Skip to main content

Psykiatriplanen er lige om hjørnet

Et travlt folkemøde for forpersoner for psykiatriselskaber og et massivt politisk og fagligt pres på sundhedsminister Magnus Heunicke medvirkede til, at han lørdag lovede psykiaterne, at en plan vil blive fremlagt efter sommerferien. Begge forpersoner glæder sig over løftet.
Merete Nordentoft, forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab, havde et travlt folkemøde med mange debatter om psykiatri. Her ved debat hos Københavns Universitet. Foto: Nils Meilvang.
Merete Nordentoft, forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab, havde et travlt folkemøde med mange debatter om psykiatri. Her ved debat hos Københavns Universitet. Foto: Nils Meilvang.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

20. jun. 2022
6 min.

De politiske forhandlinger om en tiårsplan for psykiatrien vil gå i gang snarest, og planen vil blive fremlagt efter sommerferien og før valget.

Sådan lød det på Folkemødet lørdag fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som ifølge forpersonerne Nina Tejs Jørring fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og Merete Nordentoft fra Dansk Psykiatrisk Selskab sagde, at forhandlinger og vedtagelse er afhængige af de andre partiers vilje

Udmeldingen kom efter nogle intense dage på Bornholm, hvor de to forpersoner havde rygende travlt med debatter om ulighed, psykisk mistrivsel blandt børn og unge, mangel på kapacitet og ressourcer i psykiatrien.

Heunicke lover 10årsplan efter sommerferien inden valget, siger det er afhæningt af om de andre vil tage medansvar #10årsplanNU #DetErOgsåMig@JaneHeitmann⁩ ⁦@PSkipperEL⁩ ⁦@PerLarsenC⁩ ⁦@stinuslindgreen⁩ ⁦⁦@TrineTorp⁩ ⁦ pic.twitter.com/JJVJbMvsk1

— BUP DK (@BUP_DK) June 18, 2022

De to har faktisk aldrig haft et så travlt folkemøde, forklarede de til Ugeskrift for Læger imellem alle debatterne. Aldrig før har der været så mange debatter om psykiatri.

Samme melding kom fra Trine Torp, psykiatriordfører i SF, ved en debat hos SIND med alle psykiatriordførerne i Folketinget. I de andre år har hun kun medvirket i få debatter om psykiatri, men ved årets folkemøde fyldte psykiatrien meget af hendes program.

Ved samme debat efterlyste ordførerne en plan, og Julie Skovsby, psykiatriordfører i Socialdemokratiet, fortalte, at hun skal til møder allerede i den kommende uge.

Det er nu, det sker, og det vækker glæde hos Merete Nordentoft.

»Forløbet omkring tiårsplanen er inde i en afgørende fase. Vi har ventet på planen, og den er blevet udskudt en hel del på grund af corona. Det har været svært at få oplægget færdigt, og forhandlingerne har været langvarige. Samtlige partier, interesseorganisationer og patientforeninger er enige om, at det er et rigtig godt oplæg. Men det har stået lidt stille siden«.

Det er tydeligt på Folkemødet, at alle partier og organisationer er enige.

»Vi kan faktisk ikke høre, hvem der siger hvad, fordi vi er så enige. Også med politikerne. Alle siger, at de støtter en psykiatriplan. Selv vores beregning på, at det kommer til at koste 4,5 milliarder, og at driftsbudgettet skal øges, bliver der lyttet til«.

Da Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en tiårsplan blev præsenteret i januar, gentog vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i flere interview, at hele planen skal implementeres. Man kan ikke bare plukke.

Merete Nordentoft er bekymret for, at politikerne vil gøre netop det: plukke i planen.

»Den situation kan vi nok ikke undgå. Men vi håber, at vi kan lave en plan, hvor man forpligter sig ud i fremtiden. En bred plan, som ikke hviler på et snævert flertal«.

Kampagnen #Deterogsåmig har også medvirket til et øget pres på politikerne. Kampagnen startede, da yngre læge i børne- og ungdomspsykiatrien, Sara Kærn Linstow, skrev en kronik i Dagbladet Information den 4. juni om at være »den søvndrukne læge, der svigter børn og unge i krise«.

»Det lyder ikke som et rart møde med en læge – eller som en god læge overhovedet. Men den læge er mig«, skriver Sara Kærn Linstow.

Hendes budskab har fået flere læger til at dele #Deterogsåmig på sociale medier. Og flere deler hendes frustration.

»Det gode ved den kampagne er, at den forener patienter og pårørende og de professionelle. Det er tydeligt, at hvis man sidder som vagthavende og skal håndtere en situation, er det ikke kun patienten, der finder det utilfredsstillende. Det er også lægen. Vi prøver at sælge en gammel bil som en Ferrari, som et godt tilbud. Det kan vi alle se os i, og det er ikke lægernes skyld, at systemet er så dårligt«, siger Merete Nordentoft.

Det samme siger Nina Tejs Jørring, som har haft et mindst lige så travlt folkemøde.

»Der er sket et skifte på det seneste. Patienterne giver udtryk for, at psykiaterne er på deres side. De ved godt, at vi er pressede og gør vores bedste. Vi ved, hvad der virker, men vi kan ikke gøre det inden for de rammer, vi har. Det er svært at opretholde lægeløftet, når vi sender patienterne og familierne ud i intetheden«.

Især punktet i tiårsplanen om et samlet sted, hvor familier med børn og unge med mental mistrivsel kan henvende sig, fylder hos børne- og ungdomspsykiaterne. Der mangler et godt tilbud.

»Den yngre læger er mutters alene om patienterne, der er alt for lidt supervision, og alt for lidt undervisning. Det er ikke ordentligt«, siger Nina Tejs Jørring, som ved en debat hos SF læste op af sin nye bog om narrativ psykiatri og familiesamarbejde, som er en bog baseret på familiers fortællinger og handler om, hvor meget godt man kan gøre, når man ændrer fokus og i stedet samarbejder respektfuldt med hele familien.

Ved den debat sagde en leder af et bosted i øvrigt, at hendes beboere ofte bliver sendt hurtigt hjem, når de sender dem i akutmodtagelsen, fordi der ikke er plads eller ressourcer til at hjælpe. Til stor frustration for andre beboere og ansatte, som ikke har viden eller kan håndtere de unge med psykiske lidelser og selvmordstanker.

Nina Tejs Jørring tilføjer, at Danmark er et af de lande i Europa med færrest børne- og ungdomspsykiatere pr. indbygger.

Læs også:

#Deterogsåmig: Oprøret ulmer i psykiatrien

Psykiatriplanen er landet: »Vi kan ikke blive ved med at lukke øjnene«

Psykiatriplanen er præstenteret. Hvad så nu?

Faktaboks

#Deterogsåmig