Skip to main content

Ledende overlæge blev fyret i en pressemeddelelse

Læger på Regionshospitalet Silkeborg betegner det som et karaktermord, når ledelsen på Hospitalsenhed Midt i en pressemeddelelse med navns nævnelse kommer med en række personangreb på den nu afskedigede Ulrich Fredberg. Ledelsen har siden fjernet teksten fra nettet og beklaget noget af indholdet. Ugeskrift for Læger gengiver efter aftale med Ulrich Fredberg hele pressemeddelelsen.
Ulrich Fredberg blev før sin fratrædelsesaftale navngivet som mål for kommende fyring i en pressemeddelelse fra hospitalet, der indeholdt en detaljeret og stærkt kritisk gennemgang af forløbet, som siden er trukket tilbage. Foto: Hospitalsenhed Midt
Ulrich Fredberg blev før sin fratrædelsesaftale navngivet som mål for kommende fyring i en pressemeddelelse fra hospitalet, der indeholdt en detaljeret og stærkt kritisk gennemgang af forløbet, som siden er trukket tilbage. Foto: Hospitalsenhed Midt

Kurt Balle

30. apr. 2020
15 min.

Bølgerne efter tirsdagens afskedigelse af ledende overlæge på Diagnostisk Center, Ulrich Fredberg, går stadig højt. I den omfangsrige pressemeddelelse, der bebudede afskedigelsen, var der flere personangreb på Ulrich Fredberg, og det har fået sindene i kog. Angrebene var med navns nævnelse, og i sagsfremstillingen betegnes Ulrich Fredberg blandt andet som illoyal. Der konkluderes, at man ikke forventer, at Fredberg vil samarbejde loyalt med hospitalsledelsen. »Selv ikke når henstillingerne bygger på faglig rådgivning fra Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed«, som det hedder.

Personangrebene fik Foreningen af Speciallæger til at overveje, om der skulle køres sag på det, men resultatet blev, at hospitalsledelsen sendte en ny pressemeddelelse ud og tog afstand fra noget af indholdet i den oprindelige.

»Pressemeddelelsen er fjernet fra nettet, og de har beklaget noget af det, der var faktuelt forkert, blandt andet at jeg skulle have sagt noget, der var usandt. Om jeg så vil forfølge det videre, er noget, jeg må overveje«, siger Ulrich Fredberg.

I den nye pressemeddelelse står der om anklagen om, at Fredberg skulle have talt usandt:

»Parterne har drøftet indholdet af Hospitalsenhed Midt’s pressemeddelelse af 27. april 2020, hvori det blandt andet anføres, at Ulrich Fredberg har undladt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, selvom han har oplyst hospitalsledelsen om, at retningslinjerne overholdes. Parterne er enige om, at dette udsagn kan misforstås. Det har ikke været hospitalsledelsens hensigt at tilkendegive, at Ulrich Fredberg bevidst har givet urigtige oplysninger til hospitalsledelsen«.

Mistillid

I en udtalelse har overlægerne og speciallægerne ved Medicinsk Afdeling, Diagnostisk Center også taget emnet om pressemeddelelsen op:

»Det er uhørt, at man inden en planlagt tjenstlig samtale udsender en pressemeddelelse om påtænkt afskedigelse indeholdende hospitalsledelsens ensidige og detaljerede sagsfremstilling med navns nævnelse. Dette uden at modparten har haft mulighed for at udtale sig. Denne kritisable fremgangsmåde har karakter af en offentlig domsafsigelse og karaktermord«.

I udtalelsen udtrykker overlægerne og speciallægerne dyb bekymring over hospitalsledelsens håndtering af sagen mod Ulrich Fredberg. Mistilliden viste sig blandt ved, at gruppen af overlæger på Regionshospitalet Silkeborg ikke ønskede at mødes med ledelsen af Hospitalsenheden Midt, der onsdag var kommet fra Viborg til Silkeborg for at deltage i morgenmødet.

Også når det gælder sagens kerne, anvendelse af lavdosis-CT ved undersøgelse af patienter med meget vage symptomer på lungekræft, rygning mv., kan der forventes et efterspil. Ifølge Midtjyllands Avis vil forsker og adjungeret professor ved Aarhus Universitetshospital Frede Olesen, tidligere formand for Kræftens Bekæmpelse, således bede Sundhedsstyrelsen præcisere, hvordan de praktiserende læger og hospitalerne skal håndtere Sundhedsstyrelsens retningslinjer for fremtidig diagnostik for lungekræft, og hvilken rolle røntgen og lavdosis-CT skal have.

LÆS OGSÅ:

Kendt Silkeborg-overlæge fyret i sag om skanning for lungekræft

Midtjysk PLO-formand: Vi henviser ikke til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft

Faktaboks

Fakta