Skip to main content

Æresprismodtager – både forsker og oplyser

Lægeforeningens Ærespris gives i år til Anders Fomsgaard, virusforsker og professor i infektionsmedicin. Anders Fomsgaard arbejder med udvikling af en ny type vaccine – men lægger også vægt på at formidle viden: »Jo mere viden, des mindre ubegrundet frygt«, siger han.
Lægeforeningens Ærespris 2022 blev overrakt under festmiddagen lørdag aften på Lægemødet i Aalborg. Med Lægeforeningens Ærespris følger – foruden æren – 35.000 kroner. Foto: Claus Bech.
Lægeforeningens Ærespris 2022 blev overrakt under festmiddagen lørdag aften på Lægemødet i Aalborg. Med Lægeforeningens Ærespris følger – foruden æren – 35.000 kroner. Foto: Claus Bech.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

20. maj 2022
3 min.

Lægeforeningens Ærespris tilfalder i år Anders Fomsgaard, overlæge og leder af Virus Forskning og Udviklingslaboratoriet på Statens Serum Institut (SSI) og desuden professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet.

Prisen gives hvert år til en læge, »som fagligt, forskningsmæssigt, uddannelsesmæssigt, organisatorisk har ydet en særlig indsats, der kan inspirere andre læger«. Og Fomsgaard giver udslag på alle parametre. Prisen begrundes med den nøglerolle, han har spillet og fortsat spiller under pandemien, og fordi, han over for offentligheden har formået at skabe en forståelse af nye varianter af coronavirus.

»Nøglefigur i oplysning«

Prisen blev overrakt af Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, og hun pegede bl.a. på Fomsgaard som »en nøglefigur«, ikke bare i Danmarks kamp mod corona, men også internationalt:

»Han har formået at balancere befolkningens skræk for COVID-19-pandemiens udbredelse og samtidig tilføre viden om opkomsten af nye varianter og har med stor troværdighed engageret og informeret både befolkningen og beslutningstagere – senest med omikronvariantens fremkomst«, sagde Camilla Rathcke.

Foto: Claus Bech

Anders Fomsgaard blev kendt i en bredere offentlighed, da han i efteråret 2019 sprang ud som populærvidenskabelig forfatter med bogen »Det er bare en virus«. Få måneder efter udgivelsen begyndte rygterne at løbe om en ny, ukendt virus med udspring i Kinas Wuhan-provins. I det hurtigt følgende 2. oplag var bogen ajourført og aktualiseret. Den er desværre fortsat aktuel og er foreløbig ude i fjerde oplag, samt indtalt som lydbog.

Vaccineudvikler

Ud over bogen har Fomsgaard arbejdet for at udbrede kendskabet til coronavirus som fast gæst i radioprogrammer og tv-indslag. Han har besøgt uddannelsesinstitutioner og endda deltaget i et talkshow på scenen i Glassalen i Tivoli sammen med Hanne-Vibeke Holst, forfatter til romanen »Som pesten«. I romanen, der udkom i 2017, beskriver hun på næsten profetisk et pandemisk virusudbrud, der sætter verden på den anden ende. Romanens hovedperson er en ung læge, som intenst arbejder på at udvikle en vaccine, inden det er for sent.

Det ligner næsten den rolle, Anders Fomsgaard selv kom til at spille i sit arbejde med at udvikle nye, hurtige vacciner mod bl.a. influenza og virus som bl.a. zika, ebola og MERS.

Foto: Claus Bech

Anders Fomsgaard har netop nu travlt med udviklingen af en dansk vaccine mod COVID-19, som, han venter, kan afprøves på mennesker i begyndelsen af 2023:

»Vores egen CoVAXIX er ved at blive produceret i USA i øjeblikket, siger Anders Fomsgaard, som leder SSI’s udvikling af en ny, lovende vaccine

»Den er en ny type DNA-vaccine og skal testes klinisk på Hvidovre Hospital i begyndelsen af 2023«, fortæller han over en telefonforbindelse fra New Orleans. Han forklarer, at vaccinen skal gives transdermalt med »en sprøjte uden nåle, så der ikke laves huller«.

Kommer der en ny bølge til efteråret?

»Ja, det tror jeg desværre. Vi er nok ikke helt færdige med COVID-19, og virus har jo vist sig meget fleksibel. Men hvor slemt det bliver – det er en anden snak. Jeg tror ikke, konsekvenserne bliver så voldsomme. Vi er blevet gode til at håndtere sygdommen, og vi har jo allerede et vaccinevåben, som beskytter godt mod alvorlig sygdom«.

Fra at være en relativt ukendt forsker blev du pludselig et kendt ansigt. Hvordan håndterer man det?

»Jeg har jo været optaget af formidling«, siger Anders Fomsgaard med henvisning til bogen »Det er bare en virus«. »Det ligger mig meget på sinde at formidle til facts til folk og oplyse om, hvad virus er. Jo mere viden, du får, jo mindre ubegrundet frygt, for der har været mange rygter og holdninger. Det har været hektisk, men godt, at kunne levere en masse ny viden gennem pandemien«, siger Anders Fomsgaard.

Læs mere fra Lægemødet 2022:

Vedtægtsændringer med fuld opbakning

FAS og FAPS: Vi er klar til at træde ind i det nære sundhedsvæsen

Gen- og nyvalg med lutter kåringer

Definér nærhospitaler og kvalitetskrav – kom i gang med psykiatrien

Sundhedsminister: »Der kommer en psykiatriplan i denne valgperiode«

Ingen slinger i økonomien