Content area

|

Øvelser i afsked – en coronakrønike

Bogen »Øvelser i afsked« og podcasten »Carsten Jensen i krise« handler om det faktum, at omgivelserne, vi kender, netop ikke altid vil være der. De er begge en nærmest kalejdoskopisk beskrivelse af Carsten Jensens sorg over tabet af hans stedsøn, skriver anmelder Berit Engaard Kaae.
Cover: Politikens Forlag 
Forfatter(e)
Berit Engaard Kaae, praktiserende læge. Interessekonflikter: ingen

»Altså, vi lever jo meget i troen på, at de omgivelser vi kender, altid vil være der…« sådan indledes podcastserien – en montage - af Iben Marie Zeuthen og Mikkel Clausen. Og både podcasten og bogen handler om det faktum, at omgivelserne, vi kender, netop ikke altid vil være der. De er begge en nærmest kalejdoskopisk beskrivelse af Carsten Jensens sorg over tabet af hans stedsøn, Ralph Coleman – en ung klimaaktivist – hans dybe bekymring over klimakrisen. Tilsat nedlukning af samfundet pga. coronakrisen og demokratisk destabilisering eksemplificeret ved Donald Trump som USA's præsident, har vi en krise, som er Carsten Jensens personlige krise, men også vore alles krise. Og særligt sorgbeskrivelsen og beskrivelsen af de første coronamåneder kan have relevans for læger at læse. Tanker om klima og demokrati er almengyldige.

Podcastserien er en smuk og sørgelig beskrivelse af sorg – »et farvel til den verden de kender«, denne sorgbeskrivelse er vedkommende og rørende uden at være følelsesporno. Også bogen beskriver sorgen på en vedkommende og illustrativ måde bl.a. som en følelse af at miste sproget – og man forstår, hvor alvorligt det må være for en ordets mand som Carsten Jensen. Begge medier går over i en mindre rørende og mere ængstelig del, når det kommer til at beskrive coronakrisen, idet Carsten Jensen er urolig for, at det vil medføre socialt sammenbrud i USA. Så galt gik det som bekendt ikke, men ikke desto mindre er det interessant med disse betragtninger om krisen, mens lockdown stod på. I begge fortællinger fylder klimakrisen også en del – og her ser vi en radikal og dystopisk variant af Carsten Jensen. Han virker nærmest desperat i sit forsøg på at vække alles bekymring og dermed handling i forhold til klimaet. Både podcasten og bogen er meget Carsten Jensenske, den ene med hans drævende, velformulerede stemme, den anden med en lind strøm af essaylignende kapitler, hvor hans forfatterstemme er lige så velformuleret og reflekteret, men også meget bombastisk. Han er en mand med meget på hjerte og har en tendens til at formulere dette på en måde, som vækker mange og skubber andre væk. Ikke alle vil nyde bogen, men mange vil nyde podcasten. Jeg er fan af begge dele – og følte mig dejligt provokeret og blev vakt til eftertanke undervejs.

Fakta

Bog

Titel: Øvelser i afsked

Forfatter: Carsten Jensen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivet: 23. november 2020

Sider: 368

Vejl. pris: 249,95 kr.

Vurdering: 4 ud af 5 stjerner

Podcast

Titel: Carsten Jensen i krise

Episoder: fire episoder á 27 minutter

Tilrettelæggelse og indtaling: Iben Maria Zeuthen

Idé, tilrettelæggelse og redaktør: Mikkel Clausen

Klip og mix: Jacob Heldt

Vurdering: 3 ud af 5 stjerner

LÆS OGSÅ:

Filmen minder os om, at livet leves særligt intenst, når man ved, at det snart kan være slut

Tre fortællinger om sårbare familier

»Forfatteren har udsat sin kritik i 40 år af hensyn til sin mor. Det er prisværdigt. Men det kan ikke anbefales generelt«

Right side

af Rasmus Kvist Bonde | 16/01
2 kommentarer
af Lars Møller Nielsen | 16/01
13 kommentarer
af Silje Haukali Omland | 13/01
4 kommentarer
af Jens Holmskov | 11/01
1 Kommentar
af Mats Lindberg | 10/01
3 kommentarer