. For viden på området er mildt sagt begrænset.
»En af mine amerikanske kolleger har lavet et stort studie i december 2016, hvor hun har gennemgået, hvad der ligger af studier for gigtpatienter. Svaret er intet. Der er ingenting, der er af en standard, der retfærdiggør, at jeg går i gang med en behandling«, siger Oliver Hendricks.
»Så er det, at jeg siger, at man må forstå, at nød og behov ikke er dækket. Og på baggrund af larmen i medierne spørger patienterne jo, hvorfor jeg ikke giver dem cannabis. Men det gør en ordentlig læge ikke, så længe vi ikke har viden nok til, at vi kan bruge disse præparater på en oplyst baggrund«.
Det kan være vanskeligt for patienterne at forstå, at læger ikke »bare« kan afprøve cannabis. Og i nogle tilfælde går patienterne så selv i gang. Det ansporer faktisk Oliver Hendricks, for netop et regulært studie vil kunne betyde, at lægerne ikke blot opfattes, som om de siger »nej« som en slags rygmarvsreaktion. Der vil så være mere solide argumenter bag.
»Jeg har nogle patienter, som lider nød, og hvor situationen er den, at de benytter sig af ulovligt erhvervet cannabis. Det er noget, som absolut trigger noget i mig. Jeg mener jo, at jeg som en ordentlig forsker og læge har en forpligtelse til at finde ud af, hvordan jeg kan give dem et ordentligt budskab«.
Hvor stort har du tænkt projektet?
»Jeg finder 180 patienter, og så ved man af erfaring, at 10 pct. falder ud, så jeg har et håb om, at 160 gennemfører projektet. Ideen er at starte med at give 80 af dem placebo og de andre 80 cannabis – den del som ikke er euforiserende (cbd, red.). Det bliver et klassisk dobbeltblinded setup, hvor hverken patienterne eller jeg ved, hvad de får«.
Hvad angår dosis læner Oliver Hendricks sig op af de erfaringer, som smertelægen Tina Horsted har gjort sig, og det er tanken at lægge ud med cbd, hvilket betyder, at deltagerne fortsat godt kan køre bil. I projektets anden fase vil nogle af deltagerne få lagt thc oveni.
Det samlede budget er på omkring tre mio. kroner, og Gigtforeningen har allerede givet ca. 400.000 kr., ligesom Oliver Hendricks råder over knap 200.000 internt. En række ansøgninger cirkulerer lige nu i de relevante miljøer.
Når du har funding på plads, hvornår vil du så kunne begynde at få resultater?
»Jeg vil meget gerne starte den 1. april næste år, og så vil vi kunne have resultater klar midt i 2020«. À
Læs også: Ung forsker: »Hey, her har jeg vist fat i noget«
Læs også: Børnelæger advarer mod medicinsk cannabis
Læs også: Et uansvarligt eksperiment med patienternes helbred