Tid og penge
Vi vender igen tilbage til patienten i artiklens indledning. Der er ikke tale om en navngiven konkret patient. Mogens Vestergaard har »opfundet« patienten, fordi Ugeskrift for Læger bad ham beskrive en patienttype, som er velkendt for læger i udsatte områder.
Men patienten er langtfra fri fantasi. Patienten er hverdag. Dagligdag. Og Mogens Vestergaard ved, at når patientens navn, CPR-nummer og omfangsrige journal dukker op på computerskærmen, så kommer det til at tage tid.
Finder han ud af, hvad der er galt? Overser han noget? Og hvis han finder en diagnose, magter patienten så at følge planen?
»Patienter som ham er underbehandlede og har derfor symptomer fra sine sygdomme. Når patienten siger, at han er træt og har svært ved at overkomme det hele, så kan det være svært at finde ud af, om det skyldes, at han er deprimereret, har dysreguleret diabetes eller en udiagnosticeret cancer«.
Generelt har gruppen af patienter med dårlig socioøkonomisk baggrund få sundhedskompetencer. Konsekvensen er, at konsultationerne trækker ud. Det tager både længere tid for patienten at forklare lægen sin sygehistorie, og det tager længere tid for lægen at forklare patienten om sygdom og behandling.
»De komplekse patienter har ofte så mange ting, der larmer i deres liv, så de har svært ved at forholde sig til, at de selv kan gøre noget, som vil give dem et bedre liv fremover, f.eks. holde op med at ryge, tabe sig eller dyrke motion«, siger Mogens Vestergaard.
En læge med mange komplekse og multisyge patienter har vanskeligt ved at »mølle« patienter igennem på korte konsultationer. Komplekse patienter tager tid. Og Mogens Vestergaard håber da også, at Deep End Denmark kan rette fokus på de ulige vilkår, som læger og patienter i udsatte områder oplever i dag.
»Med netværket får vi en stærk kilde til informationer om, hvordan det er at være læge i udkantsdanmark og i andre socialt udsatte områder. Og vi får viden om, hvad vi fra politisk side kan gøre for at gøre det bedre for både læger og patienter«, siger han.
Ganske vist kom der med overenskomst for almen praksis i 2017 et differentieret basishonorar, men det har langtfra løst problemerne.
»Et differentieret basishonorar kan være fornuftigt, hvis det er skruet ordentligt sammen. Lige nu synes jeg, at det er for lille og forkert skruet sammen. Vi fordeler ressourcerne efter en ,one size fits all’-tankegang, hvor samfundet stort set afsætter samme ressourcer til en diabetespatient, uanset om patienten bor i Gellerup eller Hellerup. Det kan vi godt gøre bedre«, siger Mogens Vestergaard.
Han blev i slutningen af marts udpeget som en af tre læger i den sundhedsstrukturkommission, som regeringen har nedsat. Kommissionen skal komme med forslag til den fremtidige organisation og struktur i sundhedsvæsenet og skal også foreslå tiltag, der kan mindske den sociale og geografiske ulighed i sundhed. Det ser Mogens Vestergaard frem til:
»Der er en opmærksomhed på social ulighed i sundhed, som jeg ikke har oplevet før. En interesse for at gøre en forskel. Det er et vindue, som står åbent, og det skal vi udnytte«.
PLO bakker op
Møderne i Deep End Denmark bliver gennemført i samarbejde med PLO-E.
Mireille Lacroix, der er næstformand for PLO og formand for PLO-E, håber, at Deep End Denmark kan fungere som et frirum for lægerne i udsatte områder.
»Projektet er unikt, fordi lægerne i samarbejde skal finde frem til fælles løsninger, der virker for praksis med lige netop deres patientsammensætning. Det tror jeg er et godt supplement til traditionel efteruddannelse, hvor de kan blive præsenteret for løsninger, som måske har virket i en helt anden type praksis. I lande som Irland og Skotland har vi set, at det kan medføre positive forandringer at bringe læger sammen, som oplever de samme udfordringer«, siger Mireille Lacroix.
For fem år siden oplevede hun selv, at skift af praksis kan medføre store forandringer for arbejdsdagen som læge. Hun skiftede praksis fra et område med villaer og parcelhuse til en mindre by på Sydfyn med en billigere boligmasse.
»I min tidligere praksis havde vi en del diabetikere, som var forholdsvis nemme at behandle, fordi de ikke havde så mange andre ting at slås med. I Stenstrup, hvor jeg er nu, har vi også rigtig mange diabetikere, men de har samtidig flere komplekse lidelser, multisygdom og psykiske lidelser. Det gør behandlingen langt mere kompliceret«, fortæller Mireille Lacroix.
Hun tilføjer:
»Til gengæld var patienterne i min tidligere praksis nok mere krævende. Det er bare for at sige, at praksis er forskellige, og man oplever forskellige udfordringer som praktiserende læge, alt efter hvilken type af praksis man sidder i«.
Tror du, at lægerne i udsatte områder og udkanten har overskud til at deltage?
»Det er min store bekymring, for vi ved, at der er praksis, hvor man hænger i med det yderste af fingerneglene. Jeg håber og tror på, at de vil kunne se en værdi i at finde fælles løsninger med læger, som har patienter, der minder om deres egne, og måske giver det erfaringer, som vi kan bruge i efteruddannelsen i fremtiden«.