Skip to main content

»Bogen sigter på at nå ud til alle, som berøres af depression, hvad enten det er personligt, som pårørende, eller som professionel«

Bogen » Hvad er depression?« af Poul Videbech kommer godt omkring de vigtigste psykologiske behandlingsmetoder og får samtidig pointeret, at psykologbehandling langtfra altid er effektiv mod depression, skriver anmelder Kaj Sparle.
Cover: FADL’s Forlag
Cover: FADL’s Forlag

Kaj Sparle Christensen, professor, ph.d., praktiserende læge

2. feb. 2021
3 min.

Når Poul Videbech har noget på hjerte, er det værd at pudse læsebrillerne og sætte sig mageligt til rette i lænestolen.

Bogen sigter på at nå ud til alle, som berøres af depression, hvad enten det er personligt, som pårørende eller som professionel. Helt nemt er det selvfølgelig ikke, og det giver da også anledning til, at de personlige pronominer varierer en del gennem bogen.

Allerede i indledningen forstår man, hvad der driver forfatteren: hans indignation over at nogle læger og DR-journalister jævnligt behandler emnet uden den fornødne faglige indsigt i sygdommen og med mangel på respekt for de depressionsramte.

Med udgangspunkt i WHO’s sygdomsklassifikation får læseren en grundig indføring i, hvordan depressioner diagnosticeres og afgrænses i forhold til stress, angst, sorgreaktioner, demens, misbrug, psykoser og personlighedsforstyrrelser.

Bogen er rigt illustreret med gode og relevante patienthistorier, enkle figurer, gode tabeller og fotos.

Vi kommer fint omkring stress, genetik og somatisk sygdom som årsager til udvikling af depression. De neuropsykologiske og neurobiologiske aspekter af sygdommen gennemgås, uden at forfatteren fortaber sig i vanskelige og tekniske detaljer. Sammenhængen mellem depression, søvn og døgnrytmeforstyrrelser vil for mange være nyttig læsning.

Personer med depression diagnosticeres og behandles primært i almen praksis. De praktiserende læger kan tilbyde patienterne samtaleterapi, henvisning til psykologbehandling, tilbyde antidepressiv medicin og henvise de sværest deprimerede til privatpraktiserende psykiater eller den hospitalsbaserede psykiatri.

Bogen kommer godt omkring de vigtigste psykologiske behandlingsmetoder og får samtidig pointeret, at psykologbehandling langtfra altid er effektiv mod depression, og at den undertiden endog kan være forbundet med risiko for forværring og selvmord.

Den medicinske antidepressive behandling gennemgås (selvfølgelig) grundigt, herunder hvad vi ved om virkninger, bivirkninger, behandlingsvarighed samt udtrapning og ophør med behandlingen.

Anvendelsen af elektrochok (ECT) beskrives og fremhæves som en relativ skånsom og effektiv behandling af 80% af de sværeste depressioner.

Tilbage står problemerne med de depressive restsymptomer og de behandlingsrefraktære depressioner. Lysbehandling, transkraniel magnetisk stimulation, ketaminbehandling og vågenterapi er andre muligt effektive behandlingsmetoder, hvorimod forfatteren kategoriserer motion, akupunktur, kosttilskud og neurokirurgiske indgreb som mere tvivlsomme behandlinger af depression.

Bogen rundes fint af med kapitlerne om den vanskeligt behandlelige depression, råd til pårørende og tanker om, hvad man kan lære af sin depression.

Alt i alt er der tale om en vedkommende og letlæst bog, skrevet af en forfatter, som har en omfattende og opdateret psykiatrisk viden om emnet.

Fakta

Fakta