Skip to main content

Region Nord om AstraZeneca-vaccine: »Vi går med livrem og seler«

For at undgå sygemeldinger som følge af bivirkninger, vaccinerer bl.a Region Nordjylland nu kun en tredjedel og ikke halvdelen af en afdeling ad gangen med AstraZeneca-vaccinen: »Det er rettidig omhu«, siger lægelig direktør.

Foto: Claus Bech
Foto: Claus Bech
16. feb. 2021
03 min

Region Nordjylland er en af de regioner, der nu ændrer strategi, når det kommer til at vaccinere frontpersonalet med den senest tilkomne coronavaccine fra AstraZeneca.

»Vi udviser rettidig omhu – i øvrigt i lighed med de øvrige regioner, som vi er i tæt dialog med, og som er enige med os i at gå langsommere frem med denne vaccine, hvor bivirkningerne lader til at optræde navnlig efter første stik«, siger lægefaglig direktør ved Regionshospital Nordjylland, Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Cirka 20 procent af de 1.600 ansatte i hele Region Nordjylland, der indtil nu er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, har ifølge Søren Pihlkjær Hjortshøj, som forventeligt, oplevet mildere bivirkninger.

»Derfor har vi omfordelt doserne således, at hvis vi før havde 100 doser, som vi fordelte på to afdelinger, fordeler vi dem nu på tre afdelinger.

Vi går med andre ord med livrem og seler, da vi ikke vil kunne holde til, at en større del af det vaccinerede frontpersonale på en afdeling vil sygemelde sig – også selv om det bare er et par dage.

Selvom vi ikke har så mange indlagte COVID-patienter lige nu, er det vigtigt at huske på, at COVID-19 kun udgør en del af vores hospitalsvæsen. Vi bliver sårbare, hvis bl.a. vores medicinske afdelinger oplever for mange sygemeldinger«, siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Svenske forbehold

Den lægelige direktør understreger, at omfordelingen af vaccinerne ikke på nogen måde må tolkes som en mistillid til AstraZeneca-vaccinen.

»Det her er alene en logistisk manøvre. Alle dem, der gerne vil have vaccinen, får den. Og vores mål er uændret at få så mange som muligt vaccineret«, siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Ifølge Ritzau fordeler også Region Syddanmark vaccinationerne, så de enkelte afdelinger ikke risikerer at blive ramt af mange sygemeldinger samtidig.

Ligesom coronavaccinerne fra Moderna og Pfizer-BioNTech er bivirkningerne ved AstraZeneca-vaccinen ifølge Lægemiddelstyrelsen typisk milde eller moderate, f.eks. feber og hovedpine, der forsvinder igen inden for få dage.

For kun få dage siden indstillede to svenske regioner dog brugen af AstraZeneca-vaccinen, efter at knap hver fjerde sygehusansat, som fik vaccinen, oplevede bivirkninger som eksempelvis feber, hvilket indebar risiko for sygemeldinger.

»Det er ikke godt. Der virker til at have været en større andel med bivirkninger, end hvad vi havde forventet. I studier har vi set omkring ti procent vaccinerende få disse bivirkninger«, siger Andreas Heddini, medicinsk chef for AstraZeneca i Norden, til SVT, Sveriges Television.

Læs også:

Region Nord om AstraZeneca-vaccine: »Vi går med livrem og seler«

Nu kommer vaccinerne til sundhedspersonalet

Læger må se langt efter første stik: »Patienterne ånder os direkte i ansigtet«

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen