Region Nordjylland er på vej med en ansøgning til Sundheds- og Ældreministeriet om at få lov til at etablere forsøg med en ny slags almen praksis klinik. Nemlig en, der ligger på hhv. et hospital og et sundhedshus og bemandes med regionsansatte læger.
Et flertal i Forretningsudvalget har netop besluttet at anbefale Regionsrådet en sådan ansøgning, og rådet ventes at give sin tilslutning 25. april.
"Region Nordjylland ønsker at skabe en ny platform for samdrift mellem almen praksis og Regionshospital Nordjylland med det sigte at afprøve nye modeller for samarbejde og organisering, når lægedækningen skal sikres", skriver regionen i en pressemeddelelse.
Øster Jølby på Mors og Hjørring i Vendsyssel er udtænkt som de to byer, der skal huse eksperimentet. Begge steder har regionen haft svært ved at tiltrække praktiserende læger, og patienterne passes p.t. af regionsklinikker.
Imødekommes ansøgningen, vil disse regionsklinikker blive erstattet af praksis bemandet med regionsansatte læger - primært almenmedicinere, men det kan også komme på tale at forsøge at rekruttere f.eks. geriatere eller endokrinologer.
Strukturen vil dog blive således, at det altid er en speciallæge i almen medicin, der vil være klinikleder - ganske som almindelige hospitalsklinikker har deres egen ledelse. Eller for den sags skyld store praksis i primærsektoren, der har en form for cheflæge.
Det er dog ikke meningen, at staben nødvendigvis skal arbejde fuld tid i praksisklinikkerne. Der kan blive tale om delestillinger med delvis tilstedeværelse i praksisklinikken i Hjørring og f.eks. ambulatoriefunktioner på hospitalet, forskning eller kvalitetsarbejde.
I Øster Jølby vil det dog være læger, der kun er tilknyttet sundhedshuset, som ikke ligger i tilknytning til et sygehus.
Udløber af Lægedækningsudvalget
Det nordjyske initiativ udnytter de muligheder for at afprøve nye løsninger, som blev en del af efterdønningerne efter Lægedækningsudvalgets rapport for nylig. Den gav anledning til en politisk aftale, som bl.a. åbner for, at regionerne kan søge ministeriet om tilladelse til at oprette sådanne alternative praksistilbud til borgerne.
Initiativet er også udtryk for en vis skepsis over for regionsklinikkerne, som under alle omstændigheder er tænkt som en overgangsløsning.
"Vi må jo kun drive regionsklinikkerne i en begrænset periode, og så skal de i udbud. Derfor er dette her i hvert tilfælde i forhold til Hjørring et forsøg på at etablere en model af længere varighed", siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).
Hun forventer sig et klart tilsagn fra ministeriet.
"Vi synes, dette her ligger inden for rammerne af den aftale, som Folketingets partier har indgået. Det skal være et supplement, hvor vi ikke kan få praktiserende læger og alene der. Og så er det måske også en måde at undgå flere udbudsklinikker på – dem synes vi ikke har været så velfungerende altid, og de kan også være en ret dyr fornøjelse".
I Øster Jølby på Mors var det meningen, at fire udenlandske læger skulle overtage den praksis, hvor I nu driver regionsklinik. Hvad blev der af den plan?
"Vi må erkende, at det tager noget længere tid at gøre de læger klar til almen praksis, og den model påtænker vi derfor omlagt. Set med mine øjne kan vi ikke bare finde løsninger med udenlandske læger - når vi kigger ud over Mors, så kan vi se, at vi er udfordret. Der er tre ydernumre ledige, og vi ved, at flere læger er på vej på pension".
Har I så droppet de udenlandske læger?
"Nej, vi har ikke droppet dem. De har jo f.eks. mulighed for at arbejde i denne her klinik, hvis de har ønske om det".
Læs også: Region Nord vil afhjælpe lægemangel med nye modeller
Læs også: Fire læger skal erstatte Danmarks travleste praksislæge