Lægerne fandt ikke helt skæve værdier i de almindelige blodprøver. Det forventede Ann Lyngberg heller ikke, for man bliver kun skubbet lidt i den forkerte retning, når man udsættes for PFAS, forklarer hun.
De er opmærksomme på børn og deres immunforsvar, og de tilbød at undersøge antistoffer efter vacciner for at give tryghed.
»Vi har ikke fundet noget, hvor vi hævede øjenbrynene. Derfor er oversættelse fra relativ til absolut risiko vigtigt i risikokommunikationen. PFOA (som hører under PFAS, red.) giver forøget risiko for testikelkræft på 20-40% i nogle studier. Det lyder af meget, men det er det ikke for den enkelte. Den øgede risiko for den enkelte mand er steget fra 0,8 til 1-1,2 procent risiko. Risikoen er der, og vi er ærlige, men vi skal være tydelige omkring, hvad det betyder for den enkelte. Borgerne var udsat for en psykisk belastning, frygtede for kræft og død og følger hos børnene«.
I dag har afdelingen gang i samarbejde med eksperter, gang i forskningsprojekter, tværsnitsdata, forsøg med kolesterolmedicin, opstart af biobank til fremtidig forskning.
»Vi vil se på mikrobiomets betydning samt udskillelsen af PFOS i afføring. En del borgere undrede sig over, hvorfor de har så forskellige tal, når de har spist det samme. Forholdene i tarmen betyder noget for, hvordan det optages, og hvis vi forstår det, kan vi svare på det og understøtte, hvordan man kan mindske sin belastning for PFAS. Den forskning kan hjælpe os alle sammen, og det glæder jeg mig meget til«.
Forskning viser også, at PFOS udskilles langsomt fra kroppen, men anionbyttere har i nogle mindre forskningsprojekter set ud til at øge udskillelsen.
»Det vil vi også undersøge. Som læge ville jeg ønske, at jeg kunne hjælpe de unge kvinder, der gerne vil være gravide, så de ikke skal give det videre til næste generation. Mit håb er, at jeg har noget, jeg kan tilbyde dem«, siger Ann Lyngberg i sit oplæg.
Findes overalt
Ifølge Fødevarestyrelsen havde køerne i Korsør kun græsset på engen og drukket af afvandingskanalen i otte uger – optagelsen gik enormt stærkt, og det overraskede fagfolkene, som også undersøgte halveringstiderne.
Den estimerede halveringstid, som er afhængig af væv og koncentrationer, er for kvæg 65-74 dage, 8-33 dage for fisk og fem år for mennesker.
Professor i miljøkemi Katrin Vorkamp, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, forklarer i sit oplæg, at der findes mellem 4.700 og 9.200 kendte forbindelser af PFAS.
PFAS har mange anvendelsesområder, de er fedt- og vandafvisende og bruges til imprægnering, mikrobølgepopcorn og Gore Tex-jakker, plastproduktion, elektronik, forbrugerprodukter som biler og maling. For alle de anvendelser kommer PFAS ud i miljøet, forklarer Katrin Vorkamp.
Der findes også PFAS i fisk, og mennesker får PFAS via fødekæden, fremstilling og emballage. Det findes i vand, fra industrielle kilder og spildevandsudledning, i luften og i støv.
Det kan findes i alle prøver fra hele verden, også Arktis. Det bliver ikke nedbrudt, men kan transporteres over lange afstande. Det findes i ringsæler og isbjørne i Østgrønland, optages i fødekæder og akkumuleres der, siger Katrin Vorkamp.
Ronnebyundersøgelserne
Christel Nielsen, epidemiolog ved Lunds Universitet, har erfaring fra en svensk udgave af Korsørskandalen, bare i meget større skala, nemlig Ronneby-undersøgelserne.
I sit oplæg fortæller hun om Ronneby, en typisk svensk by med 30.000 indbyggere og to kommunale vandværk, Brantafors og Kärragården.
Forhøjede mængder PFAS blev opdaget ved en tilfældighed, da man havde lidt ekstra penge til at lave analyser. En embedsmand havde hørt om PFOS, lavede analyser og fandt meget forhøjede værdier. De troede ikke på det, gjorde det igen, og prøverne viste det samme.
Kilden viste sig af være en militær flyvestation, hvor der var sket en brandskumslækage. Således var 30.000 mennesker blevet eksponeret på PFAS.
Forskerne begyndte et stort forskningsprojekt for at undersøge, hvordan befolkningen påvirkes. 3500 valgte at være med, og forskerne fandt langt højere koncentrationer hos dem, der boede tæt på vandværkerne.
De undersøgte blodprøver og fandt associationer med nyrekræft, forhøjet kolesterol, testikelcancer, thyroideacancer og polycystisk ovariesyndrom.