Flere vælger vaginal fødsel i Aabenraa
I dag vælger 85 pct. af de fødende, der forventer en sædefødsel på Aabenraa Fødeafdeling, vaginal fødsel. Det er en stigning på næsten 55 pct., siden de startede med at arbejde med oprejste sædefødsler i 2016.
I den anden ende af landet sidder klinikchef Heidi Sharif, der arbejder på Rigshospitalet. Hun anslår, at kun omkring 10 pct. af de kvinder, der ved terminen har et foster i sædestilling, vælger at føde vaginalt, svarende til cirka 10 om året. Omtrent halvdelen af disse får dog foretaget akut kejsersnit, fordi fødslen alligevel ikke forløber ukompliceret, fortæller Heidi Sharif.
»Det, man skal være særligt opmærksom på ved en sædefødsel, er, at det først er til sidst i fødslen, at man med sikkerhed ved, om der er plads til, at hovedet kan passere ned igennem bækkenet. Og når først barnets krop er født, kan man ikke lave kejsersnit. Hvis barnets hoved sidder fast, kan det potentielt medføre iltmangel og deraf evt. komplikationer. Det er den risiko, den fødende skal afveje imod den risiko for komplikationer, der er ved et kejsersnit«, forklarer Heidi Sharif og fortsætter:
»Vi har hørt om de gode erfaringer fra Aabenraa, og vi drøfter i øjeblikket, hvordan vi eventuelt kan implementere metoden på Rigshospitalets fødegang til de få patienter, det kunne være relevant for«.
Det har selvsagt krævet mere end begejstring og åbenbaring for fødeafdelingen i Aabenraa at vende udviklingen, når det kommer til vaginale sædefødsler. Opbakning fra afdelingsledelsen, velvilje fra bagvagter og koordinerende jordemødre og masser af undervisning har ifølge Kamilla Gerhard Nielsen været afgørende for resultatet. Det gør ikke kun en forskel for de fødende.
»For mig som læge gør det stor forskel, at personalet omkring mig er blevet trygge. Det giver noget helt andet til stuen og den fødende, når der er ro på. Og så er det ikke længere mit ansvar alene, det er jordemødrene, der står i front, imens jeg superviserer«, fortæller overlæge