Skip to main content

Næste skridt taget for stort diabetescenter i Syd

I går blev næste skridt taget i processen mod centralisering af dele af diabetesbehandlingen i Region Syddanmark støttet af Novo Nordisk Fonden. Lægeforeningen efterlyser offentlig debat.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

11. aug. 2016
2 min.

Både sundhedsudvalget og innovationsudvalget i Region Syddanmark bakkede ved ekstraordinære møder i går op om den diabetessatsning, som er på vej med diabetescentre i de fem regioner støttet af Novo Nordisk Fonden.

Visionsoplægget om det kommende center i Syd skal nu behandles i forretningsudvalget og endegyldigt godkendes i regionsrådet.

I sagsfremstillingen til de to udvalg præciseres bl.a., at den centralisering, som det kommende Steno Diabetes Center Odense repræsenterer, følges og komplementeres af decentrale tiltag.

"Der lægges op til i visionen at samarbejdet mellem kommuner, praksissektoren og sygehusene udvikles, så borgerne oplever sammenhæng i tilgang og tilbud. Der er i dag en veludviklet samarbejdsstruktur for dette, og i forbindelse med konkretiseringen af planerne for centret skal strategier, konkrete samarbejder og tiltag håndteres i denne", som der bl.a. står.

Det indgår også, at der tænkes oprettet et brugerråd af borgere med diabetes og deres pårørende, som skal inddrages i udviklingen af centret.

Den syddanske proces adskiller sig således markant fra den tilsvarende i Region Hovedstaden, som i maj vedtog et Steno Diabetes Center Copenhagen, der skal bygges ved Herlev Hospital. Det skete uden inddragelse af offentligheden, og det falder bl.a. Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, for brystet.

Til Altinget siger han i dag, at processen bør være mere åben, når de øvrige regioner går i gang med at diskutere - og formentlig vedtage - deres respektive centre.

”Både i forhold til aftalen i Region Hovedstaden og de kommende centre i de andre regioner har der været meget lidt offentlig inddragelse eller debat. Især når man tager i betragtning, at beslutningerne vil få stor betydning for patienter, personale og indretningen af det øvrige sygehusvæsen,” siger han.

Andreas Rudkjøbing lægger ikke afstand til selve Novo Nordisk Fondens donation.

”Men derfor bør man ikke aflyse de fornuftige mekanismer og processer, vi normalt har, når vi planlægger og prioriterer i sundhedsvæsenet,” siger han til Altinget.

I spil er især den centralisering, som centrene indebærer - det vil bl.a. betyde større afstande for patienter, et pres på de mere yderligtliggende hospitalers rekrutteringsmuligheder og eventuelle uddannelsesaspekter for læger.

Læs også: Nyt offentligt-privat samarbejde skal booste diabetesbehandlingen i Danmark

Læs også: Nyt stort diabetescenter - nu også i Region Syd