Relationer
»Nu skal du se. Det er her, de mødes«.
Rasmus Dahl-Larsen viser vej gennem klinikken; hen ad gangen med et hav af døre til konsultationsrum, gennem venteværelset med spredte ventende patienter, grønne planter og beroligende akvariefisk og nu til sidst i et lokale, hvor der i det ene hjørne står et rektangulært hvidt bord med hvide stole omkring. Ved siden af står en tavle og et rullebord med sprøjter med vægttabsmedicin.
Rasmus Dahl-Larsen tager en af sprøjterne fra vognen op, drejer på den – knæk-knæk – og ud af spidsen kommer en lille tynd nål til syne. Han sprøjter væsken op i luften som et lille springvand.
»Sådan, nålen er ikke stor, så det er ikke så skræmmende. Sygeplejersken lærte patienterne at sprøjte i en pude, da de var her til gruppekonsultation første gang«, fortæller han.
Praksissen i Odense mangler ikke plads, og det har gjort det let at huse gruppekonsultationerne uden at være nødt til at inddrage kaffestuen, som er erklæret patientfri zone. Men pladsmangel kan være et problem for praktiserende læger i mindre lejemål, erkender Rasmus Dahl-Larsen. En mulighed for dem kan være at gennemføre gruppekonsultationer på video – en model, som også indgår i projektet i Odense.
Hvorfor tror du, at gruppekonsultationer ikke er blevet så udbredt i almen praksis herhjemme, som de er i f.eks. USA?
»Vi er jo meget optagede af læge-patient-relationen. Det er vores raison d'être, og det er en værdi, som er meget vigtig for os. Men vi må også erkende, at der er nogle områder, hvor vi ikke lykkes så godt, f.eks. når patienter med overvægt skal tabe sig og vedligeholde vægttabet«, siger han.
Og så er læger nervøse for at overtræde deres tavshedspligt ved at tale om sygdom med flere patienter på én gang, påpeger han. Ved alle gruppekonsultationer i klinikken i Odense understreges det da også, at alle i gruppen har tavshedspligt, ligesom læger og sygeplejersker ikke deler oplysninger om patienters vægt, livvidde, mål for vægttab, blodtryk og kolesteroltal.
»Men det gør patienterne«, siger Rasmus Dahl-Larsen. »De må selv bestemme, hvad de vil sige, og jeg forventer, at mange vil være åbne om, hvor mange kilo de ønsker at tabe, og hvor langt de er kommet med deres vægttab. Det med tavshedspligten er nok mest en lægeting. Den erfaring havde vores engelske kolleger i hvert fald. De fortalte os, at patienterne deler ud til højre og venstre med oplysninger om blodtryk, kolesterol, blodsukker og så videre«.
Forskning
Rasmus Dahl-Larsen er en af den slags læger, der faldt i gryden med innovation som barn. Han har været en first mover, både når det gælder udvikling af plejehjemslægeordningen og videokonsultationer. Og spørgsmålet er, om det samme nu kommer til at gøre sig gældende for gruppekonsultationer.
Han er indskrevet som ph.d.-studerende på deltid ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet med forskningsprojektet: »En ny metode til styrkelse af kronikeromsorg i almen praksis: it-understøttet gruppeforløb for type 2-diabetes-patienter«.
I sit ph.d.-studie skal han udvikle, designe og teste gruppeforløb for patienter med type 2-diabetes i forskellige almen praksis i Danmark: bypraksis, landpraksis, store praksis og små praksis – eventuelt med videokonsultationer som en del af projektet. Flere interesserede praksis har meldt sig, og flere kan komme til.
»Nu er vi tyvstartet med grupperne for patienter med overvægt, men dem evaluerer vi ikke systematisk. Det kommer jeg til at gøre i min ph.d. om diabetesgrupperne, og jeg glæder mig til at grave mig ned i essensen og forske. For jeg tror, at vi nogle gange glemmer, hvor svært det egentlig kan være for patienterne at leve med en kronisk sygdom«, siger Rasmus Dahl-Larsen.
Hvorfor er det svært – hvis de i øvrigt ikke mærker noget til sygdommen?
»Det påvirker folk negativt. Det her med, at du pludselig skal tage en pille hver dag. Nu er du syg. Du er ikke rask mere. Det giver negative livsvilkår, øger din stress, som fører til forhøjet kolesterol, højere blodsukker, øget risiko for blodpropper, depression og angst. Det giver et stik i hjertet, når du uafladeligt bliver mindet om din sygdom. Og det sidder hele tiden i baghovedet«.