Skip to main content

»Vi får lige så gode børn ud af det med den traditionelle måde«

Oprejste sædefødsler inspirerer overlæge Henrik Nyholm, der på trods af de seneste tyve års forsigtighed altid har insisteret på, at det skulle være en mulighed for de fødende kvinder.
For Henrik Nyholm har muligheden for vaginal sædefødsel altid været en selvfølge. Den oprejste metode har inspireret ham.
For Henrik Nyholm har muligheden for vaginal sædefødsel altid været en selvfølge. Den oprejste metode har inspireret ham.

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

29. apr. 2019
3 min.

Med flere hundrede sædefødsler bag sig er overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Herlev Hospital Henrik Nyholm en erfaren herre, der igennem de seneste tyve år har insisteret på, at vaginal fødsel skal være en mulighed, selvom barnet ligger i sædestilling.

Kamilla Gerhard Nielsen, der arbejder på at indføre de oprejste sædefødsler i Danmark, tøver ikke med at give ham en stor del af æren for, at vaginale sædefødsler trods alt hele tiden har været en mulighed. Selv ærgrer Henrik Nyholm sig på lægestandens vegne over, at skalpellen har siddet løst, når et barn lå i sædestilling.

»Det er pinligt, at man i den grad lod sig skræmme væk fra vaginale sædefødsler. Det er helt urimeligt, for selvfølgelig skal vi tilbyde kvinder den mulighed«, siger han.

Han fremhæver, at stramme udvælgelseskriterier som barnets størrelse, at fødslen starter spontant, og at der er en naturlig fremdrift alt sammen er grundlaget for at kunne tilbyde en vaginal fødsel af sædestilling. Det ændrer den oprejste metode ikke på.

»Mange kvinder vil gerne føde børn i sædestilling. Det har de altid villet, og der er ikke nogen gode, kliniske grunde til, at det hos alle skal føre til planlagte kejsersnit. Hverken for tyve år siden eller i dag«, siger Henrik Nyholm og fortsætter:

»Det er helt urimeligt, hvis man ikke kan tilbyde en naturlig sædefødsel, hvis betingelserne ellers er til stede for det. Vores fornemmeste opgave er at få gode børn, uanset hvordan barnet ligger«.

Metoden er ikke afgørende

Det er ikke, fordi Henrik Nyholm benægter, at sædefødsler er risikofødsler. Han synes bare ikke, det er grund til at foretage rutinemæssige kejsersnit.

»Det er lidt nervepirrende hver gang, det er det. Men vores fag er obstetrik, og vi skal kunne håndtere obstetriske udfordringer, ikke bare være kirurger. Jeg synes faktisk, det er problematisk, hvis en fuldt uddannet speciallæge ikke mener sig kompetent til at forestå en sædefødsel«, siger han.

På fødeafdelingen på Herlev Hospital er han endnu blandt få, der har været igennem seminaret fra Aabenraa. Til efteråret kommer Kamilla Gerhard Nielsen og hendes kollegaer til Herlev til en enkelt undervisningsdag, men med mere end 100 jordemødre og læger vil det i bedste fald være en langsommelig proces at få trænet alt personalet. Derfor ligger de fleste mødre stadig på ryggen, når de vælger at føde et barn i sædestilling vaginalt.

»For mig har det været en stor oplevelse og meget inspirerende at se den nye metode, men det kræver en ildsjæl, hvis det skal indføres som rutine på så stor en afdeling som her. Det kan fungere som et supplement og en inspiration, og vi har måske en håndfuld på et år, der ender med at føde oprejst, fordi de har hørt om det, men vi får lige så gode børn ud af det med den traditionelle måde. Og så er der altså kvinder, der ikke ønsker at føde i en stående position«, siger Henrik Nyholm.

Læs mere:

Pionér tog oprejste sædefødsler med hjem til Danmark

Halvdelen af vaginale sædefødsler ender stadig i kejsersnit