Lægelig skepsis
Men ret beset er det bedste at være til stede og fysisk kunne røre og mærke patienten. Der var også den helt store skepsis hos Frederik Hagn-Meincke i starten.
»Jeg er vant til selv at se patienten, og det er uvant ikke at være i den sædvanlige hospitals-setting, hvor vi kører alle rutinerne med sygeplejerskers hjælp og med diverse prøver. Vi herinde er vant til, at når vi skal behandle patienter, skal de indlægges og helst blive til dagen efter, så vi lige kan se, hvordan det går«, siger han.
Men den skepsis er ved at fortage sig. Han er dog ikke »bare udelt begejstret« for hjemmeindlæggelser på den måde, at det er en løsning på alt. Det er ikke one size fits all, understreger han.
Udvælgelsen af patienter, der kan drage fordel af ordningen, er alfa og omega.
»Jeg har efterhånden haft nogle gode forløb, hvor det har været de rigtige patienter, som har haft fordel af at blive behandlet hjemme, der er inkluderet, og hvor vi har sparet en indlæggelse. Det er vigtigt, at det er den vej rundt: at det er for at skabe gode forløb for patienten«.
Hvad er det, der gør den gode hjemmeindlæggelse bedre end traditionel indlæggelse?
»Langt de fleste mennesker har det bedst i vante og trygge omgivelser derhjemme, sammenlignet med at komme i patienttøj og ligge i en seng, med larm på gangen, og hvor man sover ad h til og ikke engang kan dæmpe lyset. De, der er for syge eller ikke har hjemlige forhold til hjemmeindlæggelse, skal ind. Man kan altid sige fra, og et par gange er det sket, at en patient ikke følte sig tryg ved at være indlagt hjemme, men langt de fleste ender med at synes, at det har været en god løsning«.
At afdelingen så også kan profitere af det, kommer oveni – i tider, hvor rød overbelægning ikke er et særsyn. Men perspektivet skal være klart, mener Frederik Hagn-Meincke:
»Min indledende skepsis forsvandt, fordi jeg blev bedre til at sige til eller fra i forhold til, om jeg synes, at en patient er egnet til hjemmeindlæggelse«.
Ansvaret
Når akutlægen har ansvaret for patienten, skal selektionen være lægens faglige afgørelse.
Er lægen ikke nogenlunde klar over, hvad patienten fejler, men vurderer, at der skal mere udredning til, eller hvis patienten er meget dårlig, duer hjemmeindlæggelse ikke, mener Frederik Hagn-Meincke.
»Vi vurderer fra gang til gang i samråd med egen læge, eller, hvis det er en anæstesilæge i akutlægebilen, jeg taler med, om der er tale om en patient, som det er betryggende at behandle hjemme, og om vi kan klare det. Ingen skal have en ringere behandling«.
Det skal altid være en speciallæge, der har hjemmeindlæggelsestelefonen på Akutafdelingen, og det er blevet indført, at afdelingen har en funktion dedikeret til det. Begge dele er med til at sikre en god kvalitet i vurdering og behandling, siger Frederik Hagn-Meincke.
Når ansvaret for patienten er akutlægens, er det helt afgørende, at dette projekt har som forudsætning, at det er den læge, der har set patienten først, som vagthavende akutlæge kan vurdere en eventuel hjemmeindlæggelse sammen med.
Frederik Hagn-Meincke mener, at læger lige så godt kan vænne sig til at have ansvar for patienter, som de kun har virtuel kontakt med.
»Lige meget hvordan vi vender og drejer det, så tror jeg, at hjemmeindlæggelse, hvor ansvaret er hos akutlægen, bliver en del af løsningen på fremtidens udfordringer«.
Det ansvar er noget, de taler om på afdelingen, dog ikke overdrevent meget.
»Vi akutmedicinere er pragmatiske mennesker. Vi gør arbejdet forsvarligt, og så må vi se, hvor hårdt der bliver slået ned den dag, der bliver begået fejl. Det kommer på et tidspunkt, for vi er kun mennesker. Og så må vi se, om det i en sag vil vægte, at vi ikke selv har set patienten og måske kunne have undgået fejlen, hvis patienten var indlagt her«.
Men det får ikke lov at påvirke, siger han.
Det svinger, hvor mange patienter afdelingen har indlagt derhjemme; det veksler mellem nul og op til seks patienter om dagen. Det tager lægetid; på de travle dage kan lægen, der har hjemmeindlæggelserne, bruge hele formiddagen på det.