Skip to main content

Gravid og nu røgfri: »Vi kunne ikke have klaret det uden hjælp«

Da Henriette Goldek blev gravid med sit første barn, forsøgte hun at stoppe med at ryge ved egen kraft. Det virkede kun kort tid. Nu er hun gravid for anden gang og har fået professionel hjælp til at lægge cigaretterne helt væk.
27-årige Henriette Goldek fik hjælp fra »Røgfrit Odense« til rygestop. Foto: Heidi Lundsgaard
27-årige Henriette Goldek fik hjælp fra »Røgfrit Odense« til rygestop. Foto: Heidi Lundsgaard

Marlene Grøftehauge Foto: Heidi Lundsgaard

3. feb. 2020
5 min.

Når lillesøster kommer til verden i slutningen af maj, vil hun vokse op i et hjem uden røgpartikler, cigaretlugt og mors og fars evindelige rygepauser udendørs.

»Det er bare dejligt. Nu skal vi ikke aftale, hvem der skal ud og ryge først og sætte hele familien på stop af den grund«, siger Henriette Goldek, der bærer en lille pige under sit maveskind.

Den 27-årige kvinde og hendes kæreste har fået hjælp af en rygestopkonsulent hos »Røgfrit Odense« til at vende cigaretterne ryggen.

»Det er fantastisk med sådan et tilbud, når man ikke kan selv. Og vi kunne ikke have klaret det uden hjælp«, slår Henriette fast.

Men inden vi ser på, hvordan Henriette og kæresten Kenneth lykkedes med rygestoppet, skruer vi lige tiden kort tilbage til teenageårene.

»Jeg begyndte at ryge som 16-årig, fordi jeg begyndte at gå til fester med mine venner. Og så gik det down hill from there. Fra festrygning gik vi til at ryge hver aften. Det var sejt, tror jeg nok«, fortæller hun med en lille, ironisk latter.

##QOUTE##

Nassede en smøg

De næste syv år røg Henriette cirka 15 Pall Mall Click om dagen. Hendes kæreste var også ryger, så det var naturligt og socialt at ryge sammen. Da Henriette var 23 år, blev hun gravid med sønnen Mathias. Han var ikke planlagt, men bestemt velkommen. De to streger på graviditetstesten fik Henriette til at skære ned på smøgforbruget, og på tredje trimester stoppede hun helt af egen kraft.

»Jeg syntes ikke, at min søn skulle vokse op hos rygerforældre. Min mormor røg, da jeg var barn, og det stank jo ad helvede til i hendes hus«, husker Henriette.

Rygestoppet varede dog kun, indtil Mathias var fire uger gammel. På det tidspunkt boede Henriette og Kenneth i en lejlighed med jævnlige sociale sammenkomster med naboerne. Hvoraf stort set alle var rygere.

»Vi skulle til en grillaften, og jeg nassede en smøg hos en af de andre. Den smagte godt, og jeg nassede en til. Så var jeg tilbage i afhængigheden«, fortæller hun med et suk. Hun uddyber, at på hendes arbejdsplads er stort set alle rygere. Så det hjalp ikke ligefrem på hendes motivation, når kollegerne pustede røg ud i pauserne, og kæresten derhjemme også var smøgglad.

Ingen facitliste

Da Henriette blev gravid for anden gang, aftalte hun og kæresten, at nu skulle det være slut med røg i deres liv. Det unge par fik et tilbud om at deltage på et rygestophold med andre gravide og deres partnere gennem »Røgfrit Odense«. Det blev et klart ja tak. Henriette og Kenneth ville af sted sammen og støtte hinanden. Og allerede efter første møde kunne Henriette mærke en spirende motivation.

»Rygestopkonsulenten var god til at spørge ind til, hvorfor vi røg, og hvad vi kunne få ud at at stoppe. Hun gav os ikke nogen facitliste. Vi skulle selv tænke os om og give svarene«, fortæller Henriette, som kunne få øje på fordele som mere tid med Mathias, færre røgpartikler i tøjet og et bedre helbred på længere sigt.

Der blev også sat fokus på, hvordan de kunne erstatte den afslappede lykkefølelse fra rygningen.

»Konsulenten satte tanker i gang om, hvordan motion, lækker mad og god sex kan give den samme gode følelse i kroppen. Det gav os meget at tænke over«, siger Henriette, som stoppede med at ryge den 24. november. Kenneth kom med i ikkerygerklubben den 10. december.

Rygetrangen kom kun over Henriette den første uges tid, og den fik hun hurtigt kvalt med en god portion gajoler eller tyggegummi at gnaske på. Eller hun gik en tur med Kenneth i hånden.

Hun savner ikke smøgerne, selv om hun stadig er omgivet af rygere på sin arbejdsplads.

»Motivationen har været højere end, da jeg var gravid med Mathias. Nu har vi snart to børn, det ville gå ud over. Vi behøver ikke længere afbryde en leg, fordi Kenneth eller jeg skal ud og ryge. Vi behøver slet ikke de smøger«.

Læs også:

»Skamfuldhed motiverer nok ikke gravide til at ændre livsstil«

»Det burde egentlig være forbudt at sælge tobak – og forbudt for unge at ryge.«

Faktaboks

Røgfrit Odense