Skip to main content

Jeg et sundhedshus mig bygge vil ...

To praktiserende læger har været med næsten fra start i planlægningen af et nyt sundhedshus, hvor de skal have praksis. Det bliver meget fantastisk, regner de med. For hvis kommunens ansøgning om puljemidler bliver tilgodeset, får de plads til omkring 3000 flere patienter. Og det i et lægefattigt område.
Den 1. sept. 2020 står her et sundhedshus, som Heidi Hedegaard og Jonas Meile flytter ind i. Får de støtte, kan de udvide med 3000 patienter. Foto: Claus Boesen.
Den 1. sept. 2020 står her et sundhedshus, som Heidi Hedegaard og Jonas Meile flytter ind i. Får de støtte, kan de udvide med 3000 patienter. Foto: Claus Boesen.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. apr. 2019
7 min.

Stadig er meget af Sluseholmen, som er en ny bydel i den gamle københavnske Sydhavnen, en byggeplads. Men der er vækst. Nye beboelsesejendomme skyder op, børnefamilier med videre flytter ind og butikker, børneinstitutioner og skoler er kommet til. Men der er ingen læger. Endnu.

To praktiserende læger står på spring. Og de går i disse dage og venter med spænding på, om de får støtte til deres planer om at blive områdets første læger fra Sundhedsministeriets pulje til lægehuse og sundhedshuse.

I dag har de to læger, Heidi Hedegaard og Jonas Meile – og en enkelt fastansat læge – deres kompagniskabspraksis i Sydhavnen, men pladsen er trang, der er ikke plads til de funktioner, de gerne vil lægge ind, og næsten daglig må de skuffe borgere, der henvender sig for at tilknytte sig deres praksis i stedet for at skulle køre langt.

Men nu er muligheden der for at imødekomme deres forespørgsel. Foreløbig er der kun bygget til første sals højde. Men inden efteråret 2020 vil der stå et etagebyggeri med boliger, og i stuen og første sal skal der være et sundhedshus. Det er her, Heidi Hedegaard og Jonas Miele flytter ind, i et nyt sundhedshus, som deres praksis skal have adresse i sammen med en række andre sundhedstilbud.

Forhåbentlig kan de flytte ind omkring den 1. september 2020. Hvis det går, som de to læger håber, bliver det i en konstruktion, hvor de lejer lokalerne af Københavns Kommune, som igen lejer dem af Danica Pension, som er husets bygherre. Støttemidlerne skal gå til istandsættelse, til it og til medicinsk udstyr. Så regner de med at kunne mønstre 11 lokaler – i stedet for deres nuværende fire - der kan fyldes med flere læger, sygeplejersker, laboratorium mv.

Hvis der ikke kommer puljemidler til projektet, får de næppe råd til udvidelsen.

»Så er vi os selv, og Københavns Kommune er ikke med ind over. Og vores praksis bliver i mindre skala«, siger Heidi Hedegaard.

Med i planlægningen

Almen praksis og sundhedshuse tilskrives en hovedrolle i det nære sundhedsvæsen, som en sundhedsreform skal etablere. Kritikere af regeringens udspil har peget på, at sundhedshuse er et alt for luftigt begreb, og at det er helt afgørende, at praktiserende læger er med som aktiv del af et sundhedshus. PLO-formand Christian Freitag mener, at almen praksis bør have mulighed for at søge puljen direkte i stedet for, at det skal gå gennem en kommune eller sundhedsforvaltning.

Det har ikke været muligt for Jonas Meile og Heidi Hedegaard. Men på andre måder er de meget involveret i sundhedshuset på Sluseholmen.

Og har været det fra starten.

Det første møde

Det hele begyndte lidt tilfældigt i 2016.

Der er boliger og institutioner i det nye københavnske kvarter, Sluseholmen. Heidi Hedegaard og Jonas Meile bliver de første læger. Foto: Claus Boesen.

Heidi Hedegaard og Jonas Meile var på jagt efter lokaler til en praksis i det nye kvarter, der var ved at rejse sig, fortæller Heidi Hedegaard.

Hun henvendte sig til forskellige mæglere, og en af dem kunne fortælle om Danica Pensions planer om et sundhedshus, og at de rent faktisk ledte efter nogle læger.

Et møde mellem parterne blev arrangeret.

»Og så har vi holdt møder med dem siden«, siger Heidi Hedegaard. Det betyder, at de to læger har været med fra start i processen: hvor stort sundhedshuset skal være, hvordan det skal indrettes, og hvilke sundhedstilbud der ellers skal være i sundhedshuset. De har været til møder med bygherrer og arkitekter om de større ting til ned detaljen.

»Vi har været med ind over – sammen med det apotek, der også skal være – og der er blevet lyttet til vores ønsker. Vi er med i processen og har dermed fået ejerskab«.

Det svære samarbejde

Lige nu er planen, at der udover almen praksis og apoteket skal være fysioterapi, kiropraktor, et træningscenter, en tandlæge og nogle speciallæger – hvilke er ikke afgjort.

I Heidi Hedegaards og Jonas Meiles praksis bliver der plads til hjælpepersonale såsom sygeplejerske, jordemoder og bioanalytiker. Plus en eller to læge mere.

Vil I samarbejde med de øvrige fag?

»Ja, bestemt, selvom det kan være svært. Der er masser af sundhedshuse, som man kalder sundhedshuse, fordi der er en ansamling af fag, men som egentlig bare praktiserer under samme tag. Tanken er, at vi rent faktisk skal samarbejde«.

Hvordan vil I gøre det?

»Ja, det er lige det«, indrømmer Heidi Hedegaard. Hun peger på, at den fysiske indretning skal underbygge samarbejdet.

Det betyder, at sundhedshusets enkelte klinikker/praksis kun har selve konsultationerne som »private« lokaler.

»Alt andet er fælles, dvs. venteværelse, spisefaciliteter, sekretariat, reception, omklædning. Vi tænker, det vil styrke det kollegiale – at man på den måde ikke kun bliver tvunget til, men også får lyst til at interagere med hinanden. Det kan give anledning til faglig sparring«.

Det er et udslag af deres medvirken i den fysiske indretning, at der f.eks. er et stort fælles køkken og frokostfaciliteter, frem for tekøkkener i hver enkel klinik.

»Vi vil tvinge os selv til at hente kaffe samme sted, så alle mødes der, for det giver noget kollegialt«.

I den daglige drift bliver det en lejerforening, der kører det økonomiske, med en bestyrelse, som alle klinikker eller lejere sidder i. Her skal det besluttes, hvilke fælles ting der skal købes, lige fra rengøringsmidler til alarmsystemer«.

Heidi Hedegaard tilføjer:

»Vi har aktivt valgt, at lejerne selv skal drive foreningen frem for et administrationsselskab, som man ofte ser andre steder. Jeg tror, at sådan en selvdrevet lejerforening kan styrke samarbejdet«.

Hvad tænker I om, at I skal leje lokalerne af Københavns Kommune?

”Altså jo færre led, jo mere føler man sig som herre i eget hus, hvilket vi godt kan lide. Det må jo ikke betyde, at kommunen f.eks. kunne finde på at smide os ud efter et par år. Men det tror jeg ikke, at man fra kommunal side ønsker, og desuden vil vi kunne skrive os ud af det ved f.eks. at indføre uopsigelighed i kontrakten«.

Hun tilføjer:

»Der er jo også taget en byrde af vores skuldre, ved at det er kommunen, der forhandler kontrakter med Danica Pension, i stedet for at vi selv skal gøre det. Men vi skal selvfølgelig selv forhandle med Københavns Kommune«.

Tre tusind ekstra patienter

Men det er under forudsætning af, at kommunen får de puljepenge. Det bliver afgjort i slutningen af april, oplyser Sundhedsministeriet.

»Vi håber det virkelig. Vi læger og Sundhedsministeriet deler jo ønsket om, at vi kan udvide med en eller to ekstra kapaciteter og ansætte hjælpepersonale, så vi kan få flere patienter igennem. Det vil betyde, at vi kan gøre det hele med et slag: Åbne for tilgang og tage omkring 3.000 ekstra patienter ind med det samme«, siger Heidi Hedegaard.

Vi læger og Sundhedsministeriet deler jo ønsket om, at vi kan udvide med en eller to ekstra kapaciteter og ansætte hjælpepersonale, så vi kan få flere patienter igennem. Det vil betyde, at vi kan gøre det hele med et slag: Åbne for tilgang og tage omkring 3.000 ekstra patienter ind med det samme. Heidi Hedegaard, praktiserende læge

Og hvis ikke projektet får puljemidlerne?

»Så kan vi ikke udvide klinikken, som vi ønsker. Vi kan ikke umiddelbart få det udstyr, der skal til, for at vi kan klare flere opgaver i praksis – og i det hele taget få flere lokaler, der giver mulighed for at være flere læger, at ansætte sygeplejersker og f.eks. en jordemoder, som vi kan udlicitere nogle svangreundersøgelser og visse gynækologiske undersøgelser til, så vi selv får tid til at se flere patienter«.

I Københavns Kommune siger Stine Mieth-Waldorff, som er afdelingsleder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune:

»Hvis projektet ender med at få penge nok til at blive realiseret, vil det være lægernes eget projekt, hvor kommunen står som udlejere af lokalerne, og vi ser meget frem til et tæt samarbejde med dem«.

Hun tilføjer:

»Derudover holder kommunen selvfølgelig godt øje med puljen på 150 mio. kr., der er øremærket Københavns og Frederiksberg Kommune på grund af hovedstadsområdets særlige udfordringer med antallet af solopraksis, hvilket gør generationsskiftet svært, fordi mange yngre almenmedicinere helst vil praktisere sammen med andre«.

Læs også:

PLO-formand: Giv almen praksis mulighed for at søge puljemidler

Meget mere ekstrapersonale skal aflaste praktiserende læger

Sundhedshuse risikerer at ende som statsstøttede murstensmonumenter