Skip to main content

Klinisk Mikrobiologi & infektionsmedicin. 5. udgave

Cover: FADL’s Forlag
Cover: FADL’s Forlag

Jens Otto Jarløv, ledende overlæge, dr. med., MHM, Afdeling for Klinisk Mikrobiologi, Herlev og Gentofte Hospital. Interessekonflikter: ingen

31. jan. 2022
2 min.

Bogen henvender sig til en bred vifte af studerende inden for sundhedsvidenskab, læger, tandlæger, dyrlæger m.m. Den spænder derfor relevant bredt og med stor detaljering. Bogen fremtræder gedigen med gode illustrationer, sygehistorier og nogle meget brugbare faktabokse, resuméer og test selv-spørgsmål. Rigtig godt. Der er en blanding af gammelt og nyt, så man kan følge en udvikling i diagnostiske metoder m.m., som jo også kan variere noget fra sted til sted.

Faktaboks

Fakta

Bogen omhandler alle dele af klinisk mikrobiologi og overgange til infektionsmedicin og er på mange måder veldisponeret. Dog forekommer det lidt underligt, at »infektionshygiejne« er en del af kapitel 6, hvor klinisk bakteriologi og antibiotikabehandling er andre dele. Infektionshygiejne er jo toprelevant også for andre dele af mikrobiologien, tænk bare på COVID-19, hvilket da også fremgår af afsnittet ved nærlæsning. Et særligt kapitel om infektionshygiejne kombineret med sterilisation og desinfektion, som er nævnt under kapitel 4, Generel bakteriologi, ville være en fordel, ikke mindst da undervisning i disse felter trænger til en generel opgradering.

Aspekter om antibiotika er beskrevet grundigt og godt. Antibiotikavalg kan jo i mange sammenhænge diskuteres – og bliver det! Bogen nævner – under »Empirisk antibiotikabehandling« s. 334 – at »valg af antibiotika baseres på viden om det lokale aktuelle spektrum af ansvarlige mikroorganismer og deres resistensmønstre«. Det vil jeg oversætte til, at det er vigtigt, at lokale retningslinjer for antibiotikabehandling følges!

Kapitlerne om virologi, mykologi og parasitologi er alle meget velskrevet og er en styrke for bogen.

Bogen kan anbefales og vil for mange være en god opslagsbog.

Læs mere:

Biokemi, 3. udgave

Læge – kend din kvalitet