Billig teknik
På et af deres ophold - i Himalaya i Nepal - mødte de en kirurg, der kom til at ændre alt for de to danske øjenkirurger. Gøril Boberg-Ans kalder ham sin »guru«. Dr. Bidya Pant hedder han, og de to danskere mødte ham i en lille nepalsk by, hvor han brugte en teknik, MSICS - Manual Small Incision Cataract Surgery – som på det tidspunkt ikke var rutine i dansk sammenhæng. Af gode grunde. For teknikken kan det særlige, at den hverken kræver store maskiner eller sutur og kun skal have strøm til operationsmikroskopet. Med andre ord en perfekt teknik i egne af verden, hvor forholdene er primitive, og tilrejsende læger som Boberg-Ans har begrænsede muligheder for at medbringe tungt og avanceret udstyr. Ja, og så er teknikken også billig. Jannik Boberg-Ans vurderer, at en MSICS-operation for grå stær kan gøres for 10-15 dollars.
»Herhjemme kommer patienten jo ikke engang ind ad døren for de penge,« konstaterer han.
Gøril Boberg-Ans forklarer, hvordan en MSICS-operation foregår: Kirurgen skærer en 6-7 mm bred tunnelåbning ved hornhindekanten oppe under det øverste øjenlåg. Via åbningen trækkes den uklare, hele linsekerne ud. Den erstattes af en kunstig linse, og åbningen lukker herefter sig selv, så sutur ikke er nødvendigt.
Til sammenligning foregår grå stær-indgreb herhjemme med hjælp af store utralydmaskiner, der knuser linsekernen inde i øjet og fjerner den gennem en noget mindre åbning.
»Det er en befrielse, at vi ikke skal have så meget udstyr med ud efter, at vi lærte MSICS-teknikken,« siger Gøril Boberg-Ans.
MSICS minder om den gamle grå stærk-teknik, man brugte for 40-50 år siden. Hvilket giver mening fordi, MSICS er særligt godt egnet til svær grå stær, hvor linsekernen er så uklar, at den ligner en brun Gajol.
»Når den grå stær er så udviklet, er den svær at fjerne med ultralydsteknik. Der kan vi anvende MSICS, som faktisk er mere skånsom for øjet. Siden vi lærte den, er det næsten kun det, vi laver, når vi er ude,« fortæller Gøril Boberg-Ans.
Men faktisk er hun også ansvarlig for at have bragt teknikken med hjem til Glostrup, så den i dag også anvendes ved de omkring 40-50 operationer for svær grå stær, vi årligt har herhjemme.
Det er dén teknik, som Gøril og Jannik Boberg-Ans gerne vil lære endnu mere fra sig. Det skal foregå på akademiet i Tanzania. Drømmen er, at andre øjenkirurger kan komme på kurser dernede, så flere kan operere blinde i 3. verdenslande.
»Det er ikke en teknik, man kan lære lige så godt i Danmark eller USA, for her har man kun sjældent patienter med så fremskreden grå stær, at de egner sig til MSICS-teknikken. Det er en teknik, der kræver, at man gør det mange gange, før man bliver god til det,« forklarer Gøril Boberg-Ans.