Som anmelder er der flere ting man skal tage stilling til, når en bog som »Sæt grænser og udvid din komfortzone« lander i postkassen – blandt andre sprog, tema, relevans og så det lidt mere diffuse »hvad synes jeg, som anmelder om bogen«.
Sproget – den måde bogen er skrevet på. Er det flydende, letlæst, moderne eller akademisk? Det er noget, vi som læsere ofte tager for givet. Og ikke noget man som anmelder måske altid husker at forholde sig til. Men i dette tilfælde er det nødvendigt. For sprogligt er bogen ikke velfungerende. Særligt de første kapitler er rodede og sludrende, og denne anmelder savner en redaktør, der havde hjulpet forfatteren med at stramme op. Det havde gjort bogen mere læseværdig og øget udbyttet.
Temaet – det at sætte grænser – er eviggyldigt. Og bogen leverer mange begrundelser for vigtigheden af at turde sætte grænser, samt eksempler på situationer hvor det ville have været gavnligt at gøre det. Undertegnede savner dog lidt mere indblik i, hvorfor så mange har svært ved at gøre det, og hvordan modstanden mod at sætte grænser kan overvindes. Samt en lidt mere empatisk tilgang til de mange af os, der ikke altid sætter grænser, hvor vi skulle, i stedet for blot at hylde dem, der gør det for deres mod. Måske er jeg bare en spørgejørgen, men mon ikke der er andre end mig i lægefaget, der gerne vil vide, hvad der ligger bag det ene eller andet, for bedre at forstå. Og her synes jeg bogen kommer til kort.
Relevansen er høj – vi har både som læger og som privatpersoner behov for at kunne sætte grænser og måske af og til også brug for at kunne hjælpe vores patienter til det.
Så hvad synes denne anmelder så om bogen? Tja. Det er ikke en dårlig bog, men mine høje forventninger blev heller ikke indfriet. Ønsker man at læse en bog med et klart budskab, er det sikkert en udmærket bog.
Fakta