Skip to main content

Ny rammeaftale baner vej for, at praktiserende læger kan give COVID-vacciner i hele landet

PLO og Danske Regioner har lørdag indgået en rammeaftale, som åbner for, at både børn og voksne kan blive vaccineret mod COVID-19 i almen praksis i hele landet. Det kræver dog, at begge parter i den enkelte region vælger at tiltræde rammeaftalen, hvilket ved redaktionens slutning kun er tilfældet i Region Hovedstaden. Og det er frivilligt for den enkelte praktiserende læge, om han/hun ønsker at tilbyde vaccination mod COVID-19.
Foto: Claus Bech
Foto: Claus Bech

Bodil Jessen boj@dadl.dk

29. nov. 2021
4 min.

Artiklen er mandag eftermiddag opdateret med oplysning om, at aftalen i Region Hovedstaden er udvidet til også at omfatte 5-11-årige børn. 

Der kan være lang ventetid på at blive vaccineret mod COVID-19 på vaccinationscentrene rundt om i landet, uanset om man er barn eller voksen. Julen nærmer sig, og smittetallene stiger.

Men nu åbner en netop tiltrådt rammeaftale mellem PLO og Danske Regioner op for, at vaccinationstempoet kan sættes op. Hvis de enkelte regioner ønsker at tiltræde rammeaftalen, kan patienter ikke kun blive vaccineret på vaccinationscentrene, men kan også vælge at blive vaccineret i almen praksis. 

Det er frivilligt for de praktiserende læger, om de ønsker at tilbyde vaccinationer mod COVID-19, og aftalen indebærer også, at patienter frit kan vælge at blive vaccineret mod COVID-19 hos en anden læge end deres egen. Det er muligt for både voksne og børn at blive vaccineret i almen praksis, idet Sundhedsstyrelsen efterfølgende har godkendt, at også børn mellem 5 og 11 år kan vaccineres i almen praksis. 

Det er en aftale mellem Region Hovedstaden og PLO-Hovedstaden, som blev indgået fredag, der har banet vejen for den ny rammeaftale, fortalte Jørgen Skadborg på PLO’s repræsentantskabsmøde lørdag, hvor han kunne overbringe nyheden.

»PLO’s ambition og strategi er, at sårbare, gamle og børn kan få et trygt vaccinationstilbud ved egen læge. Derfor er det et stort fremskridt, at vi nu har en rammeaftale, som sikrer, at patienter kan blive vaccineret mod COVID-19 i almen praksis, hvis deres region synes, at det er en god idé. Region Hovedstaden og PLO-Hovedstaden fik lavet en banebrydende aftale, som har banet vejen for denne aftale«, siger Jørgen Skadborg til Ugeskrift for Læger.

Regionerne kan jo selv indgå aftaler med jer, som vi så det ske i Region Hovedstaden. Hvilken forskel gør det, at I nu har en rammeaftale med Danske Regioner?

»Det er meget nemmere. Jeg håber, at det eneste, der mangler i de fire andre regioner, er, at man får logistikken på plads, og at man derefter tiltræder aftalen«.

Ser du rammeaftalen som en tilkendegivelse af, at det er en god idé i resten af landet også?

»Ja, når Danske Regioner indgår sådan en rammeaftale, er det et signal til de andre regioner om, at det er en god idé at gøre det samme – hvis de har lyst til det«, siger Jørgen Skadborg.

Aftalen i Region Hovedstaden

Fredag eftermiddag kunne PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden offentliggøre, at de havde underskrevet en aftale om, at de praktiserende læger i regionen skal hjælpe med at sætte tempo på vaccinationerne.

Aftalen i Region Hovedstaden omfattede oprindeligt alle patienter over 12 år, der skal have 1., 2. eller 3. stik, og mandag eftermiddag kunne Region Hovedstaden så meddele, at aftalen var udvidet til også at omfatte de 5 til 11-årige børn. Det er frivilligt, om den enkelte praktiserende læge vil deltage og tilbyde vaccination mod COVID-19.   

Ifølge aftalen i Region Hovedstaden vælger patienter selv, hvilken praktiserende læge de bliver vaccineret hos – det behøver ikke være patientens egen læge. Parterne opfordrer de praktiserende læger i regionen til at opdatere deres hjemmesider, så det fremgår, om de tilbyder vaccination mod COVID-19.

Formanden for PLO-Hovedstaden, Peder Reistad, sagde i forbindelse med offentliggørelsen af aftalen fredag:

»Det er meget naturligt for praktiserende læger at hjælpe med at løse vaccinationsopgaven. Vi vaccinerer i forvejen vores patienter mod f.eks. influenza, ligesom det er egen læge, der vaccinerer børn mod mæslinger, skoldkopper og andre børnesygdomme. Så det vil være naturligt for mange borgere at gå til almen praksis for at blive vaccineret, og vores klinikker er spredt ud over hele regionen, så vi kan tilbyde vaccination tæt på den enkelte borger«.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), udtalte:

»Vi har brug for alle gode kræfter for at få så mange vaccineret og så hurtigt som muligt. Derfor er jeg meget glad for, at de praktiserende læger nu vil træde til og hjælpe, ligesom vi også har indgået en aftale med to private virksomheder, Copenhagen Medical og Practio«.

Ud over at der nu åbnes for, at praktiserende læger i Region Hovedstaden kan vaccinere patienter i deres praksis, har regionen og PLO-Hovedstaden aftalt, at praktiserende læger og deres personale også kan medvirke til at vaccinere borgere på bosteder og plejecentre.

Læs mere:

Covid-19-vacciner på vej til de 5-11-årige. Skal børnene tage en for holdet?

Praktiserende læger skal hjælpe med vaccination mod covid-19 i Region Hovedstaden

Læger forlader gerne familien i julen for at vaccinere på plejecentrene