Deep End.
Det lyder måske mest som titlen på en amerikansk katastrofefilm, men det er navnet på et nyt netværk for de læger i Danmark, der har allerflest patienter med en svag socioøkonomisk baggrund.
Nu mødes lægerne for første gang til et fælles stormøde, hvor de skal udveksle erfaringer og idéer til at hjælpe de mest sårbare og multisyge patienter i deres praksis. På mødet vil de praktiserende læger også få mulighed for at komme med deres input til formanden for regeringens sundhedsstrukturkommission, Jesper Fisker.
Et af formålene med Deep End-netværket er netop, at det skal være en stærk kilde til viden om, hvad der fra politisk side kan gøres for at forbedre situationen for læger og patienter i udkantsdanmark.
»På vores første møde vil Jesper Fisker høre lægernes bud på, hvordan de mener, at Sundhedsstrukturkommissionen kan hjælpe læger og patienter i ,den dybe ende’. Ulighedsdebatten er en væsentlig del af kommissionens arbejde, og jeg er utroligt glad for, at de læger, der er landets fremmeste eksperter i ulighed i sundhed, på denne måde får mulighed for at præge den fremtidige udvikling i sundhedsvæsenet«, siger praktiserende læge Mogens Vestergaard fra Grenaa.
Han er selv medlem af Sundhedsstrukturkommissionen og er initiativtager til den danske udgave af Deep End. Deep End-organisationen blev oprindeligt startet i 2009 i Skotland og har siden bredt sig til bl.a. England, Irland og Australien.
»Den dybe ende« er betegnelsen for de områder af et land, hvor der bor flest mennesker med svag socioøkonomisk baggrund. Sårbare, udsatte og multisyge patienter med langt tungere helbredsproblemer end gennemsnitsborgeren. Men også patienter, som kan få en praktiserende læge til at føle sig utilstrækkelig, fordi det er svært at yde en tilstrækkelig hjælp på den afsatte tid.
Lægerne i den danske udgave af Deep End er blevet fundet via en kortlægning af den socioøkonomiske profil for patienterne i samtlige lægepraksis i Danmark på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Pressede læger
Danmark deler et stort problem med den øvrige vestlige verden: Det er svært at få læger til udkantsområder og byområder med mange socialt udsatte borgere. Lægemanglen får som konsekvens, at de patienter, der har de største sundhedsbehov, får den ringeste lægedækning. Og det medfører et meget stort arbejdspres for de – alt for få – læger, der arbejder i de udsatte områder.
Det ser ud til at have fået konsekvenser for Deep End. Egentlig var det meningen, at der skulle være 100 læger i netværket, men ud af de 200 indbudte læger med flest patienter med svag socioøkonomisk baggrund har kun 52-53 læger meldt sig til det første møde, der afholdes på Hotel Vejlefjord 3.-4. november.
»Der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med en gruppe af læger, der er svært belastede af deres tunge arbejde i praksis, og som har meget svært ved at finde vikarer, hvis de skal være væk fra klinikken en dag«. Mogens Vestergaard, praktiserende læge
»Det er betydeligt færre, end vi havde håbet på og regnet med, og vi har drøftet det med vores kolleger i udlandet, der har startet Deep End-grupper op. De fortalte, at de har oplevet samme opstartsproblemer. Det tager tid at få det op at køre, og jeg håber, at der vil komme en sneboldeffekt, så vi får flere med, når først netværket er etableret og kommet godt i gang«, siger Mogens Vestergaard.
Han forklarer:
»Der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med en gruppe af læger, der er svært belastede af deres tunge arbejde i praksis, og som har meget svært ved at finde vikarer, hvis de skal være væk fra klinikken en dag. Det er også læger, som kan have et behov for at beskytte sig selv ved simpelthen at sige nej til at tage nye opgaver eller tilbud ind«.
I udkantsområder og socialt udsatte boligområder er der en del regions-, udbuds- og koncernklinikker. Netop læger fra denne kliniktype glimrer ved deres fravær i Deep End.
»Det er ikke et bevidst valg fra vores side. Klinikkerne er blevet udvalgt anonymt, men læger i de klinikker kan måske have svært ved at leve op til vores krav om, at lægerne skal have været ansat i den pågældende klinik i over 12 måneder, og at de skal forvente at blive i klinikken fremover. Det er jo netop erfaring fra arbejdet i den dybe ende, vi ønsker at dele«, siger Mogens Vestergaard.
Det var oprindeligt meningen, at hver klinik kun måtte sende én læge, men efter ønske fra flere af lægerne er det blevet muligt, at flere læger fra samme praksis kan deltage sammen.
Ligesindede
Et væsentligt formål med Deep End er at anerkende lægerne som eksperter i social ulighed i sundhed og at fremme lægernes arbejdsglæde. Derfor er der på det første møde et udpræget fokus på relationsdannelse og videndeling.
»Der er hård konkurrence om lægernes tid, og de har mange andre fora, hvor de mødes, for eksempel efteruddannelsesgrupper og de obligatoriske kvalitetsklynger. I Deep End vil de møde læger fra hele landet, som de måske aldrig har truffet før, men som på mange måder er deres ligesindede. Kolleger, som de har meget til fælles med og kan få vigtige input fra. Derfor vægter programmet til første møde relationsdannelse, erfaringsudveksling, videndeling samt sparring om konkrete cases og udfordringer i praksis«, siger Mogens Vestergaard.
Han understreger, at Deep End er deltagernes projekt, og at hensigten er, at lægerne skal tage ejerskab og i fællesskab beslutte, hvordan de ønsker, at netværket skal arbejde.
Fakta