Skip to main content

Kort og godt om psykoterapi

Bogen omtaler et par håndfulde af de mest kendte og benyttede teknikker, som f.eks. kognitiv terapi og psykodynamisk terapi, og tydeliggør teknikkernes forskelle. Særligt omtales de forskellige retninger af angst og depression, skriver anmelder Poul Videbech.
Cover: Dansk Psykologisk Forlag
Cover: Dansk Psykologisk Forlag
Poul Videbech, professor, overlæge, dr.med.
17. sep. 2021
02 min

Denne lille bog er en oversigt over forskellige aspekter af psykoterapi: Hvad er psykoterapi, og hvilke former findes der? I alt omtales et par håndfulde af de mest kendte og benyttede teknikker, som f.eks. kognitiv terapi og psykodynamisk terapi, og deres forskelle fremhæves. Den berømte »Do-do verdict« (fra Alice i eventyrland: »Alle har vundet og alle skal have præmie«) nævnes, idet man ikke har kunnet konstatere nogen afgørende forskelle mht. effekt ved de forskellige teknikker. Det afgørende er formentligt alliancen med terapeuten, og at den personlige kemi passer.

I et kapitel gennemgås forskellige principper for terapi ved forskellige lidelser fra stress, angstlidelser, depression til skizofreni. Særligt angst og depression omtales. Det er særdeles instruktivt og interessant, hvis man ønsker at forstå, hvordan de forskellige retninger adskiller sig fra hinanden.

Afvejningen af terapi kontra medicin synes jeg er stort set fair og nuanceret, og i mange tilfælde fremhæves det, at kombinationsbehandlingen faktisk virker bedst, selvom man aldrig er i tvivl om, hvor forfatternes hjerte ligger i disse spørgsmål. De mener således, at psykoterapi er mere omkostningseffektiv end medicinsk behandling dog uden af anføre, hvorfra denne viden stammer. Psykoterapi har heller ikke nogen »negative medicinske bivirkninger«, men problemer med forværring af tilstanden under terapien nævnes dog lige. Dette kunne godt være bedre omtalt.

Til sidst er der et kapitel om, hvordan man vælger psykolog – hvilket selvfølgelig ikke er nemt. Forfatterne forbigår imidlertid den himmelvide forskel, der kan være på psykologer: Nogle holder sig til den videnskabeligt baserede psykoterapi, andre er eklektiske, og atter andre bruger hjemmelavede terapiformer og gode råd. Markedet er uoverskueligt, og det ville have været godt med et kapitel om »krav til en terapeut«. Alle er ikke lige gode.

Faktaboks

Fakta

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen