Skip to main content

Patienterne skal fremover kun vente 3-5 døgn på at se egne prøvesvar

Danske Regioner har ændret sin beslutning om at tillade patienterne at se svar på egne prøver, skanninger mm. med det samme, de foreligger. Der vil stadig være ventetid. Men hvor den i dag er op til tre uger, bliver den nu reduceret til maksimalt fem døgn. Ros fra Lægeforeningen.

"Vi skal sikre, at oplysninger til patienterne bliver videregivet på fornuftig vis", siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
"Vi skal sikre, at oplysninger til patienterne bliver videregivet på fornuftig vis", siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. aug. 2015
4 min.

Fra den 9. september får borgerne hurtigere adgang til deres egne sundhedsdata på sundhed.dk. I første omgang betyder det, at borgerne kan se laboratoriesvar mm. med kun 3-5 døgns forsinkelse mod i dag 2-3 uger.

Sådan skriver Danske Regioner i en mail til pressen efter det seneste bestyrelsesmøde, som netop er afsluttet.

Hensigten er at klæde patienterne bedre på.

"Når patienterne har nemmere og hurtigere tilgængelighed til deres prøvesvar, journalnotater og epikriser, så opnår de bedre mulighed for at få et overblik, kan deltage aktivt og involvere sig i deres behandlingsforløb", siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S), i mailen.

Oprindelig havde Danske Regioner besluttet at gøre prøvesvarene, laboratorieresultaterne mm tilgængelige for patienterne med det samme, når de forelå. Men bl.a. Lægeforeningen udtrykte bekymring for, at patienterne skulle have måske alvorlige og triste beskeder på den måde. Den slags beskeder bør overleveres i en samtale mellem patient og læge, mener foreningen.

Som Ulla Astman sagde til ugeskriftet.dk tidligere på ugen har regionerne lyttet til indvendingerne og også selv haft drøftelser om den rette måde at implementere ændringen på, og det munder nu ud i reglen om 3-5 døgn.

"Vi synes, at hurtig adgang er ret og rimeligt, men vi skal sikre, at oplysninger til patienterne bliver videregivet på fornuftig vis", siger Ulla Astman.

Desuden vil der blive etableret en form for advarsel på sundhed.dk, så patienter ikke uforvarende får klikket sig ind på informationer, de egentlig ikke ønsker at få, inden de evt. skal til en samtale med en læge.

"Alle borgere, der logger ind på sundhedsjournalen, vil blive grundigt informeret, om, at der kan være information der, som de ikke har haft lejlighed til at drøfte med en læge", siger Ulla Astman.

Det fremgår dog også, at Danske Regioner fortsat har en målsætning om straks-adgang for patienterne til egne prøvesvar mm. Forsinkelsen på de 3-5 døgn er en overgangsløsning, så både patienter, læger og andet sundhedspersonale samt regionerne selv kan høste erfaringer. Det fremgår ikke, hvor længe overgangsperioden varer.

Regionerne går nu i gang med en informationsindsats rettet mod det sundhedsfaglige personale og derefter er der planer om en borgerrettet indsats.

Lægeforeningen er godt tilfreds

Fra Lægeforeningens side er der stor tilfredshed med Danske Regioners beslutning.

"Jeg er utroligt glad for, at de har lyttet til vores indvendinger og givet os mulighed for at overlevere særligt alvorlige og komplicerede beskeder til patienterne mundtligt", siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing.

Han er på det rene med, at en række patienter forsåvidt godt kunne håndtere straks-adgang.

"Jeg kan godt se, at f.eks. en resursestærk kroniker i et velkontrolleret forløb har lyst til at følge med på tæt hold. Men jeg ville ikke have det godt med, at det skulle ske på bekostning af særligt sårbare grupper af patienter", siger han.

"Men vi er gået fra en situation, hvor patienterne har ventet alt for længe, til at de rent faktisk får adgang til prøvesvarene ret hurtigt, så det er også en gevinst for den store gruppe af f.eks. kronikere".

Regionerne sigter stadig mod straks-adgang?

"Ja, de tre-fem døgn er en overgangsfase, men jeg synes, de er et godt bud på en vedvarende løsning. Vores indvendinger vil være de samme, hvis regionerne skulle ønske at gå videre til straks-adgang efter denne overgangsfase. Man må huske på, at beskederne ikke er særligt brugervenlige. Selv fuldstændigt almindelige ikke-alvorlige blodprøvesvar kan godt være svære at tolke ".

Vil du gå ind for en differentiering, så der er straks-adgang til de ikke-alvorlige og komplicerede prøvesvar?

"Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre teknisk, men det kunne man godt ønske sig. Skal man arbejde mere med patientinddragelse, hvad vi alle jo gerne vil, så ville det være positivt".

Læs også: Patienternes straks-adgang til prøvesvar bekymrer lægerne

Læs også: Danske Regioner genvurderer patienters straks-adgang til prøvesvar

Læs også: Undersøgelser: Både læger og patienter påskønner straks-adgang til sundhedsdata