Skip to main content

Læge på SoMe: Gitte Vincents er ven med sine patienter

En stor del af Gitte Vincents venner på Facebook er også hendes patienter. Det trives hun med, men hun er kun venner med dem, hun kender ud over læge-patient-relationen.

Bodil Jessen boj@dadl.dk

20. maj 2020
3 min.
Gitte Vincents. Privatfoto.

Fakta

Fakta

Jeg synes, Facebook er fantastisk, og jeg kommer tit til at bruge for lang tid på at sidde og scrolle. Jeg bruger det både privat og professionelt.

Jeg skilter ikke med, at jeg er læge, hvis det ikke er relevant, men det er heller ikke hemmeligt.

Privat bruger jeg Facebook til at pleje mine interesser og til at holde kontakt til familie og venner. Jeg er med i en lokal løbeklub, nogle fuglegrupper, og så er jeg med i en hønsegruppe, hvor jeg kan få gode råd, hvis en af mine høns halter.

Godt en tredjedel af mine Facebookvenner er mine patienter. Det er folk, som jeg er private venner med, eller bekendte fra lokalområdet, for eksempel fra løbeklubben. Jeg har aldrig oplevet, at det har givet nogen problemer, og der er ikke nogen af mine patienter, der på Facebook har bedt mig om at give dem lægefaglige råd. Jeg afviser venneanmodninger fra patienter, hvis det ikke er nogen, jeg har en relation til ud over læge-patient-relationen. Men det har jeg kun oplevet få gange.

Jeg oplever, at Facebook bidrager positivt til mit lægearbejde. Jeg bruger det til at blive opdateret og få hurtig viden og information, for eksempel her i coronatiden.

Og så kan jeg godt lide debatterne, hvor folk lufter deres meninger og holdninger i lukkede lægegrupper.

I enkelte af lægegrupperne er flere af de andre læger nok lidt mere skarpe i tonen, end jeg er, og nogle af os andre holder os måske lidt mere tilbage for ikke at få ørerne i maskinen.

Det betyder noget for mig, at lægegrupperne er lukkede grupper. Jeg bruger dem til kollegial sparring, og jeg synes, det er vigtigt, at vi kan være indforståede og bruge fagsprog, og at vi kan sætte tingene på spidsen. I åbne grupper ville jeg dæmpe mig mere.

Jeg har ikke oplevet problemer ved at være læge på Facebook; det eneste er nok, at jeg i offentlige fora og grupper lægger en lille smule bånd på mig selv. Jeg elsker at være politisk og debattere, men jeg holder lidt igen med at skrive noget politisk, for jeg skal kunne være læge for alle – også for dem, der er uenige med mig. I min praksis kan jeg godt fortælle patienter, hvad jeg stemmer på, men på sociale medier kommer det nemt til at stå så hårdt og unuanceret.

LÆS OGSÅ:

Fire læger på sociale medier: Sådan gør vi!

Ny guide til sociale medier: kunsten at boltre sig uden at kvaje sig

Læge på SoMe: Andreas Andersen giver patientgrupper fagligt modspil

Læge på SoMe: Elif Bayram Orbe vil ikke kendes som »lægen Elif«

Læge på SoMe: Michael Tveden Gundesen optræder under et andet navn