Indtil nu har patienter med kroniske øjensygdomme kunnet risikere, at deres øjendråber blev udskiftet med et kopiprodukt, der indeholdt det skrappe konserveringsmiddel benzalkoniumchlorid (BAK), som også findes i Rodalon.
Nu har Lægemiddelstyrelsen ændret holdning, så generisk substitution mellem øjenpræparater med og uden BAK ikke længere finder sted. Det fremgår af Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Før marts 2023 måtte man gerne putte BAK i en kopi, selvom originalen indeholdt et andet konserveringsmiddel, som var mindre toksisk for øjets overflade.
Ændringen glæder Miriam Kolko, professor i translationel øjenforskning på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi ved Københavns Universitet og overlæge på Afdeling for Øjensygdomme, på Rigshospitalet.
»Det er en vigtigt skridt. Og det er jo fantastisk, at vores forskning, som viser, at BAK er mere toksisk for øjets overfladeceller end andre konserveringsmidler, nu er med til at ændre reglerne til fordel for patienterne. Det betyder, at det godt kan betale sig som læge at debattere og lave forskning i, hvordan vi kan optimere behandlinger til patienter«, siger Miriam Kolko, som også er formand for Dansk GlaukomSelskab.
Hun har længe kæmpet imod BAK i kopiprodukter sammen med Øjenforeningen, hvor hun sidder i bestyrelsen.
Læger har gennem mange år kunnet udskrive øjendråber uden BAK. Men hvis originalproduktet har været konserveret med f.eks. polyquad, som er et mindre toksisk konserveringsmiddel, har man i kopien kunnet skifte polyquad ud med BAK, uddyber Miriam Kolko.
Der har ikke før nu været krav om, at konserveringsmidlet skulle være det samme i kopierne.
Irritation og røde øjne
Debatten har blandt andet fyldt i Ugeskrift for Læger, efter at Miriam Kolko skrev et debatindlæg, medvirkede i et interview og mødte stor opbakning blandt kolleger i 2021. Dengang sagde Lægemiddelstyrelsen, at der ikke var grund til bekymring i forhold til BAK, selvom EMA også dengang anbefalede at minimere mængden af konserveringsmidler og tilbyde konserveringsfrie produkter.
Diskussionen har drejet sig om to ting, nemlig at man putter BAK i øjendråber til kronisk behandling – det er tosset, fordi det er unødvendigt, påpeger Miriam Kolko og nævner den anden problematik: Når man indfører kopimedicin, er der stort set ingen regulering.
»Der er ingen krav til kopimedicinen, når det originale produkt går af patent. Det er uhensigtsmæssigt, for kopipræparaterne er ikke de samme som deres originale variant«.
I praksis betyder ændringen nu, at patienterne ikke blive udsat for unødvendige gener og skader på øjets overflade som følge af Rodalon (dvs. BAK) i kopiprodukter.
BAK kan give tørre øjne, irritation, svie og fremmedlegemefornemmelse. Miriam Kolko har undersøgt celler fra øjets overflade, som simpelthen dør, når de udsættes for BAK.
»Cellerne har stor betydning for øjengener, da de udskiller en vigtig komponent i tårefilmen. Vi har vist, at de kopier, hvor det oprindelige konserveringsmiddel er udskiftet med BAK, er meget mere toksiske«.
Ændringen løser dog ikke det hele. Målet er at udfase BAK i øjendråber til kroniske behandlinger, hvor der findes et BAK-frit alternativ, siger Miriam Kolko. Der findes behandlinger, som ikke findes uden konserveringsmiddel. Og nogle produkter er ikke tilgængelige i Danmark endnu. De skal være tilgængelige, mener hun.
»Jeg er sikker på, at produkterne også kommer til at findes uden konserveringsmiddel på den lange bane«.
Stadig BAK flere steder
Argumentet fra Lægemiddelstyrelsen har i blandt andet Ugeskrift for Læger lydt, at konserveringsmidlet sikrer holdbarheden, men det argument holder ikke, siger Miriam Kolko. Man er nu i stand til at fremstille flasker til øjendråberne med specielle filtre, der holder bakterierne ude.
BAK gør det dog lettere at holde de aktive stoffer i øjendråberne stabile, men udviklingen gør, at BAK ikke længere er nødvendigt i øjendråber til kronisk behandling, siger hun.
»BAK kan i enkelte tilfælde være nyttigt som f.eks. i antibiotiske behandlinger. Derfor er vores fokus på de kroniske øjensygdomme, hvor der findes BAK-frie alternativer på markedet. Det gælder om at gøre det bedst mulige for patienterne«.
Debatten slutter ikke ved Lægemiddelstyrelsens ændring.
»Vi fortsætter dialogen med Lægemiddelstyrelsen. Der er stadig nogle uhensigtsmæssigheder. Det skal ikke være dyrere for patienterne at vælge den bedste behandling. Det er det nu. Vores forslag er, at man gør det lukrativt tilskudsmæssigt at få et BAK-frit produkt. Og det er næste skridt. Det ultimative er at udfase BAK til kroniske behandlinger«.
Det gælder også kunstige tårer, som man giver til patienter med overfladeudfordringer og øjengener. De indeholder ligeledes BAK. Det er jo tankevækkende, siger Miriam Kolko
»Nogle gange tager man sig til hovedet over de ting, vi gør i så velfungerende et land som Danmark. Hvordan kan det lade sig gøre? Det handler ofte om historik og penge, men det bliver ikke ændret, hvis ikke vi italesætter, at der er udfordringer. Det er helt vanvittigt, at man giver noget, der er toksisk for øjets overflade, i nogle af de præparater, man bruger til at behandle øjenirritation«.