Jeg er vokset op på et lille landsted med ti tønder land, heste, får, marker, høns. Min far var altså både læge, familiefar og bonde. Det nuværende kontor er en tro kopi af kontoret i mit barndomshjem. Numre af Ugeskrift for Læger ligger i en snorlige bunke, på en papskuffe står APO (Audit Projekt Odense). På en anden står Qaqortoq, hvor han arbejdede i 2017.
Vi begynder med det vigtigste for min far. De døende patienter.
»De unge læger ringede til mig om en gammel patient en fredag, hvor jeg havde fri. Hjemmesygeplejersken ville gerne have en terminalkasse. Jeg sagde, at jeg hellere ville køre derud«.
Patienten lå under yderst kritisable forhold. På tværs i en plejeseng med sengehest på begge sider, så hun ikke kunne komme ud. Kun i ble. Hun havde drukket for lidt og havde væltet det glas vand, der var sat til hende.
»Jeg fik hende op at sidde, gav hende to glas vand, snakkede med hende. Jeg sagde: ,hjemmehjælperne siger, at du har sat dig i hovedet, at du er ved at stå af?’ Det gav et sæt i hende, og hun svarede: ,Nej, nej, det er der ikke noget om!’«.
Min far skrev til hjemmeplejen om, hvad han havde set. De skulle komme meget oftere, hælde mere vand i hende. Han holder en lille pause, folder hænderne foran sig og sætter tommelfingerneglene over for hinanden, som han altid gør, når han tænker.
»Når folk spørger, hvorfor jeg ikke holder op … Det er jo nu, jeg lever. Især i situationer, hvor jeg kan mærke meget tydeligt, at jeg gør en forskel. Der sker noget, når man tør at vise sig selv, er helt rolig, har følelser«.
Familielægen i Nordjylland
Min far kommer fra en bondefamilie på en lille gård i Klim Terp med 23 tønder land, 10-12 hektarer, som familien kunne dyrke, og lige så meget skov. De havde seks køer, grise, to heste. De fik først traktor, da min far flyttede hjemmefra som 16-årig.
»Jeg har kørt med heste hele min barndom. Jeg pløjede op og ned, en fure ad gangen. Tømmen over skulderen, og så gik hesten lige så stille«.
I Klim var der en helt almindelig skole. Da min far begyndte, var der kun to klasser, men det blev hurtigt lavet om. Der var en eksplosion af børn efter krigen: Normalt var der 5-6 elever i hver klasse, i min fars var der 22. Og min far var god til det hele lige fra starten i alle fagene, husker han.
Da han var ti eller 11 år, tog regnelæreren hjem til hans far og mor og sagde, at Jens var så klog, at han skulle på realskolen i Fjerritslev. Da han var 11 år, begyndte han i første mellem, gik i skole i fem år og fik realeksamen.
En central figur i bardomslandet var lægen, der altid kom hjem til patienterne. Det var faktisk en ung læge, der afgjorde min fars fremtid.
»Da jeg var 12 år, fik jeg et kæmpe sår her på det ene underben«, siger han og løfter op i buksebenet, peger på et hvidt ar på omkring 8 cm.
»Jeg var ved at sætte hegn sammen med far, og noget pigtråd faldt ned. Den nye læge kom og syede mig, jeg blev lokalbedøvet og lå i mors seng. Hele stemningen omkring det var noget helt særligt. Han var flot, solbrændt. Som om han var fra en anden verden end os. Det var der, jeg fik drømmen. Jeg tænkte: ,hold da op, sådan vil jeg også være’«.
Drømmen holdt ved. Når dansklæreren i realen spurgte lille Jens, hvad han skulle, kom svaret prompte. Og han holdt fast ved det i hele gymnasiet. Efter realen kom Jens nemlig på Viborg Katedralskole. Også her var det en lærer, der fik ham videre. Han sagde, at eleverne skulle læse i København. Ikke Aarhus. Halvdelen af klassen læste derfor i København, og flere valgte medicin, hvor de gik i kæmpe klasser. Anatomi seks dage om ugen klokken 7.30-9 og hjem at læse resten af dagen.
»Der var mange, som kom ude fra landet. Men jeg var vist den eneste jyde. Jeg kan huske, at der var en eller to, sådan nogle fine Hellerupbørn, som gjorde nar ad mit sprog. Jeg følte mig lidt mobbet og blev ked af det. Men jeg blev ikke rigtig slået ud, og jeg var voksen. Og optaget af faget«, siger han og tilføjer, at han gik på et sprogkursus for grønlændere, færinger og andre med dialekt og blev undervist i rigsdansk et kvarter om ugen. Men underviseren opgav ham til sidst.
Var det et godt studie?
»Ja. Vi tænkte ikke over, om det kunne være anderledes. Det var benhårdt, der var meget stof, og halvdelen blev sorteret fra efter det første år«.
Oprør
I 1967 mødtes mine forældre på dissektionstur i Newcastle. Dengang var det ikke muligt at dissekere i København, så alle medicinstuderende fløj til England, Grækenland eller Tjekkoslovakiet.
De flyttede sammen i Herluf Trolles Gade i marts 1968. Lige på tærsklen til en ny æra. For selvom min far siger, at de studerende ikke tænkte over, at noget kunne være anderledes på studiet, var der alligevel nogle ting, der ikke var tilfredsstillende. Han husker ikke, hvorfor han var med til det første oprørsmøde. Det lå ikke lige til højrebenet, for i Nordjylland var de fleste Venstrefolk.
»I gymnasiet tilbød LG, Liberale Gymnasiaster, et kursus, hvor man kunne tage et politisk kørekort. Det handlede om at vide, hvordan samfundet var bygget op, så vi kunne blive nogle gode Venstrefolk. Jeg fik politisk kørekort, men alligevel blev jeg tiltrukket af venstrefløjen«.
Oprøret begyndte i foråret 1968 i Paris. I København begyndte oprøret på psykologistudiet, dernæst på medicin.
»Vi begyndte at holde møder i august, lavede småoprør. En dag mødte vi op ved et fakultetsråd, og da professorerne kom ud, faldt vi på knæ og pudsede deres sko for at vise, hvor underdanige vi var, og hvor lidt magt vi havde«.
I 1969 besatte de rektors kontor, og fotografer fra aviserne tog billeder. De unge røg cigarer og drak rektors portvin.