Skip to main content

»Nogle begik selvmord, og en begik drab i forbindelse med rusen«

P1 Dokumentars nye podcast »LSD-kælderen« handler om LSD-skandalen på Frederiksberg Hospital i 1960’erne, hvor flere hundrede patienter blev behandlet med LSD. Mange af patienterne endte med at blive forfulgt af hallucinationer, mareridt og angst resten af deres liv. Læs anmeldelse af professor og overlæge Poul Videbech.
Foto: Phoebus Moreleón for DR
Foto: Phoebus Moreleón for DR

Poul Videbech, professor, overlæge, dr.med. Interessekonflikter: ingen

7. feb. 2022
3 min.

DR har lavet en podcast om LSD-skandalen fra Frederiksberg Hospital i 1960’erne, hvor flere hundrede patienter med forskellige lidelser blev behandlet med LSD under forfærdelige omstændigheder. Alene, uden bearbejdelse af deres særdeles skræmmende oplevelser og nogle gange med tvang. Behandlingerne havde karakter af forsøg, men man ænsede ikke bivirkningerne. Mange fik alvorlig forværring f.eks. i form af flashbacks, der forfulgte dem hele livet. Nogle begik selvmord, og en begik drab i forbindelse med rusen.

Faktaboks

Fakta

Historien er så vigtig at lære af, at det er godt, at historikeren August Dyrborg har fået aktindsigt i de gamle sager og har lavet podcasten. For Ugeskrift for Lægers læsere kan det nævnes, at der allerede er publiceret tre videnskabelige artikler om disse sager af tidligere overlæge JK Larsen.

Hvordan er podcasten så? Lang. Meget lang. Hele fem udsendelser og meget præget af den stil, som DR elsker: skingre lyde, uhyggelig underlægningsmusik og forvrængede stemmer som for at sikre, at vi forstår, hvor uhyggeligt det er. Et andet virkemiddel er at lade fortælleren hviske til os fra læsesalen i Rigsarkivet. Hvorfor skal han lige snakke der? Det minder om gamle dyreudsendelser med David Attenborough, som efter at have listet sig helt tæt på en løvefamilie knælende må hviske ind i mikrofonen for ikke at blive ædt. Det virker lettere komisk.

Kunne man bevise, at CIA stod bag forsøgene, ville det være en sensation. Men at sætte en hel podcastepisode af til at fortælle om arkivalier under Frederiksberg Rådhus bare for at konkludere: »Vi kan ikke finde nogen bilag, der beviser, at CIA stod bag«, er måske lidt meget.

Vores kollega JK Larsen leverer til slut en lavmælt og fuldstændig relevant lægelig kritik af det rædselsfulde, der foregik. Tak for det.

Trods de nævnte skønhedsfejl er det en gruopvækkende historie fra en tid, hvor overlægens ord var lov, og Helsinkideklarationen endnu ikke var implementeret (men den er dog fra 1964). Man savner imidlertid, at serien fortalte, hvad vi så kan lære af historien i dag, hvor forskere har genoptaget forsøgene med LSD flere steder. Sporene skræmmer tilsyneladende slet ikke.

Læs også:

Per Wennick går med sin nye dokumentar ind i jagten på sig selv

»Første nedslag er samlingen af 10.000 hjerner fra psykiatriske patienter«