Skip to main content

»Første nedslag er samlingen af 10.000 hjerner fra psykiatriske patienter«

I podcasten »Lone Frank og de titusinde sjæle« opsøger Lone Frank en række personer og steder for at forstå de psykiske lidelser og i særdeleshed sin egen depression. Hun dribler med stort overblik bolden igennem et kompliceret felt, skriver anmelder Thomas Middelboe.
Cover: Weekendavisen
Cover: Weekendavisen

Thomas Middelboe, speciallæge i psykiatri, ph.d. Interessekonflikter: ingen

4. jan. 2022
2 min.

Med sin skarpe biologiske diskurs har Lone Frank igennem årene haft fokus på genetikkens og molekylærbiologiens betydning for vores tænkning, adfærd og levevis. Psykisk sygdom har været et tilbagevendende tema. I podcasten »Lone Frank og de titusind sjæle« opsøger hun en række personer og steder for at forstå de psykiske lidelser og i særdeleshed sin egen depression. Hvad er forbindelsen mellem vores hjerne og den person, vi hver især er?

Første nedslag er samlingen af 10.000 hjerner fra psykiatriske patienter i Risskov. Man rives med af de sælsomme billeder, som ens egen hjerne skaber, mens Lone Frank går rundt blandt de mange formalinfyldte spande, der hver rummer en skæbne destilleret ned til en kort beskrivelse af et menneskeliv og en diagnose. Ved en af hjernerne er hæftet diagnosen »Klimakteriel forrykthed«, og med befriende fravær af selvhøjtidelighed bemærker Lone Frank: »Jeg tror, jeg har det selv«. Tonen er sat på fineste vis, når forfatteren i den grad smider sig selv i puljen, mens hun slår et gigantisk slag for afstigmatisering og aftabuisering af psykiske sygdomme.

Akkompagneret af vedkommende musik, velvalgte citater fra digte, dramatik, essays m.m. føres vi på elegant vis gennem anatomiske, biokemiske, historiske og genetiske aspekter af psykisk lidelse, støttet af eksperters udsagn og drevet af Lone Franks signatur: nysgerrigheden og evnen til at inddrage flere videnskabsgrene i dette projekt.

I mødet med en amerikansk forsker får vi epidemiologiske data, der underbygger, at normalitetsbegrebet måske skal revideres, når vi taler om psykiske sygdomme, idet 85% af os får en psykiatrisk diagnose på et eller andet tidspunkt. Det »unormale« er blevet normen, og vi må forstå psykiske lidelser og det tilgrænsende spektrum som værdifuldt bidrag til den diversitet, som det menneskelige er gjort af.

Lone Frank dribler med stort overblik bolden igennem et kompliceret felt samtidig med, at hun selv indtager en tilbagetrukket rolle, mens stemmer fra litteraturen, musikken og videnskaben får ordet og gør os klogere. Lyt med, det er forrygende!

Fakta

Fakta